Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Pad španske vlade: Sančez, premijer bez Biblije

Rešavanje pitanja Katalonije je tzv. win-win priča za socijaliste i separatiste u Barseloni. Sančez je već najavio otvaranje dijaloga, a iz Đeneralitata su poslati jasni signali da bi široka finansijska autonomija i status nacije bili dovoljni da Katalonija odustane od separatističkih ambicija
Piše: Željko Pantelić
Datum: 06/06/2018

Pad španske vlade: Sančez, premijer bez Biblije

Kriza u Španiji ne dostiže razmere italijanske samo zato što na Iberijskom poluostrvu nijedna politička formacija, uključujući i separatiste iz Katalonije i Baskije, ne dovodi u pitanje stubove na kojima stoji EU. Novi premijer Pedro Sančez će u sledećih par meseci pokušati da "utroji" politička čuda čiji je bio akter. Prvo je bilo njegovo vaskrsnuće na partijskim izborima kada je pobedio favorizovanu guvernerku Andaluzije Suzan Vegu, drugo je bilo preuzimanje Monkloe od Rahoja prošle nedelje, a treće čudo bi bilo da na sledećim izborima spase španske socijaliste od izbornog debakla.

Gledajući raspoloženje javnog mnjenja i stanje u Španiji, Sančez je bliži sudbini Paola Đentilonija nego Helmuta Kola koji je, kao i Sančez, stigao na vlast preko parlamentarnih zakulisnih igara a ne preko izbora i ostao u "kancelaratu" punih 16 godina. Španski socijalisti su krenuli stopama portugalskih kolega koji su još pre tri godine, posle izgubljenih izbora, odlučili da naprave savez sa populističkom levicom, protiv desnice. Istini za volju, Sančez je 2016. godine pokušao da napravi savez sa "Građanima" Alberta Rivere i Podemosom, ali je lider levičarskih populista Pablo Iglesijas minirao taj pokušaj.

Ne treba žuriti sa otpisivanjem Rahoja. Narodnjaci su uzdrmani zbog korupcije i podrška partiji je na istorijskom minimumu. Međutim, Rahojeva odluka da ne posluša savet Alberta Rivere, lidera pokreta "Građani", da podnese ostavku koja bi vodila pravo na izbore, nedvosmisleno pokazuje da Rahoj još uvek nije bacio peškir. Bivšem španskom premijeru ide naruku što ni socijalisti ni Podemos ne žele da idu na izbore. Samo Rivera ima interes da se što pre izađe na birališta budući da su njegovi "Građani" dostigli 30 odsto podrške. Rahojeva računica je sledeća: sa "konstruktivnim nepoverenjem" vladi u parlamentu izbegao je izbore na kojima bi narodnjaci doživeli debakl, a kupio je vreme da se, posle Sančezove epizode u Monkloi, ponovo pojavi kao kandidat za lidera desnog centra u Španiji.

Naruku Sančezu ide činjenica da su pre dve nedelje usvojeni važni i diskutabilni zakoni iz oblasti finansija i budžeta, tako da socijalisti i pored 85 poslanika u parlamentu sa 350 mesta, uz spoljnu podršku Podemosa, mogu da odolevaju, bez problema, neko vreme na vlasti. Barem do izbora za EP i lokalnu upravu u proleće 2019. godine. Antiklerikalna politika - Sančez je prvi premijer u istoriji Španije koji je položio zakletvu bez Biblije i hrišćanskih simbola - i smirivanje Katalonije dobitne su karte za novog premijera.

Rešavanje pitanja Katalonije je tzv. win-win priča za socijaliste i separatiste u Barseloni. Sančez je već najavio otvaranje dijaloga, a iz Đeneralitata su poslati jasni signali da bi široka finansijska autonomija i status nacije bili dovoljni da Katalonija odustane od separatističkih ambicija. Secesija se pokazala kao neizvodljiva. Međutim, Madridu je potrebno da pokaže da se secesija ne sprečava upotrebom sile i zatvorskim kaznama, a katalonskim separatistima da predstave odustajanje od nezavisnosti Katalonije kao svoju pobedu a ne poraz.

U EU, sa promenom vlasti u Madridu najveći je gubitnik nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u Rahoju imala čvrstog saveznika. S druge strane, u Parizu tek sada žale što su populisti došli na vlast u Rimu. Sa Makronom u Jelisejskoj palati, Sančezom u Monkloi i proevropskim premijerom u Palati Kiđi, jutro za bolju EU bilo bi mnogo bliže.

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.barakuda
08.06.2018 - 08:54
korida
Čuvajte zdravlje, uvaženi kolumnisto, od silnih populista i nacionalista. Osedićete, bre, pre vremena.