Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Ukarijinski lov na veštice: Od Bregovića do Al Bana

Italijanski šlager pevač Al Bano, "Slavuj iz Pulje", u svojoj 75. godini otkrio je da predstavlja opasnost za bezbednost Ukrajinu
Piše: Željko Pantelić
Piše Željko Pantelić
Datum: 14/03/2019

Ukarijinski lov na veštice: Od Bregovića do Al Bana

Foto: Profimedia

Italijanski šlager pevač Al Bano, "Slavuj iz Pulje", u svojoj 75. godini otkrio je da predstavlja opasnost za bezbednost Ukrajine. Baš kao i njegov zemljak i vršnjak iz pokrajine Pulje, glumac Mikele Plačido. Teroristički greh dvojice Puljeza je što ih vole u Rusiji, što su se par puta rukovali sa Vladimirom Putinom i dali izjave u kojima su pozitivno pričali o predsedniku Rusije. Na listi opasnih terorista se nalaze i drugi pevači, glumci, režiseri, među kojima su Žerar Depardje, Stiven Sigal, Emir Kusturica, Goran Bregović i još 140 imena umetnika raznih branša.

Stavljanje Al Bana na "crnu listu" je bumerang za Kijev koji stavlja u neugodnu poziciju i one koji podržavaju Ukrajinu u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suverenitieta. Pošto ne može vojno da slomi otpor svojih pobunjenih građana na istoku države i da povrati Krim od Rusije, kleptokratski režim Petra Porošenka sprovodi "lov na veštice", praveći "crne liste" umetnika, knjiga, filmova. U ozbiljnim državama se zabranjuje ulaz u zemlju teroristima, mafijašima, kriminalcima, u onim drugim se trenira čistoća patriotizma na pevačima, glumcima, režiserima, piscima. U svom nacionalističkom ludilu Porošenkov režim je, prošle godine, primorao nobelovku Svetlanu Aleksijevič da otkaže susret sa svojim čitaocima u Odesi jer je proglašena za "neprijatelja Ukrajine".

Utrkivanje u pokazivanju patriotizma, koje u Ukrajini podrazumeva antirusku histeriju, poprima zabrinjavajuće razmere. Slučaj sa pevačicom Maruv kojoj je zabranjeno da nastupi na Evroviziji jer nije želela da se obaveže da neće pevati u Rusiji na nivou je banana-država. Ministarstvo kulture koje je Al Bana i druge, sa Nacionalnim savetom za bezbednost, stavilo na "crnu listu", zabranilo je i 780 filmova i televizijskih serija ruske proizvodnje. Na "crnim listama" su se našle i knjige koje su okarakterisane kao provokativne i čiji je greh što dolaze iz "zemlje agresora".

Ukrajina očigledno nije naučila istorijsku lekciju iz Drugog svetskog rata kada su njena elita i narod mislili da protiv jednog totalitarizma mogu da se bore drugim totalitarizmom. Tako i danas nacionalšovinistički lideri Ukrajine misle da mogu da se otarase Rusije tako što će da koriste ruske metode vladanja i da sve više liče na ruske vođe koje toliko mrze. Ukrajinci ne mogu sami da zaustave rat u Donbasu, ali mogu da zaustave rat protiv slobode i zdravog razuma u Kijevu, dok još imaju šta da brane.

 

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Pjer
14.03.2019 - 16:53
Ima sličnosti sa CG
Zar nije Milo zabranio ulazak u CG Matiji Bećkoviću? Znači isto.