Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Više od kluba, manje od države: Ili, svi su otišli od nas, a mi smo i dalje unitaristi

Otišli su i Ustavom zagarantovanim pravom (Slovenija i Makedonija), i ratom (Hrvatska, Bosna), i na referendumu (Crna Gora), i jednostranim otcepljenjem (Kosovo). Dakle - sve može
Piše: Veljko Lalić
Datum: 11/10/2017

Više od kluba, manje od države: Ili, svi su otišli od nas, a mi smo i dalje unitaristi

Ja navijam za Real, pa mi nije mnogo važno u kojoj će ligi da igra Barselona, a očigledno nije ni Kataloncima kojima je važnije da ih teroristi ne ubijaju po ulicama, nego da odigraju dva el Klasika.

Ono što mene buni jeste srpski unitarizam.

Ne znam narod koji je sluđen kao naš. I politički. I nacionalno.

Svi su otišli od nas, a mi smo i dalje unitaristi.

Otišli su i Ustavom zagarantovanim pravom (Slovenija i Makedonija), i ratom (Hrvatska, Bosna), i na referendumu (Crna Gora), i jednostranim otcepljenjem (Kosovo). Dakle - sve može.

U političkoj teoriji najvažnija knjiga o samoopredeljenju jeste Demokratska tranzicija i konsolidacija Linca i Stepana, u kojoj oni dokazuju da se Španija, posle Franka, sačuvala zato što je raspisala prvo savezne, pa pokrajinske izbore, dok se Jugoslavija raspala jer je krenula sa republikama.

Nisu doživeli razbijene glave u Barseloni, iako smo mi mogli još onda da im dokažemo da niko u Makedoniji ne bi glasao za HDZ, baš kao ni u Sloveniji za SPO, zato što mu je deda bio u četnicima Draže Mihailovića.

Imali smo i jugoslovenske stranke između dva rata, pa je svako glasao za svoje, a Hrvatska non-stop tražila i dobila banovinu 1939.

Dakle, nije Ustav iz 1974. omogućio Slovencima i Hrvatima da odu, već to što su oni to sve vreme želeli.

Veliki političari vide stvari 20 godina unapred. Mali biju žene na biralištima i pokušavaju da zaustave vreme. Ponašaju se kao bahati suprug koji ne dozvoljava ženi da se razvede ili je izbaci na ulicu ako i njemu odgovara razvod.

Španski premijer danas kaže da Katalonci nemaju Ustavom zagarantovano pravo na referendum, kao da su Škoti to imali u Ujedinjenom Kraljevstvu koje i nema ustav!

Ako već živimo u demokratiji, onda je i pitanje samoopredeljenja demokratsko.

Znaju to i Britanci. I Kanađani.

Znali su i Srbi kada su priznali crnogorski referendum, koji je po mnogo čemu bio upitan, ali i kada su propustili šansu da sa mnogo manjim partnerom naprave savez država, koji je nama najviše odgovarao.

Tu je bilo moguće zamisliti i Kosovo, ali i celu ili našu Bosnu.

No, niko nije savršen. A posebno ne narod koji je unitarista čak i kad ostane sam.

Sudbinu lošeg braka mogu da promene samo njihova deca.

Šta je sudbina naše dece, videćemo za 20 godina kada će Katalonija sigurno biti nezavisna država, a možda i Republika Srpska...

Srešće se jednom i Barselona i Zvezda u Ligi evropskih šampiona, kao što je trebalo da se sretnu 1992. godine.

I onda ćemo jasno videti ko je platio koliku cenu...

 

*Uvodnik Veljka Lalića iz jubilarnog 300. broja Nedeljnika koji je na svim kioscima od 12. oktobra. Povodom jubileja, svi čitaoci na poklon dobijaju luksuznu monografiju na 164 strane sa najboljim intervjuima koji su obeležeili Nedeljnik i proteklih pet godinaUkupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Душан
12.10.2017 - 11:54
Жикица Јовановић Шпанац
Честитам јубилеј. Да скренем пажњу на неке чињеницње. Сви ти који су ушли да буду са Србијом у истој држави, ушли су са намером да би изашли када се за то створе услови. Неки од њих су били мање неискрени, неки више, а неки гуја у недрима. Прва Југославија, због чега је створена а не Србија,као сила победница, је историјска загонетка. Ова друга комунистичка је, сложио бих се са Миланом Ст. Протићем, више личила на прикривену окупацију Србије. Како протумачити да се Хрватска која је била на страни фашистичких сила, која је извршила страховит геноцид - за који никада нико није одговарао, територијално прошири а Србија смањи и још подели на три дела. Поред тога комунисти направе декретом три нове нације, црногорску, муслиманску и македонску, прогањају СПЦ, отимају јој имовину и праве друге цркве као што је МПЦ, ЦПЦ , Да не помињем ово иживљавање на српском језику, које врше наследници комунистичких идеолога. Интересантно је да су се са решењем да Србија буде мала , јадна и понижена сложили и трули капиталисти и драга нам Коминтерна. То да беже од нас, није савим тачно. Ето, из Републике српске желе да живе са нама. Србија и Шпанија немају никакве везе. Можда их повезује једино Жикица Јовановић Шпанац, који је узгред буди речено ликвидиран тј страдао док је чистио оружје, као и многи други српски комунисти који су мислили својом главом.
Zoran
13.10.2017 - 11:04
Ima Ujedinjeno Kraljevstvo...
...ustav i to jedan od najstarijih, samo se ne nalazi u jednom dokumentu (nije kodifikovan) kao u kontinentalnoj tradiciji prava, već se sastoji od niza dokumenata i običajnih pravila. Počev od Magna Carta Libertatum iz 1215... Inače, što ovi ne odoše na način kako su i došli? Jugoslavija se raspala 1941. godine, ne znam kako to srpksim komunistima niko da javi, a čudi me da Lalić kao liberal to ne zna? Doduše u pravu je kada tvrdi da bi se raspala svakako, no čemu onda ona rečenica o unitaristima, kao da su oni pisali dokumente AVNOJa (takođe dokumenti ustavnog karaktera i \"liberalni\" taman koliko su to Latinka i Konstantinovic Dr Radomir). AVNOJevski pačvork, se nije raspao, već je realizovao ono što je u toj Magna Carti Titatorum bilo definisano. Svaki amandman od 60tih preko 70tih bio je razrada osnovnog dokumenta. U tim dokumentima AVNOJa, Srbin i Srpkinja je definisan kao fasista, unitrarista, hegemon ili staljinista (po potrebi) od rođenja koji mora proći kroz čistilište i iskupljenje sve do smrti (npr. Latinka živi taj večni purgatorijum i dalje). Svaki srpski komunista, bilo da je dogmata ili \"liberal\" bio je unitarista pre ili kasnije i to bi mu priznanje onaj NKVDovac iz Kišove Grobnice za Borisa Davidoviča uvek nekako iznudio. Ovi komunistički liberali su bili malo pametniji pa bi kada su zglajznuli posle amandmana 1971. pecali bi ribe u Dubrovniku ili bi pisali istorijske naučne radove u nekom institutu koje niko ne čita ali svi se na njih pozivaju. Konačno sada kada su svi otišli zaista bi bilo glupo ne biti unitarista. Mada čini se da su otišli ali AVNOJ kicks big time. PS ja se iskreno nadam da se Lalić zezao za ustav Ujedinjenog Kraljevstva jer zaista verujem da je liberal Milovskog a ne Konstantinovicevskog tipa. Mislim na John-a Stuart-a ne na Djukanovica.
Zoran II
13.10.2017 - 16:44
...
...elem, sada bi tek bilo glupo ne biti unitarista.