Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Premijerno izvođenje sankcija UN ispod onih GSB pečurki: Događaji koji su menjali Srbiju (82)

Narod čije su novije generacije rođene i odrasle u doba sankcija jeste utreniran ali i osetljiv na termin sankcija, čak i kada se kaže da će nešto biti sankcionisano a to se radi iz najboljih namera
Datum: 08/03/2018

Premijerno izvođenje sankcija UN ispod onih GSB pečurki: Događaji koji su menjali Srbiju (82)

Profimedia

U bogatoj ediciji srpskih usmenih predanja naslova „šta bi bilo kad (da je) bi bilo" centralno mesto zauzima priča po kojoj bi FK Crvena zvezda gotovo sigurno reprizirao osvajanje evropskog Kupa šampiona i naredne sezone (1991/92) samo da UEFA nije sankcionisala „Marakanu" i osudila beogradski klub na „domaći teren" u Sofiji i Budimpešti. Tada smo se prvi put sudarili sa sankcijama koje su nas zabolele, jer gde više boli nego kad te opale po sportu.

A onda je došao i onaj dan koji su svi upamtili. Premijerno izvođenje sankcija UN koje je najvidljivije bilo ispod onih GSB pečurki, na stajalištima gradskog prevoza na kojima ni „William Hill" kladionica ne bi pogodila ko će uspeti da uđe u autobus. Više nego desetkovani komunalni prevoz bio je onaj vidljivi deo sankcija prema Srbiji, pa je zato bilo logično da u predizbornom spotu SPO-a udarna scena bude krcati autobus sa nogom jednog putnika na glavi drugog. Bilo je u istom tom spotu tadašnjeg nikotinskog hita i udarnog aduta uličnih dilera - LM cigareta, kanistera i svih onih stvari koje su činile naš sankcionisani život.

Ali nije to bio prvi sudar Srba i sankcija. S dolaskom Slobodana Miloševića na vlast počelo se igrati i u tom žanru. Negde s kraja osamdesetih, u doba onog rudarskog štrajka na Kosovu, Slobodan Milošević je obećao ispred Skupštine hapšenja, a „omrznuti" Slovenci skupili su se u ljubljanskom Cankarjevom domu i podržali albanske rudare. Bio je to udarac u srpsko srce koje je tokom Drugog svetskog rata bilo toliko široko pa je primilo slovenačke izbeglice koje nam tako uzvraćaju. Odlučeno je da se srpska odmazda do Triglava čuje. I Srbima je preporučen bojkot slovenačkih proizvoda, pa i mineralne vode sa sloganom „Ko pije Radensku tri srca ne može da p.ca", u potpisu je stajalo „Knjaz Miloš". Spomenuto je i da sankcije nisu srpski patent jer Slovenci decenijama perfidno bojkotuju srpske sokove zbog svog Fruktala koji je pak napravljen od srpskog voća - isceđenog u Sloveniji.

Sankcije mogu biti uvedene i „braći", kao što je to uradio Slobodan Milošević Srbima preko Drine.

To je bio kratki istorijat sankcija iz osamdesetih i devedesetih, ali se u njih ubrajalo mnogo šta pre toga. Recimo, i nagrade su bile podvođene pod sankcije. Objavljivanje knjiga Titovog jeretika Milovana Đilasa na Zapadu nije se komentarisalo u SFRJ kao evropsko-američki sluh za jugoslovenske intelektualce, već kao potez koji znači neku vrstu prekora oficijelnoj politici. I u SSSR-u su tako gledali na Nobelove nagrade ruskim disidentima, pa i zapadnoevropskim azilima za ruske baletske igrače i pijaniste. I ugledna priznanja podvođena su pod sankcije.

Poslednjih godina sankcije ulaze u top topova međunarodne politike. Čak je i najava povlačenja britanskih banaka i kompanija iz Edinburga i Glazgova bila blaga preporuka Škotlanđanima da razmisle pre nego što zaokruže „Yes". O sankcijama Rusiji a sve usled vrućeg leta u Ukrajini već je sve napisano, a i na ruska gradilišta za predstojeći Mundijal stigla je vest da trud trudbenika može biti uzalud jer će Mundijal u Rusiji 2018. biti možda bojkotovan od zapadnih zemalja i Amerike.

Narod čije su novije generacije rođene i odrasle u doba sankcija jeste utreniran ali i osetljiv na termin sankcija, čak i kada se kaže da će nešto biti sankcionisano a to se radi iz najboljih namera.

Sve te vize, Šengeni, embargo ostaju deo tužnog folklora koji je pratio devedesete godine. Ipak, kad se sve slegne, najviše materijala ostane u teorijama zavere ili pričama naslova „šta bi bilo kad bi bilo". Ne samo da je Zvezda mogla biti reprizni prvak Evrope, već je to mogla biti i Srbija, odnosno Jugoslavija da nisu sprečili da odemo na onaj EP u fudbalu u Švedskoj. Oni ciničniji veruju da tamo ipak ne bismo prošli kao Danci i vratili se sa peharom od plemenitog metala u zemlju gde je iz svih gvožđurija počelo da se puca.

 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.