Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Odnosi Srbije i Francuske nekad i sad - Čitajte u Nedeljniku

Srbofilija je i dalje prisutna u određenim diplomatskim, vojnim i, najčešće, ekstremno desnim krugovima u politici i civilnom društvu. To dodatno pogoršava položaj Srbije u očima francuske elite
Piše Ivica Mladenović*
Datum: 06/12/2018

Odnosi Srbije i Francuske nekad i sad - Čitajte u Nedeljniku

Profimedia

Od divljenja (1918), do neprijateljstva (1999): ovako odnos Francuske prema Srbiji opisuje jedan od najvećih francuskih istoričara Ž. Ž. Beker. Tokom Prvog svetskog rata, pored Belgijanaca, Srbi su bili jedini narod kome su Francuzi odavali počast tokom nacionalnih praznika. Prema direktivama ministra za javne instrukcije A. Saroa iz 1915, u državnim institucijama su organizovane konferencije i kozerije sa ciljem da Francuzi bolje upoznaju i više „vole" Srbiju, tj. da urežu u svoje sećanje istoriju njene borbe „protiv ekonomskih izrabljivača, Austrijanaca, i vojnih izrabljivača, Turaka". Francuski osnovci su u školskim materijalima mogli da pročitaju poruku: „Neustrašivi Srbi, Francuska je sa vama. Živela Srbija, živela Francuska!"

Krajem istog veka pak, tj. nakon rata u Hrvatskoj i BiH ili u vreme Miloševićeve nesuvisle politike na Kosovu, Francuska je oštro osudila Srbiju kao najodgovornijeg aktera za haos na Balkanu i bila jedan od glavnih protagonista vojne intervencije. Iako je uloga Francuske u ovoj „aferi" bila mnogo kompleksnija i protivurečnija nego što se to obično misli, Žak Širak je svoju odluku da 1999. bude deo koalicionih snaga pravdao namerom da se pruži otpor „praksama koje podsećaju na najmračnije periode varvarstva", i spreči „gangrena koja bi nanovo da se instalira na našem kontinentu".

Ipak, francusko-srpski/jugoslovenski odnosi nikada, ni 1910, ni 1915, ni 1918, pa ni dalje, nisu bili ni samo „prijateljski", ni samo iskreni, ni samo bilateralni...


Ceo tekst čitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 6. decembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

* Autor je doktorand sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, političkih nauka na Université Paris VIII i istraživač u Centre de recherches sociologiques et politiques de Paris.

 

Ne zaboravite: Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju poslednju knjigu iz edicije “Karađorđevići” - “Petar drugi, kralj u izgnanstvu”.

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Aleksandar Popovic
07.12.2018 - 08:43
Otreznjenje
U odnosima sa Francuskom, ali i mnogim drugim zemljama, Srbija mora da bude realnija. Autor teksta na to s pravom ukazuje. Ne moze nasa vlast za svaku zemlju i lidere da kaze da su nam prijatelji. Jer, mnogi to nisu. Narocito oni koji nas svrstavaju u “zemlje-klijente”. Medju njima je i Francuska. Ponizavajuce za sve nas bilo je kada je predsednik Vucic morao da “ide na noge” Makronu u vezu sa aerodromom “Nikola Tesla”.