Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Otvaranje arhiva Vatikana: Šta sve nećemo saznati o papi Piju XII i Alojziju Stepincu - Čitajte u Nedeljniku

Samo naivni mogu da veruju da će u arhivima biti dokaza ili indicija koje bi Pačelija stavile u negativni kontekst oko genocida nad Jevrejima
Piše Željko Pantelić, dopisnik Nedeljnika iz Rima
Datum: 14/03/2019

Otvaranje arhiva Vatikana: Šta sve nećemo saznati o papi Piju XII i Alojziju Stepincu - Čitajte u Nedeljniku

Profimedia

Rimokatolička crkva već nekoliko decenija pokušava da fabričkom proizvodnjom blaženih i svetaca ispegla, opere, ulepša, ušminka vlastitu prošlost. Deo tih napora je i proces santifikacije Pija XII, Alojzija Stepinca i serije drugih kontroverznih ličnosti. Kao da su u Vatikanu rešili da potvrde zajedljivu opasku francuskog filozofa Elvesijusa: "Kada se pregledaju spiskovi njihovih svetaca (katoličkih), pronalaze se hiljade imena blagoslovenih delinkvenata."

Ako bismo u jednoj reči morali da opišemo ponašanje pape Pija XII tokom Drugog svetskog rata, to bi, bez sumnje, bila: tišina. Pod plaštom zaglušujuće tišine ispredena su dva potpuno suprotstavljena narativa o papi Pačeliju i njegovoj istorijskoj ulozi. Tako smo došli u apsurdnu situaciju da čitamo knjige o istoj osobi sa naslovima "Papa koji je spasao Jevreje" i "Hitlerov papa", odnosno da se suočavamo sa partizanima dva mita: crnim i crvenim.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. marta, a svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.