Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Sastanci sa istorijom: Bregzit i izbori za Evropski parlament

Šta nas čeka u 2019. godini?
Datum: 12/01/2019

Sastanci sa istorijom: Bregzit i izbori za Evropski parlament

Profimedia

Evropsku uniju čekaju dva važna sastanka sa istorijom u 2019. godini: Bregzit i izbori za EP. Plus izbor nove Evropske komisije, novog predsednika Evropske centralne banke (ECB) i usvajanje sedmogodišnjeg budžeta EU za period 2020-2027.

Već sledeće nedelje britanski parlamentarci bi trebalo da glasaju o sporazumnom razvodu sa EU. Ako predlog premijerke Mej prođe, lopta prelazi u dvorište Saveta EU i EP, posle čega će, 29. marta, prvi put u povesti jedna zemlja napustiti EU. Međutim, to je manje loš scenario, pošto je mnogo veća verovatnoća da Vestminster glasa protiv. U tom slučaju se otvara nekoliko puteva sa dosta nepoznanica: od haotičnog izlaska UK iz EU sa svim negativnim posledicama do eventualnog drugog referenduma u minut do 12.

Izbori za EP su zakazani za kraj maja. Izjašnjavanje građana nikada nije imalo ovakvu težinu. U mnogim zemljama rezultat izbora imaće veoma veliki uticaj i na unutrašnji odnos snaga u Berlinu, Parizu, Rimu i Madridu. Nije isključeno da ishod glasanja prouzrokuje prevremene izbore, pre svega u Italiji i Nemačkoj. Dvoboj populista i sa proevropskim snagama vodiće se do poslednjeg daha jer u igri je i sedmogodišniji budžet EU.

U uticajnim krugovima se kreira atmosfera da se u slučaju dobrog rezultata proevropskih snaga izvrši pritisak na Angelu Merkel da preuzme kormilo EU.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.