Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sećanje

"Umeo je da leči stavom i rečju": Sećanje na Vladetu Jerotića

"Moglo bi se reći da je Vladeta Jerotić kulturno dobro, ili nacionalno dobro, jer je njegovim knjigama, sabranim delima, zabeleženo nešto jedinstveno", rekao je Vuksanović, objašnjavajući da se to ogledalo u brojnosti i raznovrsnosti tema o kojima je govorio Jerotić
Datum: 06/12/2018

"Umeo je da leči stavom i rečju": Sećanje na Vladetu Jerotića

Foto: Tanjug

U celokupnoj istoriji srpske kulture malo je intelektualaca koji su kao Vladeta Jerotić stekli tako veliku popularnost da su postali i svojevrsni kulturni fenomen svog doba, ocenjeno je danas na komemorativnom skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) posvećenom uspomeni, kako je rečeno, na "jednog od najuglednijih njenih članova poslednjih decenija", "čoveka dobrote i nade", piše Politika.

Njegova popularnost, naglašeno je, došla je kao dar sposobnosti da na složena pitanja iz raznih oblasti - medicine, psihologije, teologije, književnosti, umetničkog i naučnost stvaralaštva, pruži jasne, razumljive i najvećem broju slušalaca prihvatljive odgovore koji su dolazili od onog kome se verovalo.

Akademik Miro Vuksanović, koji je govorio ispred Odeljenja za jezik i književnost, čiji je član bio i Jerotić, rekao je za njega da nismo imali savremenika koji je na "takav način stavom, rečju, umeo da leči kroz susrete, ne samo pojedinačne već i na velikim skupovima, kojih je bilo takoreći neprekidno u Srbiji i van nje".

"Moglo bi se reći da je Vladeta Jerotić kulturno dobro, ili nacionalno dobro, jer je njegovim knjigama, sabranim delima, zabeleženo nešto jedinstveno", rekao je Vuksanović, objašnjavajući da se to ogledalo u brojnosti i raznovrsnosti tema o kojima je govorio Jerotić.

Za Jerotića je Vuskanović naveo da je, uz patrijarha Pavla, čovek koji je najviše doprineo da se pravoslavni svet vratio Crkvi, pa ih je sjedinjene i uneo u svoju "biografiju pamćenja".

Na komemorativnom skupu su govorili i naučni savetnik u SANU Bojan Jovanović i autor TV emisije Agape Aleksandar Gajšek.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.