Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Biramo ličnost godine

Oni su bili u žiži interesovanja javnosti, otvarali teme, pokretali debate. Neko od njih će biti proglašen za ličnost godine Nedeljnika, u trećem po redu izboru
Datum: 29/11/2018

Biramo ličnost godine

Fotografije Profimedia, Nedeljnik, Medija centar Beograd, printscreen youtube

Već treću godinu Nedeljnik bira ličnost godine. Posle Vladimira Kostića, predsednika SANU koji je bilo ličnost 2016. i proslavljenog trenera Dušana Dude Ivkovića koji je obeležio 2017. godinu, a koje je odabrao žiri Nedeljnika, ove godine želimo da čujemo i mišljenje naših čitalaca.

Pred vama je lista ljudi koji su, svako na svoj način i u svom polju del(ov)anja, obeležili godinu koja se polako bliži kraju.

Oni su bili u žiži interesovanja javnosti, svojim potezima su otvarali teme, pokretali javne debate...

Naravno, izazivali su i oprečna mišljenja.

Neko je mogao da se slaže ili ne slaže sa njima i njihovim postupcima, da ih kritikuje, ali činjenica je da su ostavili trag u 2018. godini.

Omogućeno je i glasanje za više ličnosti.

U naš uži izbor ušli su najbolji svetski teniser Novak Đoković koji je izveo neverovatni podvig i neočekivano se vratio u vrh svetskog tenisa. Glumac Sergej Trifunović koji je u više navrata uzdrmao javnost tokom ove godine i kroz fondaciju "Podrži život" problem lečenja dece podigao na viši (politički) nivo. 

Igor Kokoškov je postao prvi inostrani trener u NBA ligi.

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga je "normalnošću" pobedio u "ratu" sa donobranskim glasovima iz devedesetih.

A glumci i drugi umetnici i radnici Narodnog pozorišta (prednjačile su Dušanka Stojanović Gild, Hana Selimović, Nada Šargin, Tanja Mandić Rigonat, Nataša Ninković, Vanja Ejdus...) su istrajali u svojoj borbi za daske na kojima igraju i kulturu uopšte.

Fudbaler Nemanja Matić nije imao najbolju sezonu za sobom, a u naslove je došao kao čovek iz senke koji je pomogao jednom bolesnom dečaku. Odbijanje da nosi "cvet maka" snažno je odjeknulo i u Srbiji i u Engleskoj i izazvalo oprečna mišljenja.   

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks trn je u oku svake vlasti. On, ipak, ne odustaje od crtanja političara, koliko god ih nervirao.

Otac Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, jedan je od najprepoznatljivijih poslenika Srpske pravoslavne crkve. Zbog neslaganja sa onim što se predstavlja kao državna politika prema Kosovu i Metohiji, bio je na udaru tabloida i pojedinih političara.

Trener Fudbalskog kluba Crvena zvezda Vladan Milojević uradio je ono što su sanjale generacije koje vole crveno-bele: uveo je Zvezdu u Ligu šampiona, a potom pobedio i Liverpul.

Mitropolit Amfilohije Radović i ove godine bio je u žiži javnosti, ponajpre zbog Kosova i Metohije. Njegova uloga je važna i u dijalogu SPC sa drugim verskim zajednicama.

Od dva Dejana Savića koji su poznati u javnosti, ovaj Dejan Savić uživa nepodeljenu podršku. Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije nastavio je u letu za nama nisku medalja, zlatom na Evropskom prvenstvu.

Mandat Rodoljuba Šabića na mestu Poverenika za informacije od javnog značaja bliži se kraju. Mnogi građani Srbije pitaju se šta će biti kada ode i jedan od poslednjih simbola nezavisnih institucija...

Na osnovu dopisa čitalaca i predloga koji su stizali u našu redakciju, inicijalnu listu smo proširili:

Najbolja odbojkašica sveta Tijana Bošković vodila je reprezentaciju Srbije na krov sveta, Milena Minja Bogavac je kao direktorka Šabačkog pozorišta skrenula pažnju na neohodnost debate o stanju u kulturi, glumac Miloš Biković je skrenuo pažnju na sebe uspehom na jednom velikom tržištu (Rusija) u zemlji gde je od predsednika dobio odlikovanje...

 

Glasanje je završeno

NAPOMENA: Višestruki glasovi sa iste IP adrese neće ući u konačni obračun glasova.


Koga biste izabrali za ličnost godine?
Tijana Bošković
Milena Minja Bogavac
Miloš Biković
Novak Đoković
Sergej Trifunović
Glumci Narodnog pozorišta
Momčilo Bajagić Bajaga
Otac Sava Janjić
Mitropolit Amfilohije
Igor Kokoškov
Rodoljub Šabić
Nemanja Matić
Vladan Milojević
Predrag Koraksić Koraks
Dejan Savić
Created with Poll Maker

[removed][removed]


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.Danijela Vasic
30.11.2018 - 12:04
Sergej Trifunovic
Sergej za ličnost godine
Sento
30.11.2018 - 17:12
Sergej
Glasam za njega
Oskar
04.12.2018 - 23:01
Poslednja šansa
Matija Bećković... Samo to priznanje još nije dobio...
07.12.2018 - 14:43
Mraz protiv omraženog!
Nema veze što preporučujete Bajagu kao da ste RTS, uglavnom nek ne preporučujete i Vučića koji ne silazi sa vrha liste njihovih preporuka a sve ga manje podnose!
Ranko
09.12.2018 - 14:50
PROTIV MHE
Licnost godine je Desimir Stojanov Desko iz sela Rakita , opstina Babusnica. Obican covek koji se pobunio protiv invwstitora i brni svoju reku.