Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

Nele Karajlić: Kako sam postao Beograđanin

„Beograd je istovremeno i metropola i provincija, zavisi sa koje strane gledaš i da li si dobronameran ili maliciozan. Beograd je udaran vetrovima sa svih strana, a ti vetrovi traju vekovima i ne nameravaju da prestanu“, rekao je Karajlić u intervjuu za Novosti
Datum: 20/05/2018

Nele Karajlić: Kako sam postao Beograđanin

Foto: Nedeljnik

Nele Karajlić, pisac, muzičar, glumac, a pre svega nadrealista, kao retko ko je simbol našeg područja i njegove zapetljane i bizarne sudbine.

Nedavno je objavio roman  „Solunska 28“. „Beogradski“ roman priča priču kuće koja je „delila sudbinu sa istorijom grada“: "Znao sam da deo moje familije dolazi iz Srbije, alli nisam znao da taj deo ima kuću u Beogradu. Kada sam saznao za nju, počeo sam da otkrivan priče koje ona krije", rekao je Nele u intervjuu za Novosti.

Za sebe kaže da je Beograđanin: "Moj grad je svaki onaj u kome mogu slobodnom da govorim, mislim i radim. Beograd mi omogućava sve to. On je neka mala kopija Njujorka u kome svakog dana dolaze stotine ljudi sa namerom da ostanu večno", a kaže da posebnu vezu oseća sa Dorćolom.

„Beograd je istovremeno i metropola i provincija, zavisi sa koje strane gledaš i da li si dobronameran ili maliciozan. Beograd je udaran vetrovima sa svih strana, a ti vetrovi traju vekovima i ne nameravaju da prestanu“, rekao je Karajlić u intervjuu za Novosti.

Govoreći o vetrometini stranih vazdušnih strujanja koja vekovima produvava čitav Balkan, Karajlić je dao svoje mišljenje o Haškom tribunalu, navodeći kako je međunarodni sud postigao suprotni rezultat od namenjenog i da je iza sebe ostavio najmanje dvadeset novih razloga za ratovanje.

Mentalitet naroda ovde je odavno poznat, smatra Karajlić, i dodaje da „nikome od stranih sila nije u interesu mirna Bosna. Da jeste, otišli bi iz nje i ostavili svet koji tamo živi da se sam dogovori. Ruku dajem da bi do sporazuma došlo za sedam dana. Posle bi svi otišli na pivo.“

Karajlić je dao siže igranog filma u kojem se čovek na putu za Gazimestan 1989. napije i spava do 5. oktobra 2000, pa se priključuje masi koja protestuje protiv onih koji su ga na Kosovo slali.

U ovom trenutku treba da pokušamo da nađemo zajednički jezik sa Albancima i čekamo, smatra on. Ali, odnosi moći, koji su trenutno na njihovoj strani, su istorijski promenljivi, kaže za Novosti Karajlić. On smatra da je Kosovo mesto na kojem stanuje bog: „ Otuda dramatična borba oko tog malog komada zemlje. Poput Jerusalima, i Kosovo u sebi nosi mnogo više od teritorije – mit i kamen temeljac kulture srpskog naroda.“

Karajlić je dodao da je jedan od načina na koji Kosovo može da se odbrani kultura: „Bilo bi divno kada bi i naša politička oligarhija shvatila da je kultura oružje koje danas ovladava svetom i da bi u nju trebalo uložiti mnogo više nego što se ulaže danas. A naša kultura je moćna i snažna, čak i u ovim uslovima u kojima obitava. Njome možemo ne samo da branimo Kosovo, već i da našim filmom, muzikom i književnošću „osvojimo srca“ svih onih kojih pripadaju našem kulturnom prostoru“, rekao je on za Novosti.


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Mirjana
20.05.2018 - 16:51
... amnezija
\"Čovek na putu za Gazimestan 1989. napije i spava do 5. oktobra 2000\" ... ne znam šta bi taj isti čovek rekao, kada se probudi, i video Vas \"Ja sam Beogrđanin!!\" Odreći se svoga grada ... Sarajeva, koji je Neletu pružio svu slobodu, KOJA NIJE TADA POSTOJALA KAO U SARAJEVU, da sav svoj talenat iskaže, a sada da ga se istog stidi ..više govori o Neletu nego o onoma koji su ostali u njemu. 1425 dana je bio blokiran ..teško je brojati a ne preživeti .. a 1601 dete je nastradalo ubijeno..mnogi su snajeperom.
shone
20.05.2018 - 17:05
beogradjanin
Ti mislis da si postao beogradjanin.
Nole, mani sege, mani folire
22.05.2018 - 14:16
FACA SA BENTBASE (VOZDRA NELE, DZIZ, BA ?)
Budi ponosan sto si izdanak one nekadasnje sarajevske raje. Idi u podne u \"Parkusu\", popij kafu i - \"tisu, misu\".Nele, ili, gaStro linaFo\". I - \"saB me gaBri\" i \"maNe zeVe, riSta moj\"