Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Sedi dole, nisam te pozvao": Sve Trampove poruke tokom "sparing borbe" sa novinarima

Osim sukoba sa novinarom CNN-a kome je potom oduzeta akridetacija za Belu kuću, Donald Tramp je priredio i sat i po vremena nesvakidašnje komunikacije predsednika sa predstavnicima medija
Datum: 08/11/2018

"Sedi dole, nisam te pozvao": Sve Trampove poruke tokom "sparing borbe" sa novinarima

Tanjug/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp održao je konferenciju za štampu dan nakon "midterm izbora", a američki mediji izdvajaju najznačajnije tačke njegovog izlaganja koje je trajalo duže od 90 minuta.

Republikanci su izgubili kontrolu u Predstavničkom domu, dok su istovremeno ojačali svoje snage u Senatu, a on je, kako navodi CNN svoje obraćanje iskoristio za "sparing meč" sa prisutnim novinarima.

Tokom tog sparinga Tramp je izrekao veliki broj stvari koje privlače pažnju.

On je konferenciju otpočeo rekavši da je za njim "sjajan, neverovatan dan" naglasivši da su mediji "oborili sve rekorde u izveštavanju i postavili nove standarde".

CNN tu izjavu ne smatra komplimentom i pita se o kojim rekordima je reč.

Međutim, oko prve izjave nema previše dileme.

Iako su demokrate preuzele većinu u Predstavničkom domu, još od Kenedija 1962. se nije dogodilo da stranka aktuelnog predsednika ostvari toliki dobitak u Senatu.

Tramp je naglasio da je glasanje za Senat pokazalo da su birači osudili predstavnike Demokratske partije u toj instituciji zbog ponašanja u slučaju "Kavano".

Tramp je takođe govorio i o trkama za guvernere u kojima su republikanci "protiv sebe imali i pobedili dobro finansirane, talentovane i vešte demokratske kandidate i ljude koji su za njih veoma vredno radili".

Mediji mu zameraju što je u tom trenutku spomenuo Opru Vinfri, ali je američki predsednik prethodno istakao i da je veoma voli.

Zatim se posvetio onima koji nisu dobro prošli na izborima iz redova republikanske partije rekavši da mu je "veoma žao" što nisu prihvatili njegovu podršku pa su zbog toga i poraženi.

CNN piše da mu zapravo ni malo nije žao tih kandidata.

Američki mediji upravo u toj rečenici vide Trampovu "verbalnu gimnastiku", koja se zatim protegla i na njegovu izjavu da u republikanskoj partiji ima 93 odsto podrške jer - "to neki ljudi kažu, ali ja stvarno ne znam".

Tema razgovora sa novinarima bili su i Trampovi stavovi koje mu se svakodnevno zameraju.

Često se piše o tome da je predsednik SAD neko ko veoma malo pažnje i energije posvećuje zaštiti životne sredine. Međutim, tokom svog govora Tramp je posebno istakao da je njegov cilj "perfektna voda" i "perfektan vazduh".

Osim priče o zdravom okruženju on se dotakao i zida koji bi trebalo da bude izgrađen na jugu zemlje i koji bi sprečio ulazak imigranata u SAD.

"Razgovarao sam o toj temi i sa demokratama i svi smo svesni da je taj zid neophodan", rekao je Tramp, iako mediji u Sjedinjenim državama sumnjaju da će demokratski predstavnici u Predstavničkom domu podržati da se sredstva iz Federalnih rezervi usmeravaju ka izgradnji takvog zida.

Govorio je i o "fejk njuzu", a CNN piše da bi trebalo da javnost bude svesna da kada god Donald Tramp kaže - "fejk njuz", zapravo misli - "vesti koje nisu dobre za mene".

Upravo na taj način predsednik SAD je ušao u direktnu konfrontaciju sa prisutnim novinarima pa su tokom njegovog izlaganja mogle da se čuju i rečenice poput - "Sedi dole, nisam te pozvao. Nisam te pozvao", koja je upućena jednom od novinara.

Na određena pitanja novinara odgovarao je kontra pitanjima, a kada su se neki od predstavnika medija osmelili da donose određene zaključke, odgovori predsednika SAD su bili veoma oštri.

Kada su "nezgodna" pitanja postavljali inostrani novinari odgovarao je na isti način.

"Šta? Apsolutno ne razumem šta ste rekli", rekao je Tramp na pitanje novinara iz Japana.

Kada su u pitanju odnosi sa Kinom i Rusijom, Tramp je istakao da daje sve od sebe kako bi odnosi bili što bolji, a da istraga o uticaju Rusije na izborima u SAD 2016. neće doneti ništa jer je sve u vezi sa tom pričom "glupost".

Ipak, nije prošlo dugo od ove konferencije za štampu, a Tramp je otpustio državnog tužioca Džefa Sešnsa i na njegovo mesto privremeno postavio dosadašnjeg šefa Sešnsovog kabineta Metjua Vitakera. Upravo se problemi u vezi sa istragom o uticaju Rusije u medijima apostrofiraju kao razlog takve odluke.

Zanimljivo je da je tokom svog izlaganja predsednik Sjedinjenih država gotovo deset puta spomenuo "pobedu" i "potpuni trijumf" na izborima, iako CNN ističe da rezultati glasanja za Predstavnički dom pokazuju da je Trampov rezultat daleko od pobede.

Ipak, on je na svoj način zaključio izlaganje.

"Reći ću vam nešto. Kada pogledate trku na Floridi koju smo pobedili iako to niko nije očekivao, kada pogledate našu neočekivanu pobedu u Džordžiji, ili još manje očekivanu pobedu u Ohaju - videćete neverovatan broj glasova koje smo dobili", rekao je.

Izbori su prošli, "svi su sada u ljubavi" kako to Tramp definiše, ali se "verbalna gimnastika" i direktna konfrontacija sa medijima nastavljaju.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.