Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Plan Merkelove i Makrona: Francusko-nemačka lokomotiva

Biće praktično napravljen permanentni nemačko-francuski kabinet u kojem bi bili predstavnici kancelarke i predsednika Pete republike, ministarstava spoljnih poslova, odbrane, ekonomije, unutrašnjih poslova i pravde
Piše: Željko Pantelić
Datum: 10/05/2017

Plan Merkelove i Makrona: Francusko-nemačka lokomotiva

Nemačka kancelarka Angela Merkel već je tokom prethodne posete Emanuela Makrona Berlinu, kada je bio samo kandidat u predsedničkoj trci za Jelisejsku palatu, predočila nacrt svog plana za lansiranje nove proevropske politike čiji bi nosioci bili upravo Pariz i Berlin. Prvobitna ideja je uključivala Italiju i Španiju, ali nestabilnost političkog ambijenta u Rimu i Madridu, odnosno manjinska vlada Rahoja južno od Pirineja i izbori koji su pred vratima u Italiji sa krajnje neizvesnim ishodom, kako zbog snage Pokreta pet zvezda, tako i zbog nepoznanice koji će izborni zakon biti primenjen, navela je Merkelovu da u prvoj fazi ide samo sa Parizom. Plan Berlina predviđa lansiranje Evrope kroz ekonomsku i međunarodno-bezbednosnu politiku.

Praktično bi bio napravljen permanentni nemačko-francuski kabinet u kojem bi bili predstavnici kancelarke i predsednika Pete republike, ministarstava spoljnih poslova, odbrane, ekonomije, unutrašnjih poslova i pravde. Cilj je da se postigne takav stepen komunikacije između dve vlade koji bi omogućio ne samo zajedničku formulaciju politike u najznačajnijim dosijeima već i njegovo svakodnevno pravovremeno i brzo prilagođavanje novonastalim situacijama. Paralelno će biti pojačana saradnja i frekvencija sastanaka između ministarstava unutrašnjih poslova i pravde čiji će primarni zadatak biti borba protiv terorizma i pitanje unutrašnje sigurnosti.

Na ekonomskom planu Merkelova je spremna da pomogne novom stanovniku Jelisejske palate tako što će stvoriti neku vrstu fonda za investicije koje će biti koncentrisane na infrastukturu i inovacije. Moguće je i da bude napravljen zajednički fond koji bi emitovao bondove zahvaljujući kojima bi se finansirali važni projekti. To bi bio jasan signal da je Berlin promenio svoju rigidnu politiku štednje, finansijske strogoće i slepog poštovanja parametara i odličan zamajac za francusku privredu koja kaska već godinama za nemačkom, kao i amortizator za veoma bolne reforme koje očekuju Petu republiku i koje će, u to nema sumnje, proizvesti velike proteste i pobune u Heksagonu.

Takav potez bi imao i političku dimenziju jer bi direktno demantovao omiljenu populističku mantru kako Nemačka iskorišćava Francusku i druge države EU za svoje bogaćenje i ostvarivanje nacionalnih i ekonomskih interesa.

 

VELIKU ANALIZU POBEDE EMANUELA MAKRONA I SKICU NJEGOVE BUDUĆE UNUTRAŠNJE I SPOLJNE POLITIKE ČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA, 11. MAJA

  


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.