Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Slovenija sprema tužbu zbog koje bi Hrvatska mogla da izgubi mnogo novca

“Ako Hrvatska uskoro ne promeni svoje stavove o sprovođenju arbitraže, Slovenija će biti primorana da iskoristi pravna sredstva na nivou EU”
Datum: 20/02/2018

Slovenija sprema tužbu zbog koje bi Hrvatska mogla da izgubi mnogo novca

Foto: Profimedia

Slovenija najavljuje da je spremna da podigne uloge u sporu s Hrvatskom oko prava na ribarenje u Savudrijskoj uvali i da će tužiti Evropskoj komisiji i Sudu Evropske unije, piše list Politiko.

Kako prenosi hrvatski Telegram.hr list navodi kako su dvojica diplomata rekla da Slovenija planira slučaj, po članku 259 Ugovora o funkcioniranju Evropske unije, prijaviti prvo Briselu i, ako Evropska komisija odbije da intervenše, Evropskom sudu pravde.

Pozivanje na članak 259 u sporu oko prava na ribarenje predstavlja veliki korak jer se on obično koristiti u slučajevima kada članice na postupaju u skladu s obvezama iz EU ugovora, pojašnjava list. Politiko piše da jedan od pravnih stručnjaka EU ocenjuje da je to ekstreman korak koji bi vodio intervenciji Komisije ili presudi Evropskog suda pravde (ECJ), a mogao bi da rezultuje finansijskim kaznama, pa i ograničavanjem prava glasa u EU ako Hrvatska bude ignorisala odluku Komisije ili ECJ-a.

Mali broj zvaničnika EU očekuje da će slovensko-hrvatski spor dobiti takav dramatičan razvoj, napominje list, a Slovenci svoje napore više usmeravaju na uporednu pravnu ofanzivu koja bi mogla Hrvatskoj uzeti milione evra koje dobija iz EU fonda za ribarstvo.

“Ako Hrvatska uskoro ne promeni svoje stavove o sprovođenju (arbitraže), Slovenija će biti primorana da iskoristi pravna sredstva na nivou EU”, rekao je listu slovenski premijer Miro Cerar na pitanje hoće li Slovenija pokrenuti postupak na osnovu članka 259 u vezi s granicom s Hrvatskom.

Po članku 259 Lisabonskog ugovora Slovenija bi uložila žalbu Evropskoj komisiji koja bi potom odlučila hoće li istraživati slučaj, pojašnjava se u članku. Ako Brisel odbije da interveniše u roku od tri meseca, Slovenija bi mogla slučaj da proslediti Evropskom sudu pravde, nadležnom za poštivanje odredbi ugovora i zakona Unije. U temelju spora u Savudrijskoj uvali pitanje je gde se može ribariti, a Slovenci i Hrvati sada ribarima pišu kazne za ulazak u njihova mora, napominje list.

Slovenija Hrvatsku optužuje da krši pravila EU za ribarstvo, posebno ona o regulaciji nezakonitog, neprijavljenog i neregulisanog ribarenja. Ona se žali da hrvatska policija pomaže ilegalno ribarenje tako što daje policijsku pratnju njenim ribarima u spornim vodama i sprečava slovenske inspektore da proveravaju ribarske brodice. Takođe se žali da Zagreb ne daje podatke u ulovu ribe na tom području.

Portparol hrvatske vlade kaže da to “nisu slovenske vode” te da “hrvatska policija patrolira hrvatskim vodama kao što je činila decenijama”, navodi list. “Ova kampanja protiv hrvatskih ribara je i neprihvatljiva i kontraproduktivna i protiv se temeljnim zajedničkim Evropskim vrednostima i načelima”, dodao je zvaničnik.

Ako Slovenija uspe da dokaže svoje tvrdnje Hrvatska bi mogla kao kaznu za nezakonito i neregulisano ribarenje da bude  primorana da vrati od pet do 50 odsto od 252,6 miliona evra koje je dobila od Evropskog fonda za ribarstvo. To bi mogao biti praktičniji pristup od pokretanja članka 259, jer se slovenski zvaničnici pribojavaju da Brisel neće reagovati, a da bi sudski postuci koji bi usledili mogli da se rastegnu i traju godinama.

List u članku navodi da Ljubljana tvrdi da je presuda ad hoc arbitražnog suda u Hagu, koja Slovenijii daje 80 posto mora u spornom zalivu, važeća. Zagreb, pak, kaže, da ne priznaje odluku tog suda te se poziva na Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravu mora koje mu daje 50 odsto zaleva, tumači Politiko i podseća da Hrvatska presudu osporava tvrdeći da je rad suda nepopravljivo kompromitovan.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.neidealni
21.02.2018 - 13:47
vrzino kolo
Hrvatska nece izgubiti nista. To \"mnogo novaca\" Hr ce dobiti iz Eu fondova i prebaciti ih na slovenske racune. Tako da ce zaraditi i Hr i Slov. Hr ce \"posteno\" platiti toboznju kaznu i dobiti na imageu kao drzava koja ispunjava svoje obveze, a Slov ce uz puno znanje eu faca malo popraviti svoj budzetski image napredne eu clanice. Zato Hrvati kazu da treba podrzati Srbiju za sto prije u eu jer ce i Srb dobijati para pa ce onda u jos vecem broju hrliti na hrv more i sve te pare ostavljati u Hrv. I tako u nedogled iz nezajazljivog u suplje & vice versa.