Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

"Sine, nerviraš se za njih koji pune džepove, a da li se oni nerviraju što ćeš ti ponavljati razred?"

Postoje razne vrste istorijskih utakmica. Ta sa Španijom za SP 1974, bila je isključivo u sportskom kontekstu, ali ključni mečevi su često imali političke prefikse
Piše: Branko Rosić
Datum: 01/07/2018

"Sine, nerviraš se za njih koji pune džepove, a da li se oni nerviraju što ćeš ti ponavljati razred?"

Foto Tanjug/AP

Bili smo svedoci utakmice decenije, istorijske utakmice protiv Brazila. To "utakmica decenije" i "istorijska" naslovi su iz novina. Moja davna sećanja na fudbal i presudne utakmice počinju sa onom čuvenom majstoricom u Frankfurtu kada je Jugoslavija pobedila Španiju i kvalifikovala se za SP u Nemačkoj 1974. Sećam se da mi je otac pričao kasnije da je doktor zabranio našem komšiji da gleda tu majstoricu u Frankfurtu jer je srčani bolesnik. Trebalo je biti disident od cele zemlje i sedeti u kuhinji zapušenih ušiju jer treba sačuvati srce, a fudbala će biti.

Postoje razne vrste istorijskih utakmica. Ta sa Španijom za SP 1974, bila je isključivo u sportskom kontekstu, ali ključni mečevi su često imali političke prefikse. U aktuelnom Nedeljniku nalazi se intervju Žarka Puhovskog u kojem on priča o prvoj pobedi Jugoslavije nad Rusijom (SSSR-om) i da je tada Tito rekao našim košarkašima: „Učinili ste ono što sam ceo život hteo, drugo me ne zanima."

Od toga dana pa do ove utakmice sa Švajcarcima bilo je na desetine tih istorijskih utakmica s političkom konotacijom. SR Jugoslavija koja izbacuje Hrvatsku u Zagrebu. I Tuđman na tribinama. I osveta tom Tuđmanu na tribini jer je neku godinu ranije likovao u pobedi Kroacije protiv Partizana u danu kada je pucao top u Zagrebu. Partizan se za taj poraz osvetio Rijeci.

Danas je jedan politički analitičar utakmicu protiv Švajcarske i suđenje video kao reviziju rezultata Drugog svetskog rata. Nemački sudija je hteo nemačku osvetu Rusima za ključni ratni poraz, čak je i lokacija utakmice simbolična. A preko koga se osvetiti nego protiv Srbije, kaže on. Selektor Srbije spominje "prokleti Hag" praveći maglu nad pravim pitanjem o njegovoj stručnosti i za svoj ničim izazvan posao na klupi nacionalnog tima. Pobeda Hrvata nad Argentinom i dan kasnije drska simulacija albanskog orla pa Đokovićev poraz od Čilića učinili su da vikend bude čista politika. I ovo je bio vikend gde smo trpeli poraze, ali i gde se pevačica lokalnog dometa razračunava sa pevačicom svetske popularnosti, pa se opravdava da je to zbog politike a da su suparničini hitovi neupitni. Ali neka peva ko slavuj, a ne da podržava orla.

Igrali smo sa Brazilom, a ja sam pre utakmice razmišljao koliko sam neodgovoran jer sam učestvovao u kampanji za prevenciju visokog krvnog pritiska i bolesti srca, a nisam pitao kardiologa da li da gledam ili ne. I možda nije trebalo da se nerviram, jer će tih istorijskih utakmica biti. Ili što bi rekla moja baba: "Sine, nerviraš se za njih koji pune džepove, a da li se oni nerviraju što ćeš ti ponavljati razred?"

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.