Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

In memoriam

Odlazak majstora klarineta: Preminuo Boki Milošević

Preminuo je sinoć u bolnici u Beogradu u 87. godini
Datum: 16/04/2018

Odlazak majstora klarineta: Preminuo Boki Milošević

Foto: Screenshot Youtube

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je sinoć u bolnici u Beogradu u 87. godini. Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS-a, profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije.

Božidar Boki Milošević rođen je u Prokuplju 1931. godine, a muzikom je počeo da se bavi od 1950. godine, kada je zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu počeo da svira u orkestru Radio Beograda. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brun Bruna.

"Za mnoge si bio umetnik, za nas "samo" naš tata" objavila je na svom Fejsbuk profilu povodom smrti oca Bokijeva ćerka, Gordana Jovićević.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima i Nagradu za životno delo za sveukupan i izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture, koju mu je dodelilo Udruženje za negovanje tradicije i očuvanje baštine Niša.

Svoj široki repertoar decenijama je predstavljao publici širom sveta.

Nastupao je i učestvovao u muzičkim programima i u poznim godinama.

Za njim je ostalo četvoro dece, od kojih se troje uspešno bave muzikom. Sin Milan je takođe klarinetista i živi u Vankuveru, a ćerke Ksenija i Tijana su koncertmajstori Beogradske filharmonije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.