Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Istorija

Ruzveltova poruka Petru Drugom 1941. godine: "Šaljem Vašem Veličanstvu najuzvišeniju nadu..."

Uz novi Nedeljnik koji je od sutra na kioscima čitaoci dobijaju poslednju knjigu iz poklon edicije o Karađorđevićima
Datum: 05/12/2018

Ruzveltova poruka Petru Drugom 1941. godine: "Šaljem Vašem Veličanstvu najuzvišeniju nadu..."

Profimedia

 Na vest da je u Jugoslaviji izvršen državni udar, Hitler je naredio da se smesta sazove ratni savet na kojem je dogovoreno da se, pored planiranog napada na Grčku, simultano izvede i napad na Jugoslaviju. Na taj način sprečilo bi se eventualno povlačenje Jugoslovenske vojske prema Grčkoj i stvaranje drugog Solunskog fronta, kao što se dogodilo u Prvom svetskom ratu.

Operacija napada na Kraljevinu Jugoslaviju, pod nazivom Direktiva 25, započela je 6. aprila. Napad je izvršen kopnenim putem, iz više pravaca. Nemačke, italijanske i mađarske trupe prodrle su na teritoriju Jugoslavije iz pravca Italije, Austrije (tada već u sastavu Nemačke), Mađarske, Rumunije, Bugarske i Albanije. Šestog aprila teško je bombardovan Beograd. U isto vreme otpočeo je i nemački napad na Grčku pod nazivom Operacija Marita.

Kada je počeo napad sila Osovine, kralj se obratio proglasom svome narodu:

„Tebi, koji nikom zlo činio nisi, niti ga snovao, nametnuta je borba za opstanak.

Snage široke zajednice slobodarskih naroda, koji u ovom času s nama zajedno brane ugroženo čovečanstvo, moraju pobediti!"

Dva dana nakon invazije sila Osovine, Ruzvelt je poslao poruku Petru Drugom, ojačavši time podršku svoje vlade: „Narod Sjedinjenih Američkih Država duboko je šokiran ničim izazvanom i nemilosrdnom agresijom na narod Jugoslavije. Vlada i narod Sjedinjenih Američkih Država sa divljenjem svedoče hrabroj samoodbrani jugoslovenskog naroda, što predstavlja još jedan divan primer njihove tradicionalne hrabrosti. Kao što sam već uverio Vladu Vašeg Veličanstva, Sjedinjene Države će brzo dostaviti svu materijalnu pomoć u skladu sa svojim postojećim zakonima.

Šaljem Vašem Veličanstvu najuzvišeniju nadu za uspešan otpor prema ovom zločinačkom napadu na nezavisnost i integritet Vaše zemlje."

 

*IZVOD IZ KNJIGE "PETAR DRUGI, KRALJ U IZGNANSTVU" KOJU ČITAOCI DOBIJAJU NA POKLON UZ NEDELJNIK OD 6. DECEMBRA

 

 

Knjiga o poslednjem vladaru iz dinastije Karađorđević je šesta i poslednja u poklon ediciji "Karađorđevići, vladari i ratnici".

Više o ediciji pogledajte OVDE.Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.zeka
06.12.2018 - 15:53
1
I onda je pobegao