Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Razgovor Peti Smit i Nikole Tesle pred srpskom crkvom Svetog Save u Njujorku - Čitajte u Nedeljniku

Mali narodi, pa i oni balkanski, po difoltu su skloni mitomaniji, ali u priči o kulturološkoj vrednosti njujorške crkve Svetog Save, racionalni argumenti su ipak iznad mitskih
Piše Muharem Bazdulj
Datum: 16/05/2018

Razgovor Peti Smit i Nikole Tesle pred srpskom crkvom Svetog Save u Njujorku - Čitajte u Nedeljniku

Profimedia

Kako ovih dana javlja Tanjug: "Za obnovu saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je pre dve godine na Vaskrs izgorela u požaru, potrebno je 60 miliona dolara, a trenutno je u pripremi druga faza radova na rekonstrukciji pravoslavnog hrama, kaže episkop istočno-američki vladika Irinej Dobrijević. Kako je rekao, obnova pravoslavne crkve na Menhetnu zahtevala je prethodne detaljne analize, a čak godinu dana čekalo se na odobrenje Zavoda da se počne sa čišćenjem hrama.

Koliko god da je reč o simbolu Srba u Njujorku i Americi, toliko se radi i o autentičnoj američkoj i njujorškoj znamenitosti. Mali narodi, pa i oni balkanski, po difoltu su skloni mitomaniji, ali u priči o kulturološkoj vrednosti njujorške crkve Svetog Save, racionalni argumenti su ipak iznad mitskih.

Glasovita pesnikinja, muzičarka, pevačica i umetnica Peti Smit objavila je knjigu M Train 2015. godine. Za ovdašnje čitaoce naročito će biti zanimljive činjenice o vezama Peti Smit sa Nikolom Teslom i sa njujorškom crkvom Svetog Save. Evo zanimljivog i sugestivnog odlomka iz knjige:

"Kamioni su blokirali malu ulicu Bedford. Radnici vodovoda su bušili asfalt kraj Fader Demo trga u potrazi za glavnom cevi. Prešla sam preko Brodveja i prošetala u pravcu severa do Dvadeset pete ulice i Srpske pravoslavne crkve posvećene Svetom Savi, svecu zaštitniku Srba. Zastala sam, kao i toliko puta ranije, da odam počast bisti Nikole Tesle, sveca zaštitnika izmenične struje, postavljenoj pred crkvu nalik na usamljenog stražara. Stajala sam tako dok se u blizini parkirao jedan Kon Edison kamion. Kakav nedostatak poštovanja, pomislila sam.

- A mislili ste da vi imate problema, rekao mi je.

- Sve struje vode ka vama, gospodine Tesla.

- Hvala! Kako vam mogu pomoći?...

 

Šta je sve Peti Smit napisala o Tesli čitajte u tekstu Muharema Bazdulja, objavljenom u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 17. maja + pročitajte kakve su veze književnice Idi Vorton sa ovom crkvom, šta je o njoj pisao američki autor Dejvid Danlap, o ekspolziji 1966, poseti patirjarha Pavla 1992... DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.