Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

"Nekoliko nedelja pred smrt kralj Aleksandar je sinu otkrio prve tajne visoke politike": Uz novi Nedeljnik poklon knjiga o Petru Drugom

Uz novi Nedeljnik koji je od sutra na kioscima čitaoci dobijaju poslednju knjigu iz poklon edicije o Karađorđevićima
Datum: 05/12/2018

"Nekoliko nedelja pred smrt kralj Aleksandar je sinu otkrio prve tajne visoke politike": Uz novi Nedeljnik poklon knjiga o Petru Drugom

Profimedia

U javnosti je razvoj prestolonaslednika Petra praćen sa velikom pažnjom i svakoj pojedinosti u njegovom životu pridavan je veliki publicitet.

Školovanje je započeo sa šest godina kada se sa roditeljima preselio u tek izgrađeni kraljev dvor na Dedinju. Tamo je za njega pripremljena posebna učionica, a prvi učitelj mu je bio profesor Tihomir Kostić koji je svakodnevno dolazio u dvor da bi ga podučavao. Pored učenja osnovnih školskih predmeta, velika pažnja posvećena je njegovom fizičkom odgoju, sokolskim vežbama, planinarenju i jahanju. Veće interesovanje pokazivao je za mehaniku, naročito za automobile i avione. Osnovnu školu je završio u aprilu 1934. godine sa odličnim uspehom. Želja njegovih roditelja bila je da školovanje nastavi u nekom engleskom koledžu, te je iz Engleske doveden novi učitelj i vaspitač Sesil Perot, koji ga je intenzivno učio engleski. Upisan je u koledž Sendrojd u Kobemu, gde je bio razvrstan u odeljenje za inteligentnije učenike. Tamo je proveo svega 12 dana, kada je dobio strašnu vest o smrti svoga oca, zbog čega je hitno morao da se vrati u zemlju.

Sahrana kralja Aleksandra bila je prvi susret mladoga Petra, najstarijeg sina kralja Aleksandra, s visokom politikom. Susret koji se duboko urezao u svest dečaka kralja. Samo nekoliko nedelja pred ubistvo kralj Aleksandar je, prvi put, odlučio da saopšti svom jedanaestogodišnjem sinu određene važne stvari iz državne politike. Nekoliko nedelja kasnije Petar je na brzinu odveden iz svoje engleske pripremne škole Sendrojd u Pariz, a zatim u Srbiju na sahranu svog oca. Prizori narodne odanosti kralju Ujedinitelju svakako su se urezali u srce njegovom sinu i nasledniku.

 

*IZVOD IZ KNJIGE "PETAR DRUGI, KRALJ U IZGNANSTVU" KOJU ČITAOCI DOBIJAJU NA POKLON UZ NEDELJNIK OD 6. DECEMBRA

 

 

Knjiga o poslednjem vladaru iz dinastije Karađorđević je šesta i poslednja u poklon ediciji "Karađorđevići, vladari i ratnici".

Više o ediciji pogledajte OVDE.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.