Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Šta bi sa Strategijom? Da li je danas srpski narod manje ugrožen nego pre godinu dana?

Još malo pa će godinu dana od kada su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik pompezno najavili donošenje nekakve strategije „o opstanku srpskog naroda“. Sve je zvučalo urgentno koliko i kontroverzno. To što je nije bilo na Sretenje objašnjeno je Vidovdanom, pa je „platforma“ pomalo zaličila na auto-put Obrenovac–Preljina u smislu pomeranja rokova
Piše Zoran Panović
Datum: 13/07/2018

Šta bi sa Strategijom? Da li je danas srpski narod manje ugrožen nego pre godinu dana?

Foto Tanjug

Da li je danas srpski narod manje ugrožen nego pre godinu dana? Pitanje nije samo retoričko. Još malo pa će godinu dana od kada su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik pompezno najavili donošenje nekakve strategije „o opstanku srpskog naroda". Sve je zvučalo urgentno koliko i kontroverzno.

Dva su datuma bila simbolički tempirana za usvajanje ovog famoznog dokumenta koji kako vreme odmiče sve više liči na nikad obznanjenu „platformu o Kosovu" Tomislava Nikolića. Dakle, „platforma" je bila viđena za usvajanje u parlamentima Srbije i Republike Srpske prvo na Sretenje, a onda je sve prolongirano za Vidovdan. To što je nije bilo na Sretenje objašnjeno je Vidovdanom, pa je „platforma" pomalo zaličila na auto-put Obrenovac-Preljina u smislu pomeranja rokova. Prođe i Vidovdan, Vučićev režim je poentirao otvaranjem Narodnog muzeja u Beogradu, čime je na zvaničnom nivou relaksirao vidovdansko-kosovsku paradigmu. Da li je Muzej bio isplativiji od „strategije"? Da je bilo i jedno i drugo, da li bi „strategija" zasenila Muzej i da li bi ugroženi srpski narod na svečanom prijemu povodom usvojene „strategije" isto doživeo partnerku Ane Brnabić kao što je ona bila zvezda na otvaranju Muzeja?

Uglavnom, prošao je i Vidovdan a „strategiju" niko ne pominje, niti joj više daje rokove. Da li bi nam takav dokument vezao ruke oko kosovskog raspleta ili bi ga amortizovao?

Vratimo se u avgust prošle godine: na sastanku u Gradskoj kući u Novom Sadu bili su prisutni predstavnici Srba iz svih zemalja regiona, osim iz Albanije - oni nisu mogli da dođu, kako je tada objasnio Vučićev generalni sekretar Nikola Selaković. Sastanak je trajao sat i po, a po njegovom završetku svi učesnici su prisustvovali obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u „Oluji", na novosadskom stadionu FK „Veternik".

 

Ceo tekst Zorana Panovića čitajte u Nedeljniku od 12. jula. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

*** 

NE ZABORAVITE: Uz svaki primerak Nedeljnika POKLON KNJIGA o Nemanjićima, šesta i poslednja iz poklon edicije. Ove nedelje: "Narodna kultura u nemanjićkoj Srbiji"

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.