Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Nemačka rešava pitanje Kosova

U interesu Beograda je da što pre reguliše odnose sa Prištinom, pod pokroviteljstvom EU, i da potpiše tzv. pravno obavezujući sporazum. Na taj način će biti zatvorena definitivno mogućnost SAD da se ponovo uključe u rešavanje pitanja statusa Kosova i izbegnuta zamka da Srbija bude saterana u ćošak sa zahtevom da prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine
Piše: Željko Pantelić
Datum: 23/11/2017

Nemačka rešava pitanje Kosova

Foto Profimedia

Angus Lapsli, direktor za Zapadni Balkan i Tursku u britanskom Forin ofisu na nedavnoj sesiji spoljnopolitičkog odbora u Vestminsteru rekao je da će Nemačka, uz podršku Velike Britanije, sledeće godine krenuti u rešavanje balkanskih čvorova i da je to deo zaokreta u politici EU prema Zapadnom Balkanu.

"U Evropskoj uniji postoje članice koje podržavaju ulazak zapadnobalkanskih država u EU, ali nemaju nameru da budu u prvom planu jer ne žele da preuzmu odgovornost za rešavanje višedecenijskih problema koji opterećuju i koče region. Ko će biti taj ko će krenuti odlučno da traži solucije za pitanja imena Makedonije, funkcionalnosti BiH i odnosa Srbije i Kosova, bez čijih rešenja neće biti moguće realizovati ulazak tih zemalja u EU? To će biti Nemačka", rekao je Lapsli.

Imajući u vidu da je Lapsli glavni kreator britanske politike u jugoistočnoj Evropi i da malo ko poznaje prostor bivše Jugoslavije i proces evropskih integracija kao on (dugi niz godina bio je drugi čovek u misiji Velike Britanije zadužen za Srbiju i zemlje u našem regionu), njegovu najavu treba shvatiti ozbiljno. To ne znači, kao što to pojedini srpski zvaničnici aludiraju, da će Srbija morati da donese konačnu odluku o Kosovu sledeće godine, ali upućuje da se više neće tolerisati nekooperativno ponašanje u Briselskom procesu.

U interesu Beograda je da što pre reguliše odnose sa Prištinom, pod pokroviteljstvom EU, i da potpiše tzv. pravno obavezujući sporazum. Na taj način će biti zatvorena definitivno mogućnost SAD da se ponovo uključe u rešavanje pitanja statusa Kosova i izbegnuta zamka da Srbija bude saterana u ćošak sa zahtevom da prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine.

Vreme je da Srbija konačno odigra jedan potez pravovremeno i da plati odmah malo da ne bi kasnije morala da plati sve. Sa tzv. pravno obavezujućim sporazumom Srbija uklanja poslednju političku prepreku na svom putu ka EU. Omogućava građanima Srbije i Kosova da žive lakše i jednostavnije. I na kraju vraća vruć krompir u ruke SAD i država koje su sponzorisale nezavisnost Prištine da ubede Kinu i Rusiju da omoguće članstvo Kosova u UN, a petorku (Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar) u EU da dozvoli Kosovu da napreduje u evropskim integracijama.

Potpisnik ovih redova je bio direktan svedok, pre deset godina, uverenosti američkih diplomata i dobrog dela njihovih kolega iz EU, koja se graničila sa arogancijom, da će Rusija "leći na rudu", kao i Španija, Kinu nisu ni uzimali u obzir, i da će na koncu i sama Srbija idući korak po korak unazad ka izlaznim vratima, izaći i priznati Kosovo.

Dakle, vreme je da glavni akteri preuzmu odgovornost za svoje loše procene, a oni nisu u Beogradu. Godine 2008. u Vašingtonu i Briselu verovali su da će Srbija morati da se pomiri sa faktičkim stanjem da je Kosovo postalo članica UN i da je priznato od svih članica EU. I to treba da bude novi moto srpske spoljne politike: Kad sve članice EU priznaju Prištinu i Kosovo postane članica UN, i Srbija će priznati stvarnost na terenu.

Zvuči cinično, takva je međunarodna politika, ali da bi funkcionisalo, prethodno moramo da potpišemo pravno obavezujući sporazum. Pre nego što odbijemo, setimo se predloga o asimetričnoj federaciji i konfederaciji u bivšoj Jugoslaviji, plana Z4 za Srbe u Hrvatskoj, svih planova za BiH, Rambujea. I pre svega setimo se šta smo posle toga dobili i kakvu smo cenu platili svaki put kad su se umešali Amerikanci. Zato završimo posao sa Nemcima.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.