Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Vol strit žurnal ne štampa dve naslovne strane za protivnike i pristalice Trampa

Fotografija prikazuje dva izdanja Vol strit žurnala objavljena istog dana, ali u različito vreme. Novine sa leve strane izašle su sa štampe rano ujutru, a one sa desne nešto kasnije
Datum: 07/02/2018

Ne, Vol strit žurnal ne štampa dve naslovne strane za protivnike i pristalice Trampa

Foto: Screenshot / Twitter

Fotografija dve naslovne strane Vol strit žurnala sa drugačijim naslovima na istu temu objavljena je 1. septembra 2016. godine na internetu uz komentar da list objavljuje različite naslovne strane za različita tržišta.

Naslovna na kojoj stoji da je “Tramp smekšao svoj ton”, navodi se, je namenjena pro-trampovskom tržištu, kako bi bio smanjen broj pristalica tada kandidata republikanaca za predsednika SAD. S druge strane naslovna na kojoj se navodi da “Tramp tvrdo govori o zidu (na granici sa Meksikom)” namenjena je tržištu na kom je podrška predsedniku SAD mala kako bi se pojačala podrška demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Fotografija se već više od godinu dana vrti po internetu, a postala je popularna i u Srbiji, te zato i pišemo ovaj mitbaster.

Tvrdnja, koja bi laicima možda zvučala kao da ima trunke istine u njoj, za svakog ko imalo prati medije, pre svega štampane, na prvi pogled trebalo bi da bude sumnjiva.

Jer, ne, Vol Strit žurnal nije štampao dve različite naslovne za Trampove pristalice i protivnike. Dovoljno je samo zamisliti kako bi izgledala logistika raspodele dve naslovne, na primer, u državama u kojima je postojala ozbiljna podeljenost na republikance i demokrate.

Ali za one, kojima su mediji nepoznanica evo i zvaničnog objašnjenja.

Fotografija prikazuje dva izdanja Vol strit žurnala objavljena istog dana, ali u različito vreme. Novine sa leve strane izašle su sa štampe rano ujutru, a one sa desne nešto kasnije.

I Kolin Švarc potpredsednica komunikacija u Vol strit žurnalu potvrdila je da je izdanje s leve strane objavljeno nakon sastanka Trampa sa meksičkim predsednikom rano ujutru i odnosilo se na ono što je zvučalo kao pomirljiv ton u razgovoru dva zvaničnika, a izdanje s desne strane objavljeno je kasnije, nakon što je Tramp održao govor o imigraciji i govori o njegovom stavu da treba prisiliti Meksiko da plati za izgradnju zida duž granice sa SAD.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.