Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Zašto Hitlerove slike i predmeti nisu prodati na aukciji

Među predmetima koji nisu prodati je slika jezera kao i pletena stolica sa svastikom za koju se pretpostavlja da je pripadala Hitleru.
Datum: 10/02/2019

Zašto Hitlerove slike i predmeti nisu prodati na aukciji

Foto: Profimedia

Pet slika čije se autorstvo pripisuje Adolfu Hitleru nisu našle kupca, na jučerašnjoj aukciji u Nirnbergu koja je izazvala bes zbog prodaje nacističke zaostavštine.

Aukcijska kuća Vajdler, koja je stavila pejzaže na prodaju, nije navela zašto prodaja nije uspela i navela je da bi predmeti mogli da budu prodati kasnije, ne precizirajući datum. 

Visoke početne cene slika između 19.000 i 45.000 evra, uz sumnju u njihovu autentičnost uoči aukcije, možda su"ohladili" potencijalne kupce, prenosi Gardijan.

Gradonačelnica Nirnberga Ulrih Mejli je ranije izjavila da je ova prodaja "neukusna". Među predmetima koji nisu prodati je slika jezera kao i pletena stolica sa svastikom za koju se pretpostavlja da je pripadala Hitleru. 

U katalogu za prodaju je u sredu bilo još 26 slika, ali su ih vlasti zaplenile narednog dana kao i 37 drugih zbog sumnje u autentičnost uprkos potpisu A.H. ili A. Hitler. 

Aukcijska kuća je ipak uspela da proda dva predmeta koja su navodno pripadala Hitleru, porcelansku Majsen vaznu za 5.500 evra i stolnjak za 630 evra, što im je bila i početna cena. Pletena stolica ponuđena je za 6.500 evra nije imala ponude.

Svi komadi, zaplenjeni ili ne, dolaze od 23 različita vlasnika, navela je aukcijska kuća koja odbacuje da ima bilo kakvih neregularnosti i navodi da sarađuje sa policijom i tužilaštvom. 

"Sprovodimo istragu u tužilaštvu u Nirnbergu oko sumnje u falsfikat i pokušaj prevare", rekla je za Frans pressglavna tužiteljka Antje Babriels-Gorsolke. Ona je dodala da ukoliko se utvrdi da su slike lažne da će proveravati lanac nabavke. 

To što se dela proveravaju ne znači automatski da se radi o falsifikatu, navedeno je iz kuće Vajdler. 

Aukcijske prodaje Hitlerovih dela redovno su predmet polemike u Nemačkoj, gde je priznanje zločina nacista centralni deo nacionalnog identita.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.neidealni citatelj
11.02.2019 - 12:34
pogled
Problem je, znaci, sumnja jesu li originali ili falsifikati, a ne to sto ih originalno ili falsificirano potpisao hitler. Sto dalje znaci, ako se utvrdi da su originali prodaja ce ce se nastaviti i kupci mogu trkom kupovati hitlerovu zaostavstinu. Mogu i konclogore sirom Europe ukljutiti u ponudu, i to je bilo njegovo. Da je ziv onaj hrvatski sakupljac umjetnina on bi to sigurno kupio i dao izloziti u njegovoimenom muzeju.