Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Od pobednika do gubitnika u 75 dana: Kako je Tramp postao igračka u rukama CIA

Tramp je želeo da "očisti i sredi" tajne službe i da ih stavi pod svoju kontrolu. Ne samo da je morao da udalji ljude koji su imali da obave taj posao, pre svih generala Majkla Flina, nego je u međuvremenu postao talac istih tih službi. Samo CIA može da spasi Trampa od istrage FBI - nazvane u medijima "Rusijagejt" - o vezama između Trampovih saradnika i Moskve
Piše: Željko Pantelić
Datum: 07/04/2017

Od pobednika do gubitnika u 75 dana: Kako je Tramp postao igračka u rukama CIA

Nije dočekao ni sto dana u Beloj kući, a Donald Tramp je već zaradio oreol predsednika gubitnika i postao "talac" omraženog establišmenta na Kapitol hilu i igračka u rukama CIA. Obećavao je pobede do iznemoglosti, a ređa poraze za porazom. Govorio je da neće rušiti režime u drugim državama, a već je bombardovao Siriju Bašara el Asada. Vikao je da će "učiniti ponovo Ameriku velikom", a napravio je velikim samo Aleka Boldvina, čija je imitacija uverljivija nego stvarni Tramp.

"Pobeđivaćemo, pobeđivaćemo, uvek i na svakom polju, od migracione politike do slobodne trgovine. Pobeđivaćemo toliko da ćete se umoriti od pobeda i tražićete od mene da prestanem da pobeđujem", samouvereno je izjavljivao samo par meseci ranije tokom izborne kampanje The Donald.

Bilans prva dva i po meseca je poražavajući za Trampa. Trpi poraze na svakom koraku i na svakom polju, ispada smešan, gotovo tragikomičan. Toliko da se više ne razaznaje da li je to on ili satirični lik Aleka Boldvina. Pogazio je sve što je govorio, u šta se kleo, odrekao se nekoliko najbližih saradnika, promenio već nekoliko puta svoju spoljnu politiku, i posle samo dva meseca na vlasti pribegao ratnim operacijama, kao poslednjoj slamci spasa za zaustvljanje pada popularnosti u biračkom telu.

Tramp je želeo da "očisti i sredi" tajne službe i da ih stavi pod svoju kontrolu. Ne samo da je morao da udalji ljude koji su imali da obave taj posao, pre svih generala Majkla Flina, nego je u međuvremenu postao talac istih tih službi. Samo CIA može da spasi Trampa od istrage FBI - nazvane u medijima "Rusijagejt" - o vezama između Trampovih saradnika i Moskve. Nije nimalo slučajno što je u samo par nedelja od "izolacionističke politike" Donald Tramp ušao u ulogu "planetarnog šerifa" koji kažnjava "zloće" koje ubijaju bebe i decu. U medijima naklonjenim Trampu, Putin više nije fin čovek , ali imajte sve vreme na umu "Rusijagejt", iako će lakoverni zaključiti da nije moguće da je Trampu pomogao Putin sa kojim je sada na korak od rata zbog Sirije.

Novi Trampovi prijatelji u Langliju će se pobrinuti da uvere, one koje treba, da nije baš pametno vezivati ime predsednika za Putinovo, dok se on bori sa "krvolokom" iz Kremlja za sirijsku decu, pravdu na planeti i slobodne narode. Rat je uvek najbolja dimna zavesa da se sakriju brljotine i kompromitujuće istine, pogotovo ako na suprotnoj strani imaš "prijatelja".

Ko se nadao da će sa Trampom u Beloj kući američka spoljna politika biti drugačija, ko je poverovao u Trampovo obećanje da Vašington neće menjati režime u drugim zemljama, biće prilično razočaran. Još od vremena United Fruit Company i Gvatemale zna se ko odlučuje o smeru američke spoljne politike. U Langliju nisu držali nijednog predsednika u šaci kao danas Donalda Trampa.

Brzom brodolomu The Donalda, pored njegovog diletantizma, doprineli su i tradicionalni stubovi vlasti u SAD. Kongres ga je "naučio pameti" po pitanju Obamakera, a američke sudije su ga naučile šta znači nezavisno sudstvo, povodom pitanja ulazaka stranaca iz pojedinih muslimanskih država u SAD. Za Trampa je posebno bolan poraz bio neuspešni pokušaj ukidanja Obamekera u Kongresu. On je najveći deo svoje kampanje bazirao na obećanju da će, čim uđe u Belu kuću, poništiti Obamin zakon koji je omogućio i najugroženijim delovima stanovništva da uživaju zdravstvenu zaštitu.

Pošto su pokazali Trampu ko je gazda u Vašingtonu, republikanci su odlučili da ga ipak poštede još jednog ponižavajućeg poraza i da naprave, potencijalno, vrlo opasan presedan u istoriji američkog parlamentarizma. Naime, da bi omogućili izbor Nila Gorsača, kojeg je Tramp imenovao u Vrhovni sud SAD, republikanci su prekršili dva veka staro pravilo da se sudije Vrhovnog suda biraju kvalifikovanom većinom od 60 senatora, i izglasali da je dovoljna prosta većina. Republikanac Džon Mekejn je krstio potez GOP-a kao "idiotski i neverovatno glup" (iskusni Mekejn zna da ova odluka može da se vrati kao bumerang, kad demokrate budu imale većinu). Ustupak će Trampa koštati poprilično već krajem aprila, kada se bude glasalo o povećanju javnog duga, gde ga već iza ugla čekaju predstavnici radikalnog krila republikanaca.

Tramp je dobio po prstima i od Meksikanaca koji su ga ismejali zbog ideje da će oni platiti izgradnju zida između dve zemlje. U međuvremenu je svima postalo jasno da je zid jednako nemoguće, koliko i uzaludno, graditi u krajnje nepristupačnim predelima, ili na reci Rio Grande.

Ništa bolje nije prošlo ni obećanje o ukidanju NAFTA (trgovinski sporazum SAD, Kanada i Meksiko). Sporazum ne samo da neće biti ukinut, nego će pretrpeti samo kozmetičke promene, pošto su američki najuticajniji i najmoćniji industrijalci objasnili Trampu da bi sprovođenje njegove ideje o ukidanju NAFTA ili drastičnom menjanju najviše platili Amerikanci, i to oni koji glasaju za njega.

Nedoslednost i šarlatanstvo Donalda Trampa se videlo i prilikom posete kineskog predsednika Si Đinpinga. Američki tajkun je ismejavao javno Baraka Obamu što je organizovao "kraljevske" prijeme za kineskog predsednika i kako bi ga on, u najboljem slučaju, odveo na hamburger u neki od restorana brze hrane, da bi istog Đinpinga, ove nedelje, dočekao sa svim počastima i gala večerom na svom raskošnom posedu na Floridi.

Postaje problematično i usporeno popunjavanje preko 4 hiljade mesta u administraciji u Vašingtonu. Prošlo je dva i po meseca, a polovina funkcionera na srednjem i visokom nivou nije imenovana. Ideja Trampovog vođenja države ne podrazumeva i ne može da shvati razlog postojanja funkcionera i administrativnog aparata, što podriva iz temelja funkcionisanje izvršne vlasti. Tramp i dalje veruje da sa svojom familijom i par prijatelja može da vodi državu i da što glasnije optužuje druge za stvaranje fake news krije prostu činjenicu da je u ovoj priči samo on fake.

Očigledno, Trampu još uvek niko nije uspeo da objasni da država ne može da se vodi kao preduzeće, a pogotovo da ne može da se napravi ili otvori druga kada bankrotira ili propadne kao firma. Sport u kome se Tramp pokazao prilično uspešnim.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.