Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Tagujte svog pradedu: U kom delu Srbije je bilo najviše ludaka

Mapa koju je objavio Milos Popović pokazuje gde su živeli najluđi Srbi prema popisu iz 1895. godine
Datum: 09/01/2019

Tagujte svog pradedu: U kom delu Srbije je bilo najviše ludaka

Foto: Screenshot-Twitter

Izvesni Miloš Popović objavio je na Tviteru mapu okruga u Srbiji na kojoj su navedeni brojevi "ludaka" po srezovima, a podaci datiraju iz 1985. godine.  Iznad mape stoji: "Pogledajte da li potičete iz sreza sa najviše ludih prema popisu iz 1895."

Pretpostavljamo da je reč o obolelima od mentalnih bolesti koji su se u to vreme smatrali "ludima", a najviše ih je bilo u tadašnjim Račanskom i Krajinskom srezu.

 

 

Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizonu, nekada je radio kao konsultant na istraživanjima na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a bavio se i predavanjem istraživačkog dizajna i kvalitativnih metoda. Na njegovom sajtu mogu se pronaći različite statističke i interaktivne mape, među kojima je i ova koja pokazuje broj ludaka po srezovima u Srbiji prema popisu iz 1895.

Ova mapa je tehnički tačna, ali njena svrha, niti svrha ovog teksta (a pogotovo njegovog naslova) nije da uvredi bilo koga.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Laza
10.01.2019 - 15:01
Gde je na mapi Kovin
A nema ni Vojvodine.Ko je ovde lud?
Stanko
10.01.2019 - 16:36
Ovo je veoma tendenciozan i nekorektan clanak!
Ovaj clanak je tendenciozan, nekorektan i besmislen, jer niko ovako ne radi statisticke analize (uvek se razmatraju neki odnosi, tj. procenti od necega). To su znali i nasi preci! Ipak, o svemu treba dobro razmisliti... o( Stanko