Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Sećate li se Deda Avramovog dinara: Događaji koji su menjali Srbiju (83)

Dragoslav Avramović postao je, sticajem (po nas, naravno, srećnih) okolnosti mnogo poznatiji po tome što je SRJ izvukao iz inflacije nego po svojoj višegodišnjoj uspešnoj karijeri ekonomiste u Svetskoj banci i pri Ujedinjenim nacijama
Datum: 09/03/2018

Sećate li se Deda Avramovog dinara: Događaji koji su menjali Srbiju (83)

Kakvo je to bilo vreme! Onda kada je od dinara jedino bio jeftiniji život. Kada je jedna marka bila sve, a pet stotina milijardi dinara - ništa. Najgora inflacija u istoriji pogodila je tadašnju „krnju" Jugoslaviju, pod sankcijama, u doba kada se benzin kupovao na ulici, u flašama od „koka-kole", a plata umela da se istopi od posla do kuće, i to kada naiđu autobusi gradskog prevoza, kojih obično nije ni bilo.

A onda se pojavio on. Dragoslav Avramović postao je, sticajem (po nas, naravno, srećnih) okolnosti mnogo poznatiji po tome što je SRJ izvukao iz inflacije nego po svojoj višegodišnjoj uspešnoj karijeri ekonomiste u Svetskoj banci i pri Ujedinjenim nacijama. Bio je guverner Narodne banke Jugoslavije, ali i dopisni član SANU, i za makar kratko vreme uspeo je da napravi da jedna nemačka marka bude vredna - jedan dinar. I obrnuto.

Čikica sa cegerom" bio je, a možebiti i ostao, jedini ekonomista kojeg su Srbi poštovali.

Ovako je o njemu u Nedeljniku govorio legendarni advokat Toma Fila:

On je bio dobar čovek, pokušavao je nešto da uradi. A politika deda Avrama je bila kao ona dalmatinska priča o ocu koji deci kaže: hoćete li da večerate ili ćete dinar? I deca, naravno, uzmu po dinar, ali to veče ne večeraju. A ujutru kad se probude gladna, otac kaže: ko hoće doručak neka da po dinar. I oni svi daju po dinar, a on uštedeo jedan obrok. Tako je on pokušavao da popuni rupe.

Pitao sam posle Miloševića zašto je srušio Avrama. Rekao mi je: 'Počeo je da se bavi politikom. Umislio je da je genije.'"

 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.