Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Šta se dešava u Italiji i zašto je to važno za budućnost Evrope

Populistička koalicija Liga i Pokret pet zvezda odnela bi ubedljivu pobedu na izborima da se oni danas održavaju
Piše: Željko Pantelić
Datum: 30/05/2018

Šta se dešava u Italiji i zašto je to važno za budućnost Evrope

Nekoliko italijanskih istoričara je u nedelju veče javno zažalilo što pre gotovo sto godina na Kvirinalu nije bio Serđo Matarela već Vitorio Emanuele III: Musolini ne bi nikada došao na vlast i ko zna kako bi istorija dalje tekla. Predsednik Matarela je spasao pre par dana Italiju i omogućio svojim sugrađanima popravni ispit da se vrate s puta u bespuće. Ali, ako se Italijani ne dozovu pameti na izborima sledeće jeseni, ni Matarela više neće moći da ih spasava od njih samih.

Predsednik Druge republike u govoru bez presedana, posle propalog pokušaja antisistemskih i populističkih snaga da formiraju vladu koja bi uvela Italiju u sukob sa EU i ključnim partnerima, jasno je stavio do znanja da su sledeći izbori neka vrsta referenduma: za Evropu i protiv nje, za evro i protiv njega.

Matarela je prepoznao namere populističkog saveza Lege i Pokreta pet zvezda da na prepad izvedu Italiju iz Evrozone i eventualno iz EU. U prethodnoj izbornoj kampanji ligaši i petozvezdaši nisu pominjali izlazak iz evra i EU jer je to moglo da im oduzme glasove. Većina Italijana nema dobro mišljenje o EU i evru, ali se mnogo više plaše od perspektive da vide svoju zemlju van EU i bez evra. To posbeno važi za glasačku bazu Salvinijeve Lige srednjih i malih preduzetnika na severu zemlje koji imaju najviše koristi od zajedničke monete i EU.

Blic napuštanje evrozone već su razrađivali, pored Paola Savone (nesuđenog ministra ekonomije), i Salvinijevi ključni ekonomski savetnici Alberto Banjaji i Klaudio Borgi. Izjave zainteresovanih da u programu propale koalicione vlade nije bio predviđen izlazak iz evrozone jednako su verodostojne kao i zakletve piromana da će čuvati šibice koje su mu poverene. Manipulišući strahovima i nezadovoljstvom Italijana, ali i uverenjem da je Evropa ipak najmanje loše rešenje, dva populistička pokreta su napravila klasičnu zamenu teza: Nismo mi protiv EU nego protiv hegemonije Nemačke i Francuske, nismo mi protiv evra nego protiv diktata Angele Merkel i Evropske centralne banke (na čijem je čelu inače Italijan -- Mario Dragi).

Mateo Salvini je sve do pre tri godine bio secesionista, navijao je za Padaniju a Italiju je nazivao go..arskom zemljom, Rim gradom lopova, a za južnjake je govorio da od njihovog smrada beže čak i psi. Onda se otkrilo da je njegov politički otac Umberto Bosi bio taj koji je krao novac, a susret sa Marin Le Pen i Vladimirom Putinom prosvetlio je Salvinija. Postao je veliki patriota, Italijan sa velikim slovom I (na italijanskom se piše malim slovom pripadnost naciji), zelene kravate i dukseve (boja Lige sever je bila zelena) zamenio je imitacijama policijskih uniformi, a iz imena Liga sever izbacio je geografsku odrednicu. Kao i svi populisti, razlog svog postojanja crpe u mržnji prema nekome: juče su to bili Rim i Italija, danas su Brisel i EU, sutra ko zna.

Tradicionalne političke partije u Italiji su potcenili moć i uticaj društvenih mreža i upliv spoljnog faktora čiji je cilj da razbije ili oslabi EU. SAD, ne samo Trampova administracija, ne podnose konkurenciju koju evro pravi dolaru a konstanta ruske spoljne politike je sejanje razdora i razgrađivanje EU.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi populistička koalicija Liga i Pokret pet zvezda odnela ubedljivu pobedu na izborima da se oni danas održavaju. Istovremeno, proevropski nastrojena Demokratska partija i Forca Italija Silvija Berluskonija nalaze se na istorijskom minimumu podrške u biračkom telu.

Ohrabrujuća okolnost za proevropske snage je što je podrška EU u Italiji, posle osam godina, ponovo iznad 40 odsto i u stalnom je porastu u poslednjih par meseci.Takođe, reakcija berzi i vrtoglavi porast kamata na javni dug Italije bi trebalo da deluju dovoljno otrežnjujuće na glasače da se ne igraju sa svojom budućnošću. Italija može da izađe iz evra i iz EU ali ne može da ignoriše globalno tržište, finansijske tokove i da izbegne posledice hazarderskih odluka političara. Suprotno propagandi populista, problem Italije nije EU već njen ogromni javni dug koji ne proizvodi katastrofalne posledice samo zato što je Italija u EU i Evrozoni.

Na Čizmi je otvoren konkurs za italijansku verziju Makrona. Mateo Renci i Silvio Berluskoni su "istrošeni", predsednik Matarela to ne može da bude zbog svoje institucionalne uloge, bivši premijeri Đentiloni i Leta nemaju štofa za harizmatične lidere. Nije isključeno da u odsustvo snažnog kandidata proevrospke snage formiraju neku vrstu "kolektivnog Makrona", odnosno grupu ljudi koji će pokušati da objasne Italijanima maksimu imperatora filozofa Marka Aurelija:" Nije cilj u životu biti na strani većine već izbeći opasnost da se nađete među budalama".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.