Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Proćerdao sam silno vreme nadajući se da ovde stvari mogu da se poboljšaju

Ne pamtim da je ovde ikada argument u politici bio svakodnevni život iako on nikada nije bio ružičastiji nego u izbornim periodima. A kada sve prođe, ostaneš ušančen u život u kojem nema ni metroa, kao ni nekada onoga Zajma za preporod Srbije kojim je Milošević obećavao da će od Srbije napraviti Švajcarsku
Piše: Branko Rosić
Datum: 06/03/2018

Proćerdao sam silno vreme nadajući se da ovde stvari mogu da se poboljšaju

U subotu na FEST-u, dok gledam "Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu", jedan kadar iz tog odličnog filma me dekoncentriše na trenutak. U kadru, glavni junak ispija pivo sa ocem u nekom pabu, a iza njih, na zidu, izlepljena dva plakata Laburističke partije.

Pomislim da režiser filma nije hteo da ta agitacija za laburiste, a film nema veze sa politikom, prođe nezapaženo. Pomislim - blago njemu kad i dalje ima uverenja. Pomislim da sam toliko razočaran da danas ne bi imalo šanse da rentiram bilo kakav lični prostor za bilo koju aktuelnu srpsku političku opciju.

U nekim životnim inventarima, koje vodim ad hok i kad me stigne melanholija i mrzovolja, zamerim sebi da sam baš potrošio vreme na politiku u Srbiji. Što sam dosledno i do iznemoglosti žrtvovao toliko vremena gledajući političke tok-šou programe na tada nezavisnoj televiziji StB i provodio sate uz radio-emisije Devedesetdvojke. Kada sam se po majčinoj smrti suočio sa sređivanjem njenog stana, pronašao sam gomile novina koje sam kupovao jer su pratile politiku i odreda su mi sve one bile toliko depresivne da sam ih sve pobacao, uz po ko zna koji put ponovljenu konstataciju da sam proćerdao silno vreme nadajući se da ovde stvari mogu da se poboljšaju.

Onda, ipak, utešim sebe da je moralo tako i da su to radili gotovo svi iz mog okruženja. Trebalo je skinuti Miloševića, tu najveću pošast koja je trajno udaljila Srbiju od sveta.

Okej, razumem režisera koji je provukao u svom filmu reklamu za laburiste. Razumem angažman u zapadnom svetu jer je u pitanju borba za realan život, a mi i dalje nismo stigli da pričamo o bilansima, privrednom rastu ili padu. Ne pamtim da je ovde ikada argument u politici bio svakodnevni život iako on nikada nije bio ružičastiji nego u izbornim periodima. A kada sve prođe, ostaneš ušančen u život u kojem nema ni metroa, kao ni nekada onoga Zajma za preporod Srbije kojim je Milošević obećavao da će od Srbije napraviti Švajcarsku. Sećam se da je čak i Radovan Karadžić u prvim mesecima svoje stranke govorio da su njemu uzor švedske socijaldemokrate. Baš sam se svega naslušao u tim predvečerjima izbora do danas, a opet dođem pred glasačku kutiju svaki put kad su lokalni izbori.

Na kraju pomislim da je problem možda u meni, jer sam imao tu rutinu u gubljenju vremena i pre nego što se pojavila politika uoči devedesetih. Sećam se da je moja baba, koja je iz svoje sobe svakodnevno slušala moje usmene ekspertize o prilikama u fudbalu i muzici, pitala nakon jednog mog brodoloma na fakultetu: "Bane, a je l' imaš ti koristi od tog fudbala i muzike?"

 

 

 

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Melanholija i mrzovolja su pogubne stvari
10.03.2018 - 07:47
KUDA PLOVI OVAJ BROD
I, mene, priznam, pokatkad obhrvaju melanholija i mrzovolja, mada u Parizu imam metro vazda pred nogama. Vjerovati politici i politicarima, kolega Rosic, ma, to Vam je potpuno isto kao kad ocekujete da cete doboti glavni zgoditak na lotu! Nego, mene nesto drugo brine... Ima vec neko vrijeme, a da vise nemam 33 godine zivota i to me, vjerujte mi na rijec, brine. Ne bas malo. Ako imate, kolega Rosic, neku kucu na grckom ostrvu (moze i otoku!) Santorini vrlo sam zainteresovan (moze, dakako, i zainteresiran!). Eto, to bi bilo po mom skromnom misljenju rjesenje da se iskobeljamo, izvadimo. Vi iz Beograda, a ja iz Pariza. Pozdrav. (Dj.Te.)
Драган
11.03.2018 - 09:01
Лаж
Проћердали сте силно време, Росићу, да своју за новине измишљену причу како навијате за ОФК продате читаоцима. У сваком Вашем тексту, кроз блаћење земље у којој живити, очигледно је да имате одређено политичко опредјељење, иако се стални кунете како немате, баш као што се стално кунете како навијате за ОФК.