Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

"Posle trećeg dana počeo je da puca": Kako su Divca spremali za SP u Indijanapolisu

"Indijanapolis je bio interesantan zbog Divca, koji nije bio na pripremama u Nemačkoj jer je, poput Stojakovića, imao obaveze u Sakramentu. Pešić i ja smo se dogovorili da pošto nije odradio ono što je trebalo u Sakramentu, da ostane sa mnom i radi po posebnom programu"
Datum: 08/10/2017

"Posle trećeg dana počeo je da puca": Kako su Divca spremali za SP u Indijanapolisu

Foto Profimedia

Profesor Milivoje Karalejić, kažu, jedan je od najzaslužnijih ljudi za neke od najvećih uspeha naše košarke. On je jedan od najvažnijih saradnika trenera Svetislava Pešića, i tvorac ideje o trčanju uz 250 stepenika na Igmanu, sada već mitskom događaju uoči Svetskog juniroskog prvenstva u Bormiju, kada su jugoslovenski klinci dominantno počistili buduće NBA asove, i o čemu se ovih dana prikazuje dokumentarni film.

"To simbolizuje penjanje na vrh, kao na Mont Everest. Sa tom generacijom sam bio tri godine u kontinuietu, pošto smo 1985. bili kadetski, godinu dana kasnije juniorski prvaci Evrope, da bi kruna bila na SP u Bormiju kada su bili omladinci sa njihovih 19 ili 20 godina", rekao je Karalejić u razgovoru za Blic.

Prisećajući se kako je "drilovao" tu generaciju koju su čimili Divac, Đorđević, Kukoč, Rađa, Nebojša Ilić, Miroslav Pecarski, Alibegović... Karalejić je ispričao šta su simbolizovali ti stepenici.

"Čekao sam ih na vrhu i merio puls koji je bio 220 i 230. Razvijali su tako i brzinski i skočni element. Imali su četiri ponavljanja, a u trećoj seriji je bilo kritično, da bi u poslednjoj mišići otkazivali, sve je bilo do voljnog momenta. Da se dokažu jedni pored drugih, a u stvari pobeđivali su sebe, u stilu "izginuću, ali ću se popeti". A onda su bili spremni da pobede dva puta Amerikance, pa i osvoje svetsko zlato", rekao je.

On je sa Pešićem radio i u reprezentaciji SR Jugoslavije dok je Pešić bio trener 2001. i 2002. godine. A u Indijanapolisu je, eto, posle 15 godina, radio sa Divcem.

"Indijanapolis je bio interesantan zbog Divca, koji nije bio na pripremama u Nemačkoj jer je, poput Stojakovića, imao obaveze u Sakramentu. Peđa je došao i priključio se ekipi kada su počeli turniri i utakmice, a isto je planirao i Divac.

Pešić i ja smo se dogovorili da pošto nije odradio ono što je trebalo u Sakramentu, da ostane sa mnom i radi po posebnom programu sedam dana. Saopštili smo mu to i on se složio, a izabrao je da ne bude u Beogradu, već da idemo u Kraljevo, gde imamo halu i logistiku, a da mu deca budu sa roditeljima, pošto je supruga bila u Americi. Kažem mu da u ponedeljak i utorak imamo po dva treninga, u sredu jedan i tako još jedan mikrociklus. Diki kaže "nema problema"... Odradimo prva dva dana i posle treninga u sredu vidim da puca i kaže mi: 'Profesiore, ja već 15 godina u NBA treniram jednom dnevno. 'Znam Diki, ali naša metodika rada je drugačija', kažem. Nastavio je po porgramu iako se odvikao, pre podne kondiciju, uveče loptu. Zato je i odigrao tako dobro u Indijanapolisu. Jedno je kada pripremate ekipu za klupske obaveze kada neke stvari možete tokom godine, a drugo za trunir", rekao je Milivoje Karalejić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.