Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Šta sve možeš u Denveru kad si Srbin

Kome smeta Jokić jer je odbio jedno prvenstvo, ipak, ne bi smeo nikada da se pozove na Nikolu Teslu koji je jednom bio u Beogradu. Na nekoliko sati
Piše Veljko Lalić
Datum: 12/01/2019

Šta sve možeš u Denveru kad si Srbin

Profimedia

Nikola Jokić će biti najveći srpski košarkaš u istoriji. I to je već sada sasvim jasno.

Ne samo zato što je sa 23 godine u najužoj konkurenciji za MVP-ja, pored živih Lebrona, Karija i Hardena, već i zato što na pitanje da li ga vidi kao MVP-ja, njegov trener Majkl Meloun odgovara: „Ja ga vidim u Kući slavnih!"

A mi tamo imamo Dražena Dalipagića primljenog 2004. i pomalo Krešimira Ćosića, ukoliko možemo da ga računamo kao deo jugoslovenske košarke.

Da sklonimo i simpatije Čarlsa Barklija za Jokića i Denver, činjenice da je već sada srušio dvadesetak rekorda, da će od ove godine da bude redovan učesnik Ol-stara, da ima najveći ugovor od svih srpskih igrača ikada, jedno je jasno: Jokić i Denver budućnost su svetske košarke.

I jedino je pitanje: da li su malo poranili. Barkli ih vidi u finalu Zapada, a možda i Lige ukoliko zadrže prednost domaćeg terena protiv Voriorsa, dok najveći američki novinari najavljuju Denverovu eru, nakon Golden Stejtove.

Sve deluje i filmski. Prvo debeljuškasti momak iz Sombora koji dolazi u NBA kao potpuni ausajder, bio je 41. pik, u drugom krugu drafta. Marej je Kanađanin koji je takođe iznenada eksplodirao u trećoj sezoni poput Karija, dok je na kraju kao šlag na tortu kao 14. pik ove sezone došao najveći talenat američke košarke poslednjih godina Majkl Porter Junior, koga su svi preskočili zbog operacije leđa.

Poslednje vesti kažu, uspešne.

Profimedia
Profimedia

 

 

To je okosnica tima koja će sa najperspektivnijim trenerom NBA, i mnogi kažu najvrednijim, Majklom Melounom (i otac mu je trener, danas pomoćni u Niksima, celo leto proveo u Somboru prateći Jokića), harati u godinama pred nama.

Zašto onda američka novinarka mora da poziva našu naciju da glasamo za njega za Ol-star utakmicu? Zašto to preskaču nacionalni mediji? Zašto se pojavljuju tako odvratni komentari na tekstovima o njemu, čak i na našem portalu na koji dolazi po običaju liberalnija publika?

Luka Dončić, čiji je Dalas pretposlednji na Zapadu, i koji tek treba da se dokaže u NBA ligi, pošto su njega mnogi propustili na draftu jer je pitanje koliko još ima prostora da se razvije, godinama je igrao profesionalnu košarku u Realu, dok Amerikanci danas dolaze ili direktno iz srednjih škola, ili maksimalno posle jedne ili dve godine na koledžu. Zato je i Kobi Brajant bio 13. pik, a Ajzea Tomas 60, pošto pun kapacitet pokazuju u NBA ligi.

Ipak, Dončić danas ima tri puta više glasova od Jokića, i to zato što su za njega masovno glasali u Španiji i Sloveniji.

Prvu petorku zato i ne biraju samo navijači, sabiraju se glasovi sa igračima i novinarima, pošto je igrač gruzijskog porekla Zaza Pačulija jedne godine zamalo ušao u prvu petorku, jer je cela Gruzija glasala za njega.

Zašto onda Srbi ne glasaju za Jokića? Ko je gurnuo priču kod njega kako neće da igra za reprezentaciju, kad ima samo 23 godine, a pre dve je reprezentaciji doneo srebro na Olimpijskim igrama. Dakle, preskočio je jedno Evropsko prvenstvo, koje je preskočilo pola tima, ali je zamereno samo njemu.

Zašto? Pa zato što je rekao istinu. Nije folirao povredu kao drugi ili izmišljao razloge. Trebalo je da popravi odbranu, što je uradio, i da potpiše najveći ugovor u istoriji našeg sporta, na 254 miliona dolara. Inače ESPN ga u jedinoj projekciji koju svi prate stavlja na 328,5 miliona za pet godina, dok je Luka tu na 116 miliona kao veliki potencijal. Jokić je, naravno, „ol-star" i MVP kandidat.

Dakle, šta je trebalo da uradi Jokić? Da rizikuje povredu na manje važnom takmičenju? Ili da slaže?

Kako ova nacija ne vidi kad se neko folira, ili kad nešto radi nečiji PR tim?

Profimedia
Profimedia

 

 

Da li se ovaj pristojni momak iz Sombora ne uklapa u sliku idealnog Srbina, u koju se više ne uklapa ni nekadašnji heroj Novak Đoković, od kad je počeo da jede travu, ili da navija za Hrvate?

Ja mislim da su najviše krivi mediji. Ne mogu da zamislim legende sportskog novinarstva poput Časlava Jakovljevića, ili Jovše koji je nedavno preminuo, da dozvole da se uopšte tako piše o našim sportistima.

Ne razumem ni histeriju na Nemanju Matića, ali još manje njegov čin kad je odbio da nosi cvet maka koji je prethodno nosio. Zar to nije čist pi-ar posle haosa sa reprezentacijom, ali i koska koju je uvalio saigračima? Jer, ako je Matić zbog toga heroj, šta je onda Mitrović koji je nosio?

Srećom, Nikola Jokić je toliko normalan da u tome ne učestvuje. Ne treba ni da brine.

Za dve-tri godine kad bude uzeo prsten i postao jedan od najboljih igrača NBA u istoriji, svojataće ga i njegovi Srbi, baš kao što će Dončiću da zaborave to Evropsko prvenstvo, i počnu da pišu kako sluša Cecu.

Profimedia
Profimedia

 

 

Kome smeta Jokić jer je odbio jedno prvenstvo, ipak, ne bi smeo nikada da se pozove na Nikolu Teslu koji je jednom bio u Beogradu. Na nekoliko sati.

Mihajla Pupina, s druge strane, koji je po svim parametrima bio najveći patriota, niko se ne bi ni setio da ga nije iskoristila američka ambasada u kampanji saradnje naših dvaju naroda.

I zato Jokić ne treba da se šlihta našim nacošima, već da radi ono što najbolje ume.

Košarka je jedina stvar na svetu u kojoj smo mi u vrhu. I zato i jeste najvažnija srpska stvar.

Ali je stvaraju najnormalniji, najdivniji, demokratski obojeni ljudi, od starog Šapera i Bore Stankovića, do Dude, Željka, Divca, Jokića.

To je naša kuća slavnih. I ljudi zbog kojih ti je lepo kad te prepoznaju u svetu. Uključujući i Đokovića koji jede travu!


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Sloba
12.01.2019 - 12:02
Nikola Jokic
Autoru teksta,jel vi to citate bukvicu srpskom narodu? Neodoljivo podsecate na predsednika republike kaji to radi u redovnoj terapiji. Mediji predstavljaju Jokica kao boga i ne znam odakle vam to da su mediji krivi sto ga kritikiju zbog neigranja u reprezentaciji. Dajete vaznost njegovim milionima kao da su od nacionalnog interesa.
Maks
12.01.2019 - 12:02
A reprezentacijs
Ovako nešto se dešavalo i sa Marijanovićem. Jokić prvo neće da igra za reprezentaciju, a onda nas bombarduju vestima o njegovoj super igri. Dečko Srbija se, ili voli, ili ne voli. Ako više voliš pare u redu, ali kajanje neće pomoći. Super igraš, ali za mnoge u Srbiji si rekao šta si rekao i uradio šta si uradio. Nikad od tebe Divac. Možda ćeš biti bolji košarkaš, ali čovek nikada. Srećno.
Петар
12.01.2019 - 17:11
Јокић
Не бих се упуштао у коментарисање. Само ћу да кажем да гласам сваки дан за Јокару и наставићу и даље. Остали како им воља.