Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Pretili su Kralju da će ga zaklati, ako ne skine majicu": Hrvatskoj uručena protestna nota

"Imali smo kratak brifing, oni su umorni i pod velikim stresom i šokom. Alesandro Kralj je dosta utučen. Bilo je dosta neobjektivnog pisanja od strane hrvatskih medija, gde su, na onako malo šaljiv način, pokušali da opišu dosta dramatičnu situaciju", rekao je direktor vaterpolo kluba Crvena zvezda Igor Milojević za TV Prva
Datum: 10/02/2019

"Pretili su Kralju da će ga zaklati, ako ne skine majicu": Hrvatskoj uručena protestna nota

Foto: Printsreen TV Prva

U MSP Srbije otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu uručena je protestna nota povodom napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, saopštilo je ministarstvo.

"Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je duboku zabrinutost i razočarenje zbog napada na vaterpoliste Crvene zvezde", navodi se u saopštenju. 

Dačić je ranije danas rekao za televiziju Prva da je to posao i obaveza minisitarstva "bez obzira što su usledile reakcije iz Hrvatske". 

Direktor vaterpolo kluba Crvena zvezda Igor Milojević otkrio je detalje jučerašnjeg događaja u Splitu kada su napadnuti vaterpolisti tog kluba, preneo je B92.

Zvezdini vaterpolisti su u napadnuti u subotu, da bi u Beograd stigli u jutarnjim satima u nedelju. 

Trojica napadača na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu privedena su jutros, a za još dvojicom huligana se traga, piše Index.hr.

Oni su privedeni zbog sumnji da su juče poslepodne u organizovanoj akciji, naoružani palicama, napali sportiste iz Srbije. Tražili su od njih da skinu Zvezdina obeležja, a potom ih verbalno i fizički napali. Zvezda je u Splitu trebalo da odigra utakmicu regionalne lige protiv Mornara, ali je susret posle svega odložen.

Milojević je ispričao na TV Prva šta se događalo juče u Splitu i u kakvom su stanju vaterpolisit.

"Imali smo kratak brifing, oni su umorni i pod velikim stresom i šokom. Alesandro Kralj je dosta utučen. Bilo je dosta neobjektivnog pisanja od strane hrvatskih medija, gde su, na onako malo šaljiv način, pokušali da opišu dosta dramatičnu situaciju", rekao je Milojević za TV Prva. 

"Igrači su mi rekli da to nije bilo nimalo bezazleno. Oni su u dobrom fizičkom stanju, ali psihički nisu. U šoku su", dodaje Milojević. 

Golman Zvezde Alesandro Kralj je dobio frakturu nosa i morao je da skoči u more "kako bi se spasao". 

Milojević je rekao da su pomenutom Kralju, koji je skočio u more, pretili klanjem. 

"Zaklaćemo te ne budeš li skinuo majicu", pretili su Kralju, prepričao je Milojević na TV Prva. 

"Oni su sedeli u kafiću, što je običaj kada odemo u neku stranu zemlju. Bili su prekriveni jaknama, obučeni 'civilno' i niko nije bio u dresu. Sandro (Kralj) je imao ispod jakne obeležje Zvezde. Konobar im je prišao i pitao ih 'Šta to traži ovde?'", rekao je Milojević i nastavio: "Igrači su smatrali da isto tako kako se osećaju Hrvati u Beogradu oni mogu da se osećaju u Splitu. Kada su videli da tu nisu dobrodošli krenuli su da napuste lokal. Konobar je zvao 'svoje' i odjedanput se pojavilo njih petorica", rekao je Milojević. 

On se prisetio situacije kada Splićani su došli na gostovanje u Beograd i dodao da su oni tada "narušili klupsku etiku jer su nosili gaće Torcida".

"Nadam se da ćemo i mi i Hrvati imati dovoljno pameti da shvatimo da samo zajedno možemo da opstanemo", rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom napada na srpske vaterpoliste u Splitu, i istakao da je Srbija spremna za drugačije, bolje odnose, preneo je B92.

Siguran je, dodao je on, da se to u Beogradu ne bi desilo. 

Prema njegovim rečima, Srbija i Hrvatska moraju zajedno, poštujući razlike i drugačiji pogled na prošlost, da pokušaju da grade drugačiju budućnost. 

"Nadam se da ćemo imati dovoljno pameti i jedni i drugi da razumemo da bez naše saradnje, sa ovakvim uzimanjem naših ljudi sa Zapadnog Balkana sa zapadnoevropskog tržišta, plašim se da nećemo moći da opstanemo. Nadam se da će u Hrvatskoj tu poruku razumeti. Mi smo za drugačije odnose spremni, a dok se to ne desi, ovo što se juče dogodilo sigurno neće biti jedini slučaj", dodao je Vučić. 

Vučić je rekao i da je razgovarao sa predsednikom Vaterpolo Saveza Srbije Viktorom Jelenićem i da ga je pitao za zdravlje vaterpolista. 

Predsednca Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je povodom napada na vaterpoliste Crvene zvezde da je svako nasilje neprihvatljivo. Napad na vaterpoliste osudila je i Vlada Hrvatske, kao i gradonačelnik Splita Anto Krstulović Opara i Olimpijski komitet Hrvatske.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.ja
10.02.2019 - 13:25
.
Kako javljaju neki hrvatski mediji, uz samo dva izuzetka ostali prisutni Splicani su gledali ili navijali. Samo dvoje pruzilo pomoc, jedna djevojka i muskarac. Split, grad \"tolerancije\" jos jednom opravdava ovaj epitet. Ako i nisu svi uzivali u incidentu jesu se pravili da ne vide i ne cuju. Po staroj splitskoj navici koju su usavrsili 91e kad je \"cvjetala\" Lora.