Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Vučić: Da smo se razgraničili sa Albancima kao što su predlagali Đinđić i Ćosić, sada bismo bili u EU

"Ne zaboravite, kada su Đinđić i Ćosić o tome govorili, naša situacija je bila mnogo povoljnija. Nismo imali granice na Jarinju i Brnjaku, niti presudu MSP-a. Danas smo u težoj situacij, ali bismo mnogo više", naveo je Vučić
Datum: 12/03/2019

Vučić: Da smo se razgraničili sa Albancima kao što su predlagali Đinđić i Ćosić, sada bismo bili u EU

Foto: Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su savetnici nemačke kancelarke Angele Merkel od prištinskih vlasti nedvosmisleno zatražili ukidanje taksi na srpsku robu. Vučić je kazao i da je tema sastanka u Beogradu bili odnosi sa Prištinom i kako da se sačuvaju mir i stabilnost.

Aleksandar Vučić je za RTS rekao da je sa savetnicima nemačke kancelarke Janom Hekerom i Matijasom Litenbergom razgovarao o odnosima Beograda i Prištine.

"Nismo se približili dogovoru jer ne pregovaraju Nemci sa njima već mi, a takvih pregovora nema", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije ne veruje da će takse uskoro biti ukinute, jer, kako kaže, oni koji su ih uveli smatraju da za to imaju veliku podršku na kosovskoj političkoj sceni.

"Svejedno, platforma koju su doneli je toliko loša i upoznao sam nemačke savetnike sa stavom Srbije, rekao da je toliko užasna da ne vidim način da to bude promenjeno u budućnosti. Praćena je zakonskim aktima, ima obavezujuću snagu i nije pitanje samo teritorijalnog integriteta Kosova, koji se poklapa sa integritetima Srbije, jer oni smatraju da je Kosovo nezavisna država od 2008. godine, što je podržano 2010. godine odlukom Međunarodnog suda pravde – već tu ima još desetine uslova jezivih za Srbiju", rekao je Vučić.

Sa savetnicima Angele Merkel razgovarao je, kaže, o tome kako da se sačuvaju stabilnost, mir, kako da se izbegnu dalje eskalacije.

"Oni su rekli da su nedvosmisleno tražili ukidanje taksi, što je važno da kao najmoćnija zemlja EU traže, i očekujem da tokom aprila bude novih pomaka iz EU da se stvari na terenu promene, a videćemo da li će to dovesti do ukidanja taksi", rekao je Vučić.

Na pitanje zašto Beograd nije usvojio platformu za pregovore sa Prištinom, Vučić odgovara da je to jasno svakom razumnom čoveku.

"Ako hoćete da razgovarate sa nekim, onda ne zakucavate stvari. Ako ih zakucate, teško je eksere izvući. Da planiramo platformu koja bi bila slična prištinskoj, u kojoj bismo rekli da nema razgovora ni o čemu – od teritorijalnog integriteta Srbije do toga da postavimo tribuna za Albance koji su silovali Srpkinje, onda vam je jasno da pravite da dogovora nikada ne bude", rekao je Vučić.

Zamrznutog konflikta više nema, rekao je predsednik Srbije.

"Kakav je zamrznuti konflikt kad neko sutra dođe i zaume Trepču. Jel mi imamo konflikt ako hoće da zauzmu Gazivode", upitao je Vučić.

On je rekao i da je važno da se ne pravimo da problem ne vidimo.

"Ako ne uspemo da rešimo problem, onda nikom ništa. Još jedna izgubljena generacija. Vreme je važan faktor i u politici i u životu", naveo je predsednik Vučić.

Priština, dodaje, zatvara sve linije za prolaz kamiona.

"Oni hoće da nam zaustave sve na severu. Nama su tu prilično vezane ruke, ali se borimo da naše stanovništvo snabdevamo. Svakoga dana moramo da se borimo sa tim. Plašim se da smo daleko od rešenja i od ukidanja taksi i te vrste normalizacije protoka ljudi i robe", rekao je predsednik.

Da smo prihvatili razgraničenje koje je Đinđić predlagao, mi bismo bili u EU, i mogli bismo da kažemo da je Folksvagen kod nas, kazao je Vučić.

"Ne zaboravite, kada su Đinđić i Ćosić o tome govorili, naša situacija je bila mnogo povoljnija. Nismo imali granice na Jarinju i Brnjaku, niti presudu MSP-a. Danas smo u težoj situacij, ali bismo mnogo više", naveo je Vučić.

Govoreći o NATO bombardovanju, Vučić kaže da je to bila "klasična agresija na jednu suverenu zemlju" i da nije vođena samo bombama iz vazduha, već svim raspoloživim sredstvima.

"I danas sam uveren da Srbija za to nije odgovorna, da nije to zaslužila i da je strašno kakve je žrtve imala Srbija - od male Milice, do policajaca, vojnika", naveo je predsednik.

Na godišnjicu će se obratiti građanima, uz moleban koji će prirediti patrijarh srpski Irinej i arhijereji SPC-a. Imaćemo, kaže, pre toga paradu u Nišu i moći ćemo da vidimo razliku između onoga što imamo danas i onoga što smo imali ranije, rekao je predsednik.


Ukupno komentara: 7Sva polja su obavezna.Ja Klaudije®
12.03.2019 - 20:43
Radikal
Bili bismo mi u EU odavno, da ti, tvoj vojvoda Šešelj i Milošević niste rušili Ante Markovića i crtali granice u Hrvatskoj... A ni rata ne bi bilo. Sad ti je kao došlo iz guzice u tu tintaru... jel? E neće biti. Ovo što sad pričaš je još jedna gomila laži koja kulja iz tvojih čeljusti čim zineš! Nego priznaj ti Kosovo što pre dok ti tvooji mentori koji su te i doveli na vlast ne otkažu "ljubav" i izvade tvoj dosije za Medjunarodni sud. Samo priznanjem Kosova, što si obećao, možeš ga izbeći...
miami
12.03.2019 - 20:43
mnogo laze
Covek laze da je Djindjic predlagao razgranicenje.
risbo
13.03.2019 - 08:30
Da se prisetimo samo..
Da li si ti tada beše podržao taj stav Djindjića ili si se okomio na njega kao izdajnika?
Predrag m.
13.03.2019 - 08:31
"Kosovo i Metohija" m.radovanović
Profesor Dr. Milovan Radovanovića je u Valjevu, 2.maja 1993.godine objavio antropogeografsku i geopolitičku studiju o političkogeografskom odredjenju AP Kosova i Metohije i njenom položaju u Republici Srbiji, SR Jugoslavija i na Balkanskom poluostrvu. Postavljeno je mnogo pitanja i dato odgovora na temu razdvajanja, ali Milošević njie imao energičnosti i doslednost u donošenju odluke da to pitanje postavi na sto dogovora Srba i Albanaca. Više je verovao V. DJordjeviću i njegovoj "Arnauti i velike sile" iz 1913.g.
Petko
13.03.2019 - 15:02
Da ste se razgranicili
Djindjica ste ubili a Cosica ste proglasili za izdajnika!
boky
13.03.2019 - 15:02
paraziti
ne treba se obracati molebanom. treba traziti sudove kod kojih se moze tuziti agresore i njihove vodje. a kako sada prica g. predsednik, mala milica i ostali umrli su uzalud jer s onim zbog cega su zivot izgubili on hoce da trguje. nije zemlja za trgovinu. zemlja je da se ostavi deci a ti trguj sa svojom kucom i svojom zemljom koju ti je tata ostavio.
neidealni citatelj
14.03.2019 - 10:35
pogled sa zapadne strane
Ma kakvi, ne zavaravajte se oko euronije. Jedino bi Djindjic i nekolicina njegovih najblizih bili primljeni u eu a ostali, nop!