Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Sukob generacija: Nema posla za stare

Ako je mladost ta koja stalno odlazi napolje i ima samo želju da se dokopa inostranstva, kako to da i dalje nema života i posla za starce?
Piše: Branko Rosić
Datum: 26/04/2017

Sukob generacija: Nema posla za stare

Pišem današnji komentar pod utiskom dva teksta iz aktuelnog i ovog Nedeljnika. U ovom broju u rubrici „Preporuka", Robert Čoban navodi film „Osnivač" o Reju Kroku koji je napravio lanac "Mekdonalds" ultimativnu franšizu. U obrazloženju on navodi da je Krok imao je 54 godine kada je to uradio.

"Mogućnost da i u 'srednjim godinama' napravite revolucionarnu stvar podsticaj je ljudima u tranzicionim zemljama poput Srbije - u kojima upravo ljudi tih godina često gube posao a većina poslodavaca ne želi da zaposli radnika starijeg od 40 godina."

I Toni Parsons se u prošlom broju bavi mladošću, a sve u dosta strejt pouci nad smrću Džordža Majkla koji je sopstvenu racionalnu mladost zamenio za poročnu starost natankovanu onom njegovom čuvenom normom "20 džointa na dan". Parsons navodi da današnja mladost uči iz grešaka starijih generacija i da "nova pokolenja određuju tempo svima nama sa svojim ličnim trenerima i opsednutošću izgledom".

Dakle, pored ova dva teksta koja se bave na neki način generacijama, kao i aktuelnog trenutka u Srbiji u kojoj je mladost trenutno na trgovima i ulicama, nameće se tema sukoba generacija - mladosti i starosti. Ali u Srbiji je sve kontradiktorno. Decenijama se optužuje srpska starost zbog čijeg glasanja se srpska mladost tera iz zemlje. Penzioneri se optužuju od Miloševića pa do danas iako su to sasvim različiti penzioneri jer su oni koji su oterali mladost iz zemlje, sada pod zemljom. S druge strane, starost ima razloga da zameri mladosti u Srbiji jer je tačno ono što Čoban kaže - većina poslodavaca ne želi da zaposli radnika starijeg od 40 godina.

Sećam se da su mnogi iz moje i nešto starijih generacija bili preneraženi posle 5. oktobra 2000. Izneli su na nogama revoluciju a onda su ih novi gospodari tranzicije proglasili starim i tehnološkim viškom. Pljuštali su tada oglasi tipa "Vi ste mladi, komunikativni, individualac koji se savršeno uklapa u kolektiv i imate do 35 godina".

Da li među njima ima onih koji su sada pakosni pa teraju srpsku mladost preko granice? To niko ne zna. Sasvim je jasno da smo sada jedna od najstarijih nacija, ali starost ne prolazi. Na svim iventima kompanija dočekuju vas mlade devojke s vilicama optočenim porcelanom. Prezenterke vremenske prognoze su zategnute mlade devojke, tako da pojava nekog novog Kamenka Katića koji čita o naoblačenju i padavinama ne dolazi u obzir.

Nigde nema šanse za starce, a opet se oni optužuju da koče mladost. Ko će sve to razumeti?! Kao i sledeće - ako je mladost ta koja stalno odlazi napolje i ima samo želju da se dokopa inostranstva, kako to da i dalje nema života i posla za starce? 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.