Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zabava

Senke nad predjelom: Da li ste znali da su Beli Rusi doneli rusku salatu u Srbiju

Istorija kaže da je ruska salata nastala tako što je 1860. godine Lusijen Olivije, šef kuhinje tada renomiranog restorana „Ermitaž" u Moskvi, poslužio goste salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana *
Piše: Ana Mitić
Datum: 25/12/2017

Senke nad predjelom: Da li ste znali da su Beli Rusi doneli rusku salatu u Srbiju

Foto: Profimedia

Domaćice sa stažom kažu da je u Srbiji postala popularna šezdesetih godina i od tada se ne skida sa menija svih slavlja redom - slave, svadbe, krštenja, rođendani, žurke, a ako ne jedete rusku za Novu godinu, to vam dođe kao neki loš znak da narednih godinu dana nećete imati sreće u životu.

Zato kad neko kaže da ne voli rusku, većina ga gleda sa čuđenjem, a domaćica koja ne zna da je spremi i nije prava domaćica. A ako je, kojim slučajem, niste spremili za doček 2012. godine, odmah ispravite tu nepravdu prema kraljici salata.

Zaslužila je da joj se oda počast, jer ona se odavno izdigla iz rubrika sa receptima, ona je mnogo više od jela, ona je fenomen, tradicija, jedno od jela koje kad odu gosti velikom kašikom jedete direktno iz činije, deo svih nas, pogotovo onih koji još nisu skinuli kilograme koje su nabacili tokom prošlogodišnjih novogodišnjiiih slavlja. Pa i neka su, svaki zalogaj vredi!

Iako će se ruska salata naći na meniju većina porodica u Srbiji, nije nam baš jasno zašto „ruska i Nova" čine jedinstvenu simbiozu i kako nam se tako „uvukla" na trpezu. O popularnosti govori i to što na Fejsbuku postoji nekoliko grupa posvećenih ruskoj salati, a sajt Vukajlija.com definiše rusku salatu kao „znak da dolazi Nova godina ili dolaze gosti".

Istorija kaže da je ruska salata nastala tako što je 1860. godine Lusijen Olivije, šef kuhinje tada renomiranog restorana „Ermitaž" u Moskvi, poslužio goste salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana, ne sluteći da će mnogo godina kasnije ući u sve važnije kuvare sveta. Mada, jedna od verzija kaže da je jedan Francuz zapravo kriv za nastanak ruske salate. To je Napoleon Bonaparta, veliki francuski vojskovođa, koji je zadavao glavobolju svojim kuvarima, jer je vreme za obedovanje smatrao izgubljenim, pa je i svečane ručkove završavao za pola sata. U vojničkom maniru.

Kuvari su se svim silama trudili da budu maštoviti pa su stalno izmišljali nova jela kako bi ga zadivili. Njegov glavni kuvar Anri Olivije ostao je upamćen kao kreator mnogih poznatih đakonija za Napoleona, pa navodno i ruske salate. Posle pada Napoleona, nekoliko francuskih dvorskih kuvara, među kojima i Anri, došlo je na ruski dvor. Jednoga dana Olivije je izneo na carsku trpezu salatu napravljenu od fino iseckanog različitog povrća i mesa, začinjenu majonezom i zadivio prisutne. Od tada je, prema ovoj verziji, ruska salata - ruska.

Način pripreme bio je strogo čuvana tajna, tako da se danas niko ne bi usudio da tvrdi kako se tačno spremalo popularno predjelo. Nagađa se da je ta prva verzija ruske salate bila mešavina telećeg jezika, kavijara, zelene salate, komadića jastoga, kapra, kornišona, tvrdokuvanih jaja i sojinih zrna. Ni nalik na ono što mi danas stavljamo u rusku salatu. Mada je i danas u opticaju više verzija ruske salate.

Originalni Olivijeov preliv bio je neka vrsta majoneza koji se pravio od francuskog vinskog sirćeta, senfa i provansalskog maslinovog ulja, ali je tačan recept ostao nepoznat.

Na prelazu iz 19. u 20. vek, jedan od Olivijeovih pomoćnih kuvara, Ivan Ivanov, pokušao je da otkrije tajnu. Dok je Olivije pripremao dresing za salatu, pozvali su ga da izađe, što je Ivanov iskoristio za „analizu" recepta. Ivanov je ubrzo prešao u konkurentski restoran „Moskva," gde je pravio začuđujuće sličnu salatu, ali je preimenovao u „glavna salata" ili na ruskom „stolični" ali, kao da joj je falio neki sastojak jer nije bila kao Olivijeova salata. Ivanov je čak i prodao recept izdavačkim kućama, pa je, ako je verovati, on zaslužan za to što je ova salata ušla u istoriju. Jedan od prvih štampanih recepata za rusku salatu potiče iz 1894. godine.

I kao što to biva sa gurmanskim jelima, skuplje namirnice zamenjene su pristupačnijim, pa su ubrzo nastale raznorazne verzije ruske salate. Jeftinija verzija je bila nezaobilazno jelo na svečanostima u sovjetskoj Rusiji, naročito na proslavama Nove godine, a služila se uz ruski šampanjac i marokanske mandarine. Iako je širom Rusije moguće naći mnogo egzotičnija jela, popularnost ruske salate ni danas ništa ne može da ugrozi, jer se ona smatra tradicionalnim jelom na trpezi Rusa za Novu godinu. A kako je tačno stigla i do naših trpeza i zašto se baš ona „meša" u sva slavlja?

Kako je ranije objasnio etnolog i poznati gurman Dragomir Antonić,  kraljica salata na ove prostore dospela najverovatnije tako što su je doneli Rusi koji su proterani posle Oktobarske revolucije. Na našim trpezama je počela je da se služi još pre Drugog svetskog rata, a dali smo joj pridev ruska, zbog toga što smo recept primili od Rusa, isto kao ruski čaj.

"Beli Rusi, koji su proterani iz Rusije, a koje je kralj Aleksandar Prvi širokogrudo primio u Srbiju, osim uticaja na kulturu, arhitekturu i balet, imali su uticaj i na našu hranu i doneli recept za rusku salatu", rekao je Antonić.

Iako se misli da samo Srbi, koji su inače skloni preterivanju u hrani tokom praznika, gaje veliku naklonost prema ovoj salati, ona je popularna i u Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj, gde skoro i da nema restorana u kome ne služe ovu salatu. Jede se i u Iranu, u Španiji, Portugalu, u Turskoj je zovu „rus salatasi", a svako je uneo poneku izmenu u odnosu na originalan recept.


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.zora
26.12.2017 - 22:21
salata
Ispada da je majonez postojao vec u 18-om veku.Dodatak mom komentaru.
zora
26.12.2017 - 22:22
salata
Kod nas je sve mnogo sitnije iseckano, a drugo ,nisam znala da je tada postojao majonez.
Rus
26.12.2017 - 22:22
Mulj
Od umuljanog prekuvanog povrca vi napraviste legendu. Ko jos gleda na to grozno jelo tako kako ga vi opisaste?
journalist u mirovini
26.12.2017 - 22:23
Ruska salata
Sad znamo kako smo dobili \"belu rusku salatu\",koja je dostupna po gradovima,dok po selima Srbi jedu Crvenu rusku salatu zalivenu sa Vučićevim sirćetom!
dobri
17.01.2018 - 13:12
bez naslova
Nisu li u Rusiji sve salate ruske? Pomenuta salata se zove, u originalu, \"Olivije\", po kuvaru koji ju je prvi napravio. U kuvaru JNA (izdanje sa početka sedamdesetih) i se pominje i kao francuska salata. Otuda zaključak da \"beli Rusi\" nemaju nikakve veze sa pomenutim specijalitetom. Istorija salate ima veze sa mamurlukom, kockanjem, neurednom kuhinjom i ostacima jela od prethodnih dana, ali to je sasvim druga priča. Rekao bih da istraživanje novinara nije bilo dovoljno duboko, niti dovoljno kvalitetno. Ili narodski, ofrlje rad.