Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Žuti od besa: "Francuzi su politički osvešćeniji od Srba, to proističe iz tradicije..."

Obrazovni sistem ih uči da kritički razmišljaju, a javni prostor u kome se promišlja društvo i sučeljavaju politike služi da izoštre kritički pogled na društvene evolucije i bdiju nad odlukama vlasti. Rasprava o državi i društvu u Francuskoj nikad ne prestaje
Piše Ana Otašević
Datum: 13/12/2018

Žuti od besa: "Francuzi su politički osvešćeniji od Srba, to proističe iz tradicije..."

Foto Tanjug/AP

Šta zapravo hoće "žuti prsluci", pita me drugarica. "Podigli su im porez na gorivo, a oni zapalili Pariz", čudi se i dodaje: "Kod nas stalno raste cena goriva, pa ništa."

Iz ugla građana Srbije je nejasno da jedan takav povod može da izazove nezadovoljstvo ovakvih razmera, kada ovde ima mnogo većih razloga za nezadovoljstvo a narod se ne buni.

U Srbiji je cena goriva među najvišima u regionu dok je zarada među najnižima. Benzin je skuplji samo u Sloveniji, Hrvatskoj i Albaniji, dok je dizel najskuplji u regionu, odnosno na istom je nivou kao u Albaniji, prema podacima Insajdera iz oktobra.

Kada je o platama reč, samo su u Albaniji i Makedoniji prosečne zarade niže nego u Srbiji, pokazuje studija istraživačkog centra Demostat.

Zahtev "žutih prsluka" u Francuskoj da se minimalna zarada podigne sa oko 1.200 na 1.300 evra izaziva još veću začuđenost. U Srbiji je minimalna zarada oko 200 evra.

Gde je tu, onda, logika? Zašto su u zemlji gde je minimalac kao tri prosečne srpske plate spremni da stanu pred blindirana policijska vozila i gutaju suzavac, dok se u zemlji najvećih socijalnih razlika ćuti, odnosno mrmlja sebi u bradu?

Jedan od razloga je što su Francuzi politički osvešćeniji od Srba i što bolje poznaju svoja prava. Ta politička opismenjenost proističe iz njihove tradicije i istorije koja daje dovoljno dokaza da je volja naroda snažnija od volje vladara. Obrazovni sistem ih uči da kritički razmišljaju, a javni prostor u kome se promišlja društvo i sučeljavaju politike služi da izoštre kritički pogled na društvene evolucije i bdiju nad odlukama vlasti. Rasprava o državi i društvu u Francuskoj nikad ne prestaje...

 

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. DECEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

 

 

POKLON UZ NEDELJNIK: SVI ČITAOCI DOBIJAJU NOVI BROJ NJUJORK TAJMSA NA SRPSKOM

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Laza
14.12.2018 - 11:21
razlika
Srbin je glup, cuti i trpi, Francuz je inteligentniji, bori se za svoja prava i protiv nepravde.
Sesyl
14.12.2018 - 11:21
I da i ne...
Delimično pogrešna analiza. Da, bolje poznaju svoja prava i drže do njih. Štrajk je za njih svetinja. Ali, nisu politički osvešćeni uopšte, politička diskusija ne postoji (pričam o većini) jer je taj javni prostor koji se ovde spominje, rezervisan za diskusije unutar politički korektnog.