Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Dečki, dajte da si sam spečem jaja": Sećanja Titovog kuvara otkrivaju gastronomske navike predsednika Jugoslavije

Za doručak pileća džigerica u slanini, od piva samo "Pilsner Urquell"
Datum: 12/03/2019

"Dečki, dajte da si sam spečem jaja": Sećanja Titovog kuvara otkrivaju gastronomske navike predsednika Jugoslavije

Profimedia

"Galeb, plavi voz, predsednički avion Daglas, Bela vila na Brijunima, Pantovčak, Užička 15, Igalo, Moskva, Mongolija, pa čak i Severna Koreja. Gde god je Tito putovao, sa njim je išao i njegov lični kuvar - Ivan Molnar".

Tako Večernji list započinje intervju sa jednim od kuvara Josipa Broza Tita, koji je podelio svoja brojna iskustva.

"Kuvao sam za Starog, kako smo ga zvali, od 1973. do 1980. godine. Sve, od doručka do večere. Za njega, Jovanku i njihove goste. Svaki dan. Nisam radio sam, naravno. U kabinetu su bili još i Slovenac Lilijan Gabrijel i Marija Petrović. Bio sam tada mnogo mlađi od njih, ali sam imao priliku da učim. Taj Slovenac je radio na brodu kraljice Elizabete pre Drugog svetskog rata", priseća se Molnar.

On je objasnio i da je na Brione otišao na praksu, kao jedan od najboljih učenika Ugostiteljske škole u Zagrebu, da je tamo sretao Krležu i Koču Popovića i da je nakon toga zadržan kao deo Titovog kabineta.

"Tito je živeo u Užičkoj 15, to je bilo privatno. Prijemi su bili organizovani u Palati federacija, Starom dvoru, Novom dvoru, Plavom vozu, na Galebu, u avionu i svuda smo išli sa njim. U avionu je kuhinja bila minijaturna, jedva bih se u njoj okrenuo. Više nam je služila da odložimo hranu koju nosimo na put, a među tom hranom uvek je bila pršuta. Uvek smo nosili naše proizvode, naše meso", prepričava Titov kuvar.

Molnar je govorio i o tome da Tito nikada nije imao ljude koji probaju hranu za njega i da je nakon što bi spremio jelo i sam probao kakvog je ukusa. Naglasio je da nikada nije bilo velikog pritiska na njih.

"Jednom se dogodilo samo da nismo poslužili ručak za sve te godine. Stari je uvek ručao u 13 časova, a tada u Plavom vozu nismo postavili na vreme. Imali smo problem sa rernom. On je sačekao pet minuta i otišao. Uplašio sam se jako. Međutim, nije nam nikada pomenuo to".

Otkrio je Molnar i da je tito za doručak najčešće jeo pileću džigericu u slanini, kao i da je voleo specijalitete od jezika. Pio je roze koji je sam pravio na Brionima, a od piva je konzumirao samo "Pilsner Urquell", koje se pravi u Plzenju.

Pored mnogih pravila i navika koje je imao, Tito je znao da poremeti proceduru."Dešavalo se ponekad da dođe ujutru u kuhinju i da kaže - dečki, dajte da si sam spečem jaja. Naravno, dopuštali smo mu. Znali smo da ga kuvanje opušta", zaključio je Molnar.


Ukupno komentara: 6Sva polja su obavezna.temaklasica
12.03.2019 - 20:43
Mislim,stvarno!
Postovani glavni urednice, Zaista Sam krajnje neprijatno iznenadjen ovakvih tekstom u Vasem magazinu.Dozvolite,Ali ovo,/impresije kuvara!? jednog diktatora/nikako ne pripada uredjivackom konceptu koji godinama Vi i Vasi saradnici vrlo pazljivo negujete!Mislim,stvarno!Ali ljudski je gresiti i zbog toga Vam oprastam,ovaj,nadam se propust,a ne promenu koncepta!Pozdrav
neidealni citatelj
13.03.2019 - 08:30
pogled
Uh, bas vam hvala na ovome clanku, volim citati rubrike Sa Kraljevskih Dvorova. Da je ziv danas bi Glorije bile najskuplji magazini u eu. Mi smo imali po jedno prase na pola sela, ali po Turopolju i Zagorju pajceki rastu preko cijele godine pa se lako navici na prsut.
mačak plavi
13.03.2019 - 08:31
hoćemo tita, narod se pita!
Tako je?... za vreme tog diktatora, doktori su bili stručni, profesori na fakultetima isto, imao sam topli obrok i medicinu rada u fabrici koji su brinuli o zdravlju radnika, na more sam išao za svoju platu 20 dana, Navijači išli na utakmice da uživaju u majstorijama sporta, imali kvalitetne glumce… I što je najbitnije imali smo rock and roll …I nije se pucalo kao danas slobodno po ulicama, pljačkale banke, kuće, stanovi, voćnjaci, plodovi sa njiva… Evo nešto od Đinđića: Đinđić im je, pored ostalog, objašnavao razliku izmedju Titove i Miloševićeve vladavine. Tito je, prema njegovim rečima, 80 odsto para od kredita i ostalih prihoda državne kase davao narodu, a ostatak je odvajao za sebe i svoju „svitu“, Milošević, tvrdio je, radi obrnuto, i zbog toga je, kako je konstatovao, Titova vladavina bila dugovečna, dok Miloševićeva to neće da bude…Početak kraja Miloševićevog režima usledio je veću jesen te godine, nakon izgubljenih lokalnih izbora.
Џорџ
13.03.2019 - 08:31
Слепа
је и безгранична љубав, и опседнутост, дела Срба титом.
neidealni citatelj
13.03.2019 - 12:26
pogled
@e, plavi macku, ova ti je dobra, \"imali kvalitetne glumce\". E sto se naglumise 45 godina, svaka im cast, toliko je rijetko ko bio u stanju. Ali predkraj mora da su vec bili iscrpili sve moguce glumacke i osobne resurse pa se pokazali u pravome svjetlu i lica bez maski. A glavni im reziser, scenarista i upravitelj svih kazalista i pozirisca/ta nije uspio osigurati sredstva za vjecni zivot, pa im prosto gledateljstvo, najprije polako a onda sve brze i glasnije, pocelo ne kupovati maglu, pardon karte. Te se teatar od karata srusi ko da ga i nije bilo. Svuda osim u zabludjenoj Srbiji. Tu vole pa vole glumce.
Ja Klaudije ®
14.03.2019 - 10:35
Gospodin Broz
O gospodinu Brozu, ko je bio i kakav državnik mogu da govore samo svetski državnici, živi, ili oni drugi koji su o njemu dali odavno svoj sud dolaskom na njegov poslednji ispraćaj. Najmanje imaju pravo da pričaju oni koji evo već 30 godina ne umeju da naprave državu koja na nešto liči... Čak će i ovo malo od države rasturiti, dok je gospodin Broz sa malo partizana i svojom genijalnošću uspeo iz rata da obnovi Jugoslaviju, cenjenu i poštovanu zemlju u celom svetu... osim od njenih gradjana... Šta smo zaslužili, to smo evo i dobili. Živimo u ovoj septičkoj jami od države, ali i dalje pljujemo i žive i mrtve, nesposobni da shvatimo da ni ovu krpetinu od Srbije ne zaslužujemo.