Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Veliko iznenađenje u Severnoj Koreji, Kim Džong Un nije pobedio

Njegova sestra Kim Jo Džong je, međutim, na izborima izabrana u parlament, a ona je, prema navodima stranih medija, sve uticajnija ličnost u Severnoj Koreji
Datum: 12/03/2019

Veliko iznenađenje u Severnoj Koreji, Kim Džong Un nije pobedio

Foto: Profimedia

Na izborima u Severnoj Koreji potpuno očekivano autoritarizam je pobedio, ali po prvi put na glasačkim listićima nije se pojavio Kim Džong Un. Ovo je prvi put da se severnokorejski lider nije kandidovao za parlament, piše BBC.

Njegova sestra Kim Jo Džong je, međutim, na izborima izabrana u parlament, a ona je, prema navodima stranih medija, sve uticajnija ličnost u Severnoj Koreji.

Izbori u Severnoj Koreji organizovani su kako bi Pjongjang legitimizovao svoju vladavinu, iako je međunarodna zajednica osudila ove izbore kao beznačajne. 

Državni mediji saopštili su imena 687 kandidata izabranih u Vrhovnu narodnu skupštinu, a Kimovo ime nije bilo među njima.

Rejčel Minjong Li, analitičarka severnokorejskoh sajta NK njuz, rekla je za BBC da odsustvo Kimovog imena sa liste ni na koji način ne ukazuje da njegova moć slabi, već da Severna Koreja pokušava da stekne reputaciju "normalne držvae", a u demokratskim zemljama "predsednik nije istovremeno i član parlamenta".

Glasanje koje je održano u nedelju bilo je obavezno za sve građane Severne Koreje starije od 17 godina. Parlament se u Severnoj Koreji bira svakih pet godina, izlaznost je uvek blizu sto odsto, a dominacija vladajuće partije na izborima neupitna.

Zvanična novinska agencija Severne Koreje saopštila je da je izlaznost ove godine dostigla 99,99 odsto, pošto državljani koji rade "u inostranstvu i na brodovima" nisu mogli da glasaju.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.