Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Zašto smo odlučili da Tošić ostane liberal, a ne naprednjak: Reditelj "Korena" o polemici koja se povela u javnosti

Odluka da Tošića ostavimo kao liberala ima veze sa današnjim političkim trenutkom otprilike koliko i taktika odbojkašica na Svetskom prvenstvu sa trenutnim državnim vrhom. Ali u Srbiji u kojoj živimo danas, sve se linije bukvalno svakog narativa moraju preseći u toj jednoj tački, i moraju biti jasno definisane, jesi li za ili protiv
Piše Ivan Živković, reditelj serije „Koreni“
Datum: 04/11/2018

Zašto smo odlučili da Tošić ostane liberal, a ne naprednjak: Reditelj "Korena" o polemici koja se povela u javnosti

screenshot/"Koreni"

U stvari počelo je pre vremena. Ulazim u kuću, pet do osam, palim televizor i na sopstveni užas shvatam da je epizoda već počela. Kako bre počela? Pa već nedeljama serija je najavljivana za osam uveče. Čačkam onaj daljinski, gledam šta se desilo. Odbojkašice. Pa okej, prvakinje sveta, nije mala stvar, neka. Gledam kako izgleda slika na televizoru, to je uvek mogući problem, signal ide od digitalnog ka analognom i nazad, pa do kablovskog operatera, pa je pitanje kako će na kraju izgledati u odnosu na ono kako smo planirali. Izgleda dobro, smirujem se. Sad treba samo izdržati do kraja, i sačekati komentare. Nemam mira. Znam da smo napravili nešto dobro, ali treba dočekati kraj i reakcije javnosti. Brinem, jer ovdašnja javnost ume brzo i lako da iskritikuje i sahrani sve što nije savršeno ili baš po njenom ukusu. A „Koreni" su kandidat po više osnova. Epoha je u pitanju, što je uvek teško raditi, naročito u okolnostima minimalnih budžeta kakve ovde najčešće imamo. Pojaviće se lovci na greške, koji ne gledaju u glumce već kroz njih jure antene, klima-uređaje itd. Ne shvataju koliko je krvavo težak posao koji mi radimo. Primera radi, skoro svaki minut serije „Vavilon Berlin" košta koliko i jedna cela epizoda „Korena". Da, dobro ste pročitali, svaki minut. Pa kako se sa time takmičiti, porediti?

Reklame, ogroman kontrast, svi igraju i pevaju, to je trenutni trend advertajzinga u nas, ajde i to, mora tako. Dolazi na red ključna scena iz prve epizode, a i iz celog romana, večera na kojoj mlađi sin Vukašin saopštava ocu i bratu da se ženi, da je sam izabrao ženu nakon povratka sa školovanja iz Pariza i da je ona ćerka ljutog protivnika njegovog oca, izvesnog Tošića. Otac ga se odriče, kaže mu da je ovaj mrtav za njega, i iz tog događaja dalje kreće tok radnje romana. Znali smo da je scena važna, dosta smo se njome bavili i, mislim, napravili dobru stvar.

Kraj epizode, špica. Kreće talas pohvala, Tviter gori, kreće od uglednih kolega (Kojo, Biković) pa nadalje. Odnos pohvala i kritika 95:5. Telefon i dalje ne miruje, udara po svim frontovima Viber, Whatsapp, poruke, Fejs, Tviter. Kolege šalju pohvale, čestitaju, kažu dobro je, odlično. Sa zebnjom se setim da pogledam Tviter, i... Čudo. Lavina pozitivnih komentara. Kreću citati iz dijaloga, hvale svi Lauša. Ikonice - aplauzi. Malo me to zatiče, nisam očekivao. Ali je dobar osećaj.

 

Kada smo kroz rad na scenariju shvatili da postoje različita izdanja (samo je u poslednjih nekoliko postao, i to samo na tom mestu: naprednjak), nakon razmišljanja, donosimo odluku da ostane liberal 


I onda nakon 24 sata, kreće novi talas, ovaj put inspirisan jednim tvitom koji je pronašao da je u dijalogu u romanu Tošić naprednjak, a da smo ga mi prekrstili u liberala. Pitanje, iako banalno, nije neočekivano. Kada smo kroz rad na scenariju shvatili da postoje različita izdanja (samo je u poslednjih nekoliko postao, i to samo na tom mestu: naprednjak), nakon razmišljanja, donosimo odluku da ostane liberal. Ajmo kratko samo analiza. Kvantitativna: naprednjak se u romanu pojavljuje samo 1 (i slovima: jedan) put. Na svim ostalim mestima i u dijalogu i u opisima svi Aćimovi protivnici su liberali. Ukupno 7 : 1, čini mi se. Kvalitativna: sukob liberalnog i radikalnog je mnogo puta jasniji i jednostavniji za razumevanje široke publike, da ne govorim o publici izvan našeg jezika i poznavanja istorije. I da se podsetimo još jednom osnovne stvari: maltene sve u romanu „Koreni" je - fikcija. Prerovo ne postoji, Aćim Katić i svi ostali likovi (osim kralja Milana...) izmišljeni su.

Ali to nije dovoljno jasno, ili nije dovoljno atraktivno kao istina. Komesari današnjice na Tviteru napadaju strašnim uvredama. Udvorištvo, beščašće, falsifikat svetinje. Zbunjen sam tolikim izlivom besa, pa mi smo samo pokušali da napravimo TV seriju, pa zar to zavređuje tolike uvrede?

Branim se ćutanjem, nemam želju da odgovaram, čak i druge kolege napadnute zaustavljam, bolje je ne odgovarati, čini mi se. Razmišljam o suđenju Žanki Stokić, ajde, možda je preterano poređenje sa tolikim talentom, pre sa nekom od prostitutki sa kojima joj je suđeno za kolaboraciju, ili sa nekim od 77 glumaca koji su nakon rata osuđeni, ili po kratkom postupku likvidirani. Nadam se da će Tviter sam shvatiti, otkriti, objasniti. I tako nekako i bude. Prvo je neko okrenuo sva izdanja i poređao hronologiju, lepo, bez strasti objašnjeno (talas.rs). Pa su onda krenule da izlaze i fotografije drugih izdanja, korice Laguninog izdanja (liberal), Wikipedia (liberal) itd.

Neki ljudi povlače svoje tvitove, kažu, ipak, postoji i druga strana. Pa reaguju portali. Noizz lepo obrađuje celu temu, i detaljno objašnjava problematiku. Nakon burnih 12 sati, konačno i renomirana informativna kuća objavljuje vest. Dobro je, mislim. Ne lezi vraže: oni su citirajući Noizz preneli samo prvu polovinu teksta, u najboljem maniru svih onih koje često kritikuju, i time nekako zaključili da smo mi nešto „promenili", te da je to sad to. Opet šok, pa kako sad to? Onda polako shvatam da je ta medijska kuća u stvari deo sistema koji je žestoki konkurent RTS-u, koji im svake godine pokupi poneki uspešan projekat za više novca.

 

Da se podsetimo još jednom osnovne stvari: maltene sve u romanu „Koreni" je - fikcija. Prerovo ne postoji, Aćim Katić i ostali likovi (osim kralja Milana...) izmišljeni su. Ali to nije dovoljno jasno, ili nije dovoljno atraktivno kao istina 


Odluka da Tošića ostavimo kao liberala ima veze sa današnjim političkim trenutkom otprilike koliko i taktika odbojkašica na Svetskom prvenstvu sa trenutnim državnim vrhom. Ali u Srbiji u kojoj živimo danas, sve se linije bukvalno svakog narativa moraju preseći u toj jednoj tački, i moraju biti jasno definisane, jesi li za ili protiv. Ta je digitalnost (nula ili jedan) nekako Srbima u krvi, podele su naše stalne, uvek strasne, i bolne, i „Koreni" o tome govore, ali i cela naša moderna istorija. Sa nama ili protiv nas. Pa i planetarno gledano, radikalizacija i polarizacija su u punom zamahu od Trampa pa nadalje. I kako onda da se bilo ko upusti u traganje za bilo kakvom istinom (umetničkom ili kakvom drugom) ako zna da ga na kraju puta čeka topli zec, razapinjanje na krst ideologije, drugačijeg mišljenja, ili izbora plave ili crvene boje. Kod nas u seriji su liberali plavi a radikali crveni.

Da na kraju zahvalim svima za komplimente i pohvale. Zahvalni smo vam svi od srca, i radujemo se što gledate i uživate. Mi smo toj seriji zaista dali sve što smo znali i umeli. A za ove druge: evo koristim priliku da zamolim za milost i strpljenje. Oprostite nam naše greške, oprostite nam antene, obrve, klima-uređaje i ostale „kardinalne" greške. Oprostite nam i liberala Tošića (iako ga ne smatramo za grešku). I gledajte seriju, jer je ona to zaslužila. Gledajte je makar i krišom, makar ništa ne napisali na Tviteru i Fejsu, gledajte je jer je dobra. Odlična, možda. I jer vam jedno kapitalno delo naše literature donosi na nov i zanimljiv način. Nadajmo se ne i poslednje.

Nadajmo se da će biti još mnogo boljih, i sa manje grešaka. 


Ukupno komentara: 8Sva polja su obavezna.Mirjana
04.11.2018 - 16:18
Sve je jasno
Prijatan, kulturni odgovor reditelja svima koji su zestoko napali \"prekrajanje\" naprednjaka u liberala. Ni meni se to ne svidja cak i ako je u pitanju odluka 7:1. Politika je IPAK prevagnula. Vise mi smeta poredjenje Babilon, Berlin sa snimanjem Korena. Ne preterujte...Vavilin, Berlin je vrh vrhova....u mnogo cemu
Milka
04.11.2018 - 19:41
Zbunjena
Zašto su na stolu udkršnja jaja...ako je Božić?
Milka
04.11.2018 - 19:41
Zbunjena
Zašto su na stolu uskršnja jaja...ako je Božić?
Milena P.
04.11.2018 - 19:41
Čemu ljutnja
Serija je vrlo dobra, jedva čekamo sledeću epizodu. Ali, u čemu je bio problem da sami odmah objasnite da postoje dve verzije i sve to, da nije tekst promenjen zbog straha ili udvorištva prema trenutnim vršiocima vlasti. Narod je osetljiv na takve stvari, meni je to razumljivo. Postoje vremena kada čovek mora da se opredeli, da li je protiv zla ili podržava zlo, ne možete biti negde između. Ne može to.
Slobodan
04.11.2018 - 19:41
Sivilo je laž
Zna li gospodin kako su izgledale gazdinska kuće na selu? U ek sveže okrečene sa puno cveća u bašti i na prozorima. Znam iz moje familije. Kuca u kojoj su snimali moral je biti renovirana i okrečena kako je izgledala pre 100 godina kada je bila toliko mladja. Zašto režiseri sve u Srbiji žele da prikažu tamnim bojama. Neznanje, obrazovano ili loša namera?
Numb
05.11.2018 - 08:20
Komentar
Serija je izvanredna, uz \"Senke nad Balkanom\" nešto najbolje ikada snimljeno kod nas, zaista svetska produkcija, podela uloga, ama sve! Jedino mi nije jasno šta uopšte ima neko (u naslovu-MI) da uopšte odlučuje o tome da li že biti liberal ili radikal? Odakle sloboda da se menja tekst, da li to stoji u ugovoru kojim su otkupili autorska prava? Jedino što mene ovde pogađa jeste njihova sloboda da menjaju jedno umetničko delo, da ga prekrajaju po sopstvenim kriterijumima. Možda se Aćim mogao zvati npr Stanojko jer u oni tako odlučili, ili Prerovo, pošto je fiktivno, može postati neki Petrovac ili šta već? Mogu li sutra da odseku deo nečije slike ili da odlome kipu deo ruke? Stvarno ne razumem...
tony
05.11.2018 - 14:29
serija je dosadna
...kakav užas od serije, nije ni knjiga mnogo bolja, serija nema nikakvu konkretnu radnju, sve se svodi na svadju medju braćom i ocem, zapravo jedina korist od serije je da se pokaže da se menatalitet Srba nije promenio ni za milimetar od kraja 19. veka do danas. Sve što je opisano u seriji imamo i danas, borba nepismenih, bahatih i bogatih koje predstavlja današnja nakaradna vlast i sa druge strane, pametni, obrazovani, civilizovani koji moraju da napuste Srbiju i odu u EU jer za njih mesta nema u ovakvoj Srbiji, sve u svemu promašaj od serije
Љиљана
06.11.2018 - 08:01
Дали Влају девојку...
Дали Влају (Влаху) девојку, он јој наш\'о ману... Вероватно је дубоко незадовољство личним животом узрок оволиког тражења длаке у јајету. Серија је ПРЕДИВНА, глумци одлични, режија изузетна, костими прелепи, чак и локације на којима је снимано. С нестрпљењем ишчекујем недељу вече.