Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Tramp smenio Tilersona, direktor CIA novi državni sekretar

Tramp je u petak zahtevao od Tilersona da odstupi sa funkcije, a ovaj je prekinuo putovanje u Afriku i vratio se u Vašington
Datum: 13/03/2018

Tramp smenio Tilersona, direktor CIA novi državni sekretar

Foto: Tanjug - AP Photo/Evan Vuči

Donald Tramp smenio je državnog sekretara Reksa Tilersona i zamenio ga direktorom CIA Majkom Pompeom koji je orkestrirao glavnu promenu u svom timu za nacionalnu bezbednost usled delikatnih pregovra sa Severnom Korejom, saopštili su zvaničnici Bele kuće.

Tramp je u petak zahtevao od Tilersona da odstupi sa funkcije, a vrhovni diplomata je prekinuo putovanje u Afriku u ponedeljak i vratio se u Vašington.

Američki predsednik Donald Tramp govorio je o neslaganjima sa smenjenim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, uključujući i Iranski sporazum o nuklearnom programu, čime je objasnio odluku da ga zameni Majkom Pompeom.

"Bili smo u dobrim odnosima, ali se nismo slagali u vezi sa nekim stvarima", rekao je Tramp novinarima i dodao: "Mislim da će Reks sada biti mnogo srećniji".

"Kada pogledate ugovor sa Iranom, mislio sam da je to strašno, a on je mislio da je u redu. Hteo sam da ga prekinem ili učinim nešto, osećao sam se drugačije. Tako da mi, zaista, nismo razmišljali isto", naveo je Tramp.

Smenjeni državni sekretar SAD Reks Tilerson o otkazu sa te funckije saznao je iz Trampovog tvita, preneo je CNN koji se pozvao na zvaničnike Bele kuće.

Reks Tilerson se u Trampovoj administraciji nalazio u paradoksalnoj situaciji, kako pišu svetski mediji.

Naviknut da neprikosnoveno komanduje, kao što je to činio u Eksonu godinama, Tilerson se našao u poziciji da igra ulogu "korisnog idiota" ili "žrtvenog jarca". Tilerson nije kontrolisao nijedan od važnih dosijea američke spoljne politike.

Bliski i Srednji istok su u rukama Džareda Kušnera, Rusija je stavljena direktno pod nadzor Kongresa, tako da ni Tilersonm, pa ni Tramp nisu mogli da donesu nijednu odluku vezanu za Moskvu bez prethodne konsultacije Kapitol hila. Pitanje Severne Koreje i odnosa sa Kinom je u rukama generala kojima se okružio Tramp.

Uostalom, Tilersonova sudbina je samo jedan "pazl" u Trampovoj slagalici otkaza.

"Ponosan sam što mogu da imenujem direktora CIA Majka Pompea da bude naš novi državni sekretar", saopštio je ranije danas Tramp.

"Majk je prvi završio u svojoj klasi, služio u američkoj vojsci, a diplomirao je na Pravnom fakultetu na Harvardu. On je nastavio da služi u Predstavničkom domu SAD sa priznatim dotadašnjim radom.

Tramp je rekao da je Pompea na čelu CIA zamenio sa Đinom Haspel, i tako je učinio prvom ženom na čelu centralne obaveštajne agencije SAD.

Kako navodi Njujork tajms, Tilerson već mesecima nije u dobrim odnosima sa Trampom, ali se opirao naporima da ga izvuče i obećao mu da će, ipak, ostati na tom mestu. Međutim, Tilersonova distanca od užeg kruga ljudi u Trampovom timu bila je jasna još prošle nedelje kada je predsednik prihvatio poziv da se sastane sa Kim Džong Unom, liderom Severne Koreje, a na Tilersonovo iznenađenje koji je u to vreme putovao u Afriku.

U saopštenju koje se pojavilo ranije danas, Tramp je naveo neke od razloga zbog kojih je na mesto vrhovnog diplomate izabrao Pompea.

"Kao direktor CIA, Pompeo je pobrao pohvale naših zvaničnika i istakao se modernizacijom naših odbrambenih sposobnosti i izgradnjom bliskih veza sa našim prijateljima i saveznicima u međunarodnoj obaveštajnoj zajednici", rekao je Tramp.

"Majka sam dobro upoznao tokom proteklih 14 meseci, a uveren sam da je on prava osoba za ovaj posao u ovom kritičnom trenutku", nastavio je Tramp.

"On će nastaviti svoj program obnove stava Amerike u svetu, jačanja naših saveza i suočavanja sa našim protivnicima i zahtevanja denuklearizacije Korejskog poluostrva", zaključio je predsednik SAD.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.