Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

"Politički kontekst je kontaminirao Bijelo dugme. Goran je ostao na svom putu, a ja na svom": Šta je Željko Bebek rekao o raspadu kultne grupe

"Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja, koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh odjedanput ulazim u dnevno političko pitanje"
Datum: 01/01/2018

"Politički kontekst je kontaminirao Bijelo dugme. Goran je ostao na svom putu, a ja na svom": Šta je Željko Bebek rekao o raspadu kultne grupe

Foto Nedeljnik

 Bijelo dugme je ovih dana u cenru pažnje regionalnih medija. Prvo je stigla vest da su posetioci koncerta na beogradskom Hipodromu dobili na sudu pravo na obeštećenje jer nisu ništa čuli, a onda je objavljeno i da su na koncertu u Budvi pevači Alen Islamović i Malden Vojičić Tifa imali fizički obračun.

Prvi pevač kultne grupe "Bijelo dugme" Željko Bebek u septembru je dao intervju za Nedeljnik u kome je prvi put ispričao kako su šavovi u grupi počeli da se "rašivaju".

"Podržavao sam sve pa čak i sitne detalje koji su bili subverzija. Svaka Goranova ponuda prolazila je kroz moj filter i puštao sam subverzije za koje sam smatrao da su potrebne. Od odevanja do fotografija na Terazijama, Trgu u Zagrebu, u Sarajevu... Uvek je naša pojava pokazivala da mi ne spadamo u taj svet", rekao je Bebek.

Na pitanje da li je mislio da nespadaju u "običan svet", rekao je:

"Ne samo običan, već i u svet koji je konzerviran od 1945. pa nadalje. Tamo gde postoje reči zbog kojih završiš u pritvoru, noć u zatvoru ili na Golom otoku. Nisam imao nikakve sumnje da je represivni aparat u Jugoslaviji bio opasan. Pitao si se da li, kad se probudiš ujutru, da li ćeš na ulici biti slavljen ili će doći neki drugovi i reći da imaju jedna važan razgovor sa tobom. Bijelo dugme se otelo i prosto su nas prespavali. Taj naš početak su prespavali. Nakon dve godine kada je Bijelo dugme već bila revolucija i nije se dalo zaustaviti, oni su se dosetili da bi možda trebalo drugačije. Zato je i napravljen atak na nas - slučaj sa drogom i našim bubnjarem Ipetom Ivandićem. A Goran Bregović i ja smo još u Italiji razrešili to pitanje sa drogom. Odlučlili smo, da ako ozbiljno krenemo da radimo, onda droge i maloletnica ne sme biti blizu jer je to najalakši put da te optuže i zatvore i tako propadne ono što si hteo. Ali nismo mi želeli obarati društvo. Mi smo im samo hteli pokazati da može i drugačije i da to drugačije se nama isplati. Mi smo kao ekipa pokazali pravac kojim se može ići. Iza nas počinju da se rađaju novi i revolucionarni bendovi, a Bijelo dugme je bilo lokomotiva toga. U to vreme sve radio stanice su puštale samo narodnu muziku. Ne mislim na tradicionalnu, nego na novokompanovanu. Bijelo dugme je izbacilo narodnjake iz radio talasa i odnelo revolucinarnu pobedu. Mi smo doneli zapadni duh u Jugoslaviju i tim putem će krenuti i politika.

Promena u Bijelom dugmetu se desila onoga trenutka kada je Goran napisao pesmu na albanskom. To je jeste bio prekrasan tekst koji su napisali prvaci albanskog pozorišta iz Skoplja i to je bilo revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam rekao Goranu: Ovo ti je sad prošlo i neće više."

A da li mu je smetao politički kontekst koji bi donela pesma na albanskom snimljena dve godine posle demonstracija na Kosovu?

"Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja, koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh odjedanput ulazim u dnevno političko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali.

Nije ta pesma uticala (na odlazak iz "Dugmeta") već ta pesma kao proba nakon koje se u Bijelom dugmetu krenuo menjati stav i to toliko da se od grupe i od svega što smo dotada napravili, stvori otklon u nekom ispolitizovanom smislu. Bez obzira na poruke, da li se ja slagao ili ne s njima. Nije moje da ulazim u neki drugi teatar gde treba da igram novu ulogu za koju nisam spreman. Zato se razilazimo na Jahorini u trenutku kada se sprema novi album gde na pitanje "Da li bi ti to pevao?" odgovaram "Ne bih". Rekao sam to na prošlom albumu kada se snimala "Kosovska" u Skoplju. Da je to prvi i poslednji put. I tako je i bilo. Ne mislim da je "Kosovska" bila marketinški trik Gorana Bregovića, ali zbog moje sumnje rekao sam da neću dalje. Mislim da je politički kontekst kontaminirao Bijelo dugme. Goran je ostao na svom putu, a ja na svom. Napravio je kasnije puno lepih pesama ali čini mi se da bi one sa mnom malo drugačije zvučale. Nisam zavidan na tome što je on imao i ima veći uspeh od mene i puno više novaca. Nije mi bitno ko koliko ima, važnije mi je koliko ja imam", rekao je Bebek.

 


Ukupno komentara: 5Sva polja su obavezna.Savremenik
02.01.2018 - 15:58
Prohujalo
Ovo sto Bebek prica je totalna laz,iza svega je stajao samo novac i zarada. Tekst na albanskom jeziku je samo bio markentiski trik da bi pridobilo trziste Kosova i albanaca za vasu muzuku. Ipe je bio registrovani narkoman , tako je i zavrsio,droga je bila imperativ svih rok bendova u to vreme.Vi niste bili nikakvi andjeli u odnosu na druge koji su se pojavili iza vas. Bili ste favotiti jer ste bili medjum prvima i to je tacno,nemojte od toga da pravimo bajke i demagogiju. rock kulturu bez prerasuda
Slikar
03.01.2018 - 16:03
Lažov
LIČNO sam ga video sa ustaškom kapom, sa velikim \"U\" na njoj kako je 1991. godine, sa još tridesetak ustaša hteo da razbije skup Jugoslovena u Frankfurtu, 8. marta! Ako ne verujete, pitajte ga, ali ima bar 500 svedoka!
Zika
03.01.2018 - 08:54
Da, sa tobom mi zvucale puno, puno bolje
Nije ironija
Bebekov "slomljeni glas"
03.01.2018 - 18:09
Od "Jutra" do - "Bijelog dugmeta"
Bebekov problem je u tome sto mu se tao sef nametnuo Goran Bregovic iz sarajevske ulice Milosa Obilica iznad Bascarsije. Brega je inteligentan tip koji je posve mlad svirao gitaru u grupi \"Bestije\" sa sarajevskih Kovaca. Onda je osnovao grupu pod imenom \"Jutro\". A grupa cudnog naziva \"Jutro\" stvori hit \"Kad bih bio bijelo dugme\" i tako od \"Jutra\" postade - \"Bijelo dugme\". \"Bijelo dugme\" je u toj mjeri imalo \'svijetski pop-zvuk\' da je moglo komotno - da su pjevali na cistom engleskom jeziku - biti medju najboljih 20 pop-rock grupa na svijetu. Steta sto Bebek ne ostade u \"Bijelom dugmetu\". Goran nije nista izgubio njegovim odlaskom (\"Orkestar za vjencanja i sahrane\"), Bebek jesta i ne malo.
"Bijelo dugme" bez Bebeka dokazano moze - bez Gorana Bregovica apsolut
21.02.2018 - 13:47
@prohujalo : "Bijelo dugme" je proizvod nenadmasne "sarajevske pop-skole"
\"Bijelo dugme\", \"Indexi\", \"Pro Arte\", \"Vatreni poljubac\", \"Teska industrija\", \"Kodexi\", \"Crv ena jabuka\", \"Plavi orkestar\" (mogu nabrajati do zore!) su sve odreda grupe produkti slavne \"sarajevske pop-skole\". Sve beogradske pop grupe im nisu ni do \"glezanja na nozi\". A o \"Indexima\" se zaista nema sta novo reci. Bili su i ostali najkvalitetnija jugoslovenska grupa.