Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Pomor divljih konja u Australiji: Uginulo preko 90 životinja zbog visokih temperatura

Oko četrdeset životinja pronađeno je mrtvo, zbog dehidracije i izgladnelosti. Ostale koje su pronađene žive, bile su u tako lošem stanju da su eutanazirane
Datum: 24/01/2019

Pomor divljih konja u Australiji: Uginulo preko 90 životinja zbog visokih temperatura

Ilustracija: Profimedia

Ekstremne vrućine u Australiji izazvale su smrt preko 90 divljih konja u nenaseljenim delovima zemlje, prenosi BBC.

Rendžeri su pronašli mrtve i neke umiruće životinje blizu usahlog izvora vode blizu Alis Springsa. Oko četrdeset životinja pronađeno je mrtvo, zbog dehidracije i izgladnelosti. Ostale koje su pronađene žive, bile su u tako lošem stanju da su eutanazirane.

Australija se već dve nedelje suočava sa ekstremnim temperaturama koje su probile sve rekorde. Recimo, u gradu Adelaidi izmerene su temperature od 46,2 stepena Celzijusova, što je oborilo rekord postavljen 1939. godine.

Konji su otkriveni nakon što su stanovnici primetili da ih nema već neko vreme, posle čega su rendžeri krenuli u potragu. Jedan od njih je rekao da je prizor bio strašan i da je u pitanju strašan "pomor".

Neki mediji tvrde da je za samo dva dana uginula čak trećina slepih miševa u Nju Saut Velsu. Lokalne vlasti kažu da će morati da utanaziraju još 120 divljih konja, magaraca i kamila koji "umiru od žeđi", kako je rekao jedan od članova lokalne zajednice.

Prošle nedelje je čak pet dana bilo među deset najtoplijih u istoriji Australije. Meteorolozi nemaju dobre vesti jer najavljuju da će talas visokih temperatura potrajati još danima.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.