Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Znam da će gunđati oni kojima susjed nije komšija

Japanci nisu prošli i zato što je, kako bi rekao pesnik Marko Tomaš, "fudbal mangupska igra, i da ih je verovatno Vaha Halilhodžić pokušao naučiti nečemu nesvojstvenom njihovoj kulturi koju oni prenose i na fudbal"
Piše: Branko Rosić
Datum: 15/07/2018

Znam da će gunđati oni kojima susjed nije komšija

Foto: Tanjug/AP

"Ohrabri me kada vidim nekoga drugačijeg", rekla je moja drugarica dok smo u petak prolazili pored Doma omladine. Povod za tu njenu rečenicu bila je ekipa tinejdžera koji su sedeli ispred i od kojih su mnogi izgledali potpuno kao oživeli junaci japanskih mangi. Bili su to fanovi koji su došli u Dom omladine na "Japanizam 2018" u organizaciji Sakurabane, Društva za promociju japanske pop kulture. Moju drugaricu je oduševilo što postoje eto i oni koji pare troše na mange, a ne na SMS podršku Slobi i Luni.

Te dane je obeležio Japan, naravno ona utakmica njihove reprezentacije sa Belgijom. I tu smo naučili mnogo. Pa i objasnila je pevačica Autoparka Ognjenka Lakićević u svom FB postu ispisanom posle suza kojima je natopila jastuk u neprospavanoj noći japanskog poraza: "Za današnji fudbal je dobro da prođe neko ko nudi i malo drugačiji fudbal, ko ima onako čistu igru kao Japanci, ko ne staje ni kad vodi dva-nula, poštuje druge, čisti svlačionicu, dobro je da svet dobije nju vejv lekciju o hrabrosti, disciplini, lepoti naivnosti i lepoti igre iz jednog drugog ugla, drugačijeg kodeksa." Ali Japanci nisu prošli i zato što je, kako bi rekao pesnik Marko Tomaš, "fudbal mangupska igra, i da ih je verovatno Vaha Halilhodžić pokušao naučiti nečemu nesvojstvenom njihovoj kulturi koju oni prenose i na fudbal".

A ta njihova kultura znači da nema tih podvala koje oni ne razumeju. Njima nije potreban VAR kao dokaz. Njima ne trebaju kalkulacije o kojima već u petlićima znaju i Nejmar i neki tamo Sigmundson iz podmlatka Rejkjavika. Njihova kultura znači i to da možete dva cegera ostaviti pored Meka na Terazijama i otići u Ideu kod Londona, i vratiti se, i da posle pojedenih dva kilograma big meka svih gostiju u vašem odsustvu ta dva vaša cegera i dalje stoje tu gde jesu jer nema krađe.

Pa će se svet rasplakati što su Japanci očistili svlačionicu jer to neće uraditi ni Vida ni Fertongen. Pa ćemo se oduševiti zbog vesti o štrajku vozača japanskih autobusa koji su i dalje vozili ali nisu naplaćivali karte-što je udarac gazdama, a ne narodu.

A kad smo kod (pop) kulture i SP, onda zato srca kucaju za Englesku. Jer smo i muziku i humor učili sa tog ostrva, pa nam verzije "It's coming home" sa Del Bojem deluju kao da je to uradio neki naš komšija, jer on i jeste bio svih ovih godina naš komšija, pa nam je Pekam delovao kao bilo koje naselje s prelaska iz prve u drugu zonu Bus plusa. To ti je kultura o kojoj naučiš iz fudbala ili mangi, ili muzike i TV serija, i zavoliš tu zemlju, pa makar ona bila preko Lamanša ili Pacifika. Znam da će gunđati oni kojima susjed nije komšija.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.