Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Zašto je Nemanja Matić jedini fudbaler u Premijer ligi koji juče nije na dresu nosio mak, simbol stradanja u Prvom svetskom ratu?

Stvar je još čudnija ako se zna da je Srbin prošle godine u ovo vreme, takođe u dresu Junajteda, bez problema nosio bulku
Datum: 04/11/2018

Zašto je Nemanja Matić jedini fudbaler u Premijer ligi koji juče nije na dresu nosio mak, simbol stradanja u Prvom svetskom ratu?

Igrači Junajteda na meču sa Bornmutom. Fotografija: Profimedia

Britanski mediji, a posebno društvene mreže, danas bruje o odluci Nemanje Matića da ne nosi čuveni crveni mak, simbol Dana sećanja u Komonveltu i Dana primirja, na svom dresu u utakmici protiv Bornmuta u subotu rano popodne.

Matić je bio jedini igrač Mančester junajteda čiji dres nije bio obeležen crvenim makom. U Engleskoj, ovom cvetu se pridaje veliki značaj, a igrači koji iz nekog razloga ne žele da ga nose - poput Džejmsa Meklina iz Stouka, koji je najavio da kao irski katolik odrastao u Deriju ne želi da nosi "poppy" - vrlo često prolaze kroz rešetanje medija.

Meklina su na jučerašnjoj utakmici navijači Midlzbroa vređali zbog te odluke.

Mančester junajted, baš kao ni srpski fudbaler, nije dao zvaničnu izjavu o ovom događaju, ali su "insajderi" rekli Dejli mejlu da je posredi "lična odluka fudbalera", koju je klub poštovao.

Stvar je još čudnija ako se zna da je Matić prošle godine u ovo vreme, takođe u dresu Junajteda, bez problema nosio bulku.

Neki korisnici društvenih mreža su mu zamerili i što kao Srbin - a Srbija je bila saveznica i pobednica u Prvom svetskom ratu - nije odlučio da oda počast britanskim vojnicima.

U medijima se spekuliše da sve ima veze i sa bombardovanjem 1999. godine.

"Forsiranje" maka povećalo se u prethodnih nekoliko godina, pa javne ličnosti koje ne žele da ga nose vrlo često bivaju stavljene na stub srama na Ostrvu.

 

 

Pre nekoliko godina, i u Srbiji je kao državni praznik uveden Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a tada je predstavljen i "srpski mak": ljubičasti cvet feniks, odnosno natalijina ramonda.

Možda je Matić mogao da, umesto bulke, nosi ramondu? To bi bila još bolja priča za britanske medije...

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.ja
05.11.2018 - 08:20
himna
A sto je s onim igracima, koji odbijaju pevati himnu zemlje u kojoj zive???