Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

"Ovaj dečko može da bude jedan od najboljih u NBA": Toni Kukoč o Nikoli Jokiću

"Meni je bila želja da igram za reprezentaciju. Bulsi su me pitali da li želim da nastupam za nacionalni tim i ja sam odgovorio da želim. Volim i želim da igram za reprezentaciju i to je za nas normalno. Nikada nam nije zabranjeno"
Datum: 12/10/2017

"Ovaj dečko može da bude jedan od najboljih u NBA": Toni Kukoč o Nikoli Jokiću

Fotografije Profimedia

Legenda Čikaga, hrvatske i jugoslovenske košarke Toni Kukoč u razgovoru za Al Džaziru - a povodom ulaska u Kuću slavnih FIBA - osvrnuo se i na igre srpskog centra Nikole Jokića u najjačoj ligi na svetu.

Kukoč je rekao da Nikola Jokić ima ozbiljne šanse da postane jedan od najboljih u NBA ligi.

"Imao sam mogućnost da ga gledam na nekoliko utakmica. Duel u Čikagu protiv nas je odigrao strašno dobro i to je momak sa velikim mogućnostima. Ima dobre košarkaške kvalitete, veliku košarkašku inteligenciju i samo je na njemu koliko je voljan i željan da sve to usavrši i napreduje. Po mom mišljenju, on igra sa takvom lakoćom da ga je uživanje gledati", rekao je Kukoč za "Al Džaziru". 

Jokić je ove godine nije igrao na Evrobasketu, zbog čega je dosta kritikovan, 

"Mnogo se toga promenilo, a ja ne osuđujem nikoga. Hoće li neko igrati za reprezentaciju ili ne… Čast je i ljudi bi trebalo da budu ponosni kada dobiju šansu da igraju za nacionalni tim. Možda je i tačno to što su neki rekli, da ih iz kojekakvih razloga ekipe nisu pustile da igraju na Evrobasketu. Ali ako braća Gasol igraju za reprezentaciju, ako jedan Dirk Novicki nikada nije imao problema da nastupi, Toni Parker takođe, onda ne vidim razloge zašto naši igrači ne bi bili puštani od svojih NBA ekipa".

Mnogo se govorilo i o tome da klubovi "preko bare" zabranjuju svojim članovima da nose dres sa državnim grbom, zbog čega više od 40 velikih zvezda nije viđeno na Evropskom prvenstvu. 

"Meni je bila želja da igram za reprezentaciju. Bulsi su me pitali da li želim da nastupam za nacionalni tim i ja sam odgovorio da želim. Volim i želim da igram za reprezentaciju i to je za nas normalno. Nikada nam nije zabranjeno. Ne znam koji su razlozi u ova novija vremena – zašto bi neko iz NBA klubova tražio bilo kojem od momaka da ne igra za državu. To je za mene novost, ali na kraju krajeva, kada neko želi da igra za reprezentaciju, ne verujem da postoji osoba koja mu to može zabraniti". 

Kao potvrdu toga naveo je svoj primer. 

"Dok sam igrao i dok me nisu povrede toliko uhvatile da mi je bilo potrebno tri-četiri meseca da se oporavim, bio je niz godina kada sam imao možda sedam slobodnih dana, ako i toliko. Obično bismo stizali daleko u plej-ofu NBA ili igrali finala, što je već sredina juna, a onda bih se sedam dana nakon toga pridruživao reprezentaciji za evropska ili svetska prvenstva, kao i za Olimpijske igre. Imao sam ciklus sezona kada sam igrao apsolutno bez ikakvog odmora. Kada odigraš 110 ili 112 utakmica u NBA, pa odeš na takva prvenstva, uz treninge i sve ostalo, sigurno ti je potrebno nekih dva meseca da se skloniš od košarke. Ne da se prepustiš sam sebi i ništa ne radiš, nego da se skloniš iz sveta košarke – sve to da bi mogao da se vratiš željan igre, treninga i uspeha". 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.