Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Tito nije omogućio Amerikancima da slete na Mesec

Priča koju su nam podvalili umešni Slovenci vrlo je privlačna. Cela je frka baš legla kao kec na jedanaest mnogim kategorijama: i jugonostalgičarima, i zagovornicima teorija zavere, i onima koji tvrde da nikada nismo sleteli na Mesec... I sajtovima, naravno
Piše Marko Prelević
Datum: 10/03/2016

Ne, Tito nije omogućio Amerikancima da slete na Mesec

Mythbusters

Koliko je meni poznato - a i kolega Rosić, koji je dužio kapu s petokrakom na samoj granici SFRJ i Italije, potvrđuje - Slovenci su i u Jugoslaviji važili za, hm, recimo, neduhovite tipove. Onako, okej za druženje, ali samo, prosim, da ne pričaju viceve. Pa kako se onda desilo da su dvojica braće uspela toliko da povuku za nos čitav region, da naprave najbolju reklamu za svoj dokumentarni film, sa potpuno opičenom premisom: Sjedinjene Američke Države su krajem 1960. godine saznale za jugoslovenski svemirski program, a u martu 1961. Jugoslavija ga je prodala Amerikancima. Dva meseca kasnije, predsednik Kenedi je najavio da će poslati čoveka na Mesec, 1969. su Nil i Baz uhvatili krug po Zemljinom satelitu.

Skoro da nema srpskog portala koji nije bombastično najavio film "Houston, we have a problem", slovenačkog reditelja Žige Virca i njegovog burazera Bostjana. Čak i oni urednici i novinari koji su odmah, naravno, znali da je posredi fikcija, potrudili su se to dobro da sakriju na naslovima. Ni znak čuđenja, ni ono "BIZARNO", ništa. Naravno, još je luđa bila reakcija na komentarima o ovoj HBO-produkciji (inače prvoj u ovom delu Evrope!), gde se odmah povela rasprava koja je išla od "Ma Jugoslavija tad nije imala ni za pšenicu", preko "Tile je bio majstor, naravno da verujem da je istina", sve do poslovičnog "Braćo, ko nas zavadi, kakva smo mi sila bili, vi'š ti to".

Elem, film će biti premijerno prikazan na festivalu Tribeka u Njujorku, a prema trejleru i tvrdnjama autora, Jugoslavija je svoj svemirski program razvila u tajnom objektu "505", podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća, na osnovu tajnih dnevnika uglednog slovenačkog naučnika i svemirskog pionira Hermana Potočnika, koji su navodno otkriveni 1947. godine, a svemirski program osnovan već naredne godine. Zahvaljujući ovom velikom "poklonu", Amerikanci su poslali prvog čoveka na Mesec, Jugoslavija je odmah nakon toga postala najprosperitetnija komunistička država, a Josip Broz Tito je postao pravi plejboj i jedan od najuglednijih svetskih lidera. Najveća tajna hladnog rata između SSSR-a i SAD, veli showreel, decenijama je ostala skrivena u jednoj od onovremenih najtajanstvenijih vojnih baza. U trejleru se može čuti kako čovek, koji je o svemu tome bio dobro obavešten, govori da je "falsifikovao skice i ulepšavao rezultate probnog lansiranja".

Trejler se završava rečima Ričarda Niksona: "Zbrisaćemo te jugoslovenske k***ine sinove s lica zemlje. I mean it."

Braća Virc su, svaka im čast, dobro odigrali "pripremu" za svoj film. Pre ravno tri godine pustili su prvi trejler, koji je za kratko vreme imao nekoliko stotina hiljada pregleda na YouTubeu, izazvao reakciju medija, ali i glavnog istoričara NASA Bila Berija, koji je odmah nazvao trejler (doslovno) neverovatnim, ali i pohvalio autore što su se setili Hermana Potočnika, poznatijeg na Zapadu kao Herman Nordung, Slovenac koji je vojničku karijeru proveo u austrougarskoj vojsci.

"Herman Nordung jeste 1929. izdao knjigu 'Problemi putovanja kroz svemir', ali je preminuo nekoliko meseci posle toga, pa je teško poverovati da je imao ikakve tajne dnevnike koji bi mogli da padnu u nečije ruke dvadesetak godina kasnije", naveo je ovaj istoričar za Radio Slobodna Evropa.

Kao svaki pravi naučnik, Bari nije hteo da priča o nečemu što ne zna. Ako je Jugoslavija i imala svoj svemirski program, navodi, on sigurno nije imao nikakve veze sa američkim, koji je dobro dokumentovan. Između ostalog, na trejleru se pokazuje papir koji ima pečat US Air Force, a ne CIA, što govori malo i o amaterizmu Studija Virc.

Nešto manje pomirljiv bio je Rodžer Launius iz Smithsonian muzeja u Vašingtonu.

"Naravno da filmadžije vole da prave provokacije, ali ako kažu da se bave istorijom, zar ne osećaju odgovornost da se drže činjenica?", zapitao se on.

Žiga i Bostjan zvanično su pričali da se radi o "dokumentarnoj drami", i nisu skrivali da ima fikcije. Ali kada su videli koliko su ljudi želeli da progutaju sinopsis, shvatili su da treba da potenciraju "istinitost priče". Čak i ako su potencijalnim investitorima morali da priznaju, kao na sajtu Power Pixel, gde doslovno stoji:

"U januaru 2012. autori su odlučili da urbani mit pretvore u kratki video i postave ga na YouTube. Većina gledalaca je u stvari poverovala da je Josip Broz spasio američku reputaciju u svemirskoj trci. Mit se istražuje u filmu kroz reči fiktivnog lika Ivana Pavića, starijeg inženjera u navodnom jugoslovenskom svemirskom programu. Svemirski program i diskurs dokumentarca su narativni alati da se ispriča simbolična priča o Hladnom ratu. To je priča o manipulaciji, lažima, prljavim političkim igrama i medijskim konstruktima. Ali najveća poruka je kako bi slični događaji mogli da se odigraju i danas i koliko je lako manipulisati masama."

Sličan "mockumentary" film već je napravljen, u Rusiji. Mnogo je duhovitiji nego što trejler za "Hjuston" pokazuje. Uradak iz 2005. zove se "Prvi na Mesecu" i opisuje ekspediciju koju je Sovjetski Savez želeo da sprovede 1938. godine, uoči početka Drugog svetskog rata.

Priča koju su nam podvalili umešni Slovenci, naravno, vrlo je juicy. Cela je frka baš legla kao kec na jedanaest mnogim kategorijama: i jugonostalgičarima, i zagovornicima teorija zavere, i onima koji tvrde da nikada nismo sleteli na Mesec... I sajtovima, naravno. Bilo je i cinika, koji su podsetili da su Gas, Ed i Rodžer, članovi posade tragičnog leta Apollo 1, poginuli baš zato što im je umesto pravog svemirskog broda uvaljen - "Yugo".

Budite s nama i sutra, kada ćete saznati da je ovogodišnje poplave još u svojim tajnim spisima prorekao još Boris Koljčicki.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Dunja
08.05.2018 - 15:00
first thing's first
Marko, zar nije malo glupo davati komentar na film koji niste gledali...