Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, sveštenik nije pokušao da ukroti lavove snagom Božje volje

Svetski su mediji, a potom i neki domaći, preneli priču o Aleku Ndivaneu, svešteniku Zionističke hrišćanske crkve u Južnoj Africi, crkvena opština Pretorija Sošanguve, koji se goloruk zaleteo na čopor lavova u Nacionalnom parku Kruger u nadi da će mu pomoći Bog. Samo što se to nije tako desilo. Samo što se, u stvari, nije ni desilo
Piše Marko Prelević
Datum: 18/03/2016

Da je uspeo, bio bi to, valjda, dokaz da Bog postoji. Scena bi zaista bila biblijska: sveštenik izlazi pred čopor lavova, smiruje ih snagom svog glasa, u njih ulazi vera, kako već ide... Samo što se to nije tako desilo. Samo što se, u stvari, nije ni desilo.

Elem, svetski su mediji, a potom i neki domaći, preneli priču o Aleku Ndivaneu, svešteniku Zionističke hrišćanske crkve u Južnoj Africi, crkvena opština Pretorija Sošanguve, koji se goloruk zaleteo na čopor lavova u Nacionalnom parku Kruger u nadi da će mu pomoći Bog. U stvari, Alek je hteo da pred ostalim članovima kongregacije pokaže da Bog ima moć i nad životinjama, pa je "pao u trans" i potrčao ka zverima.

Naravno, lavovi su ga odmah videli kao potencijalan plen, pa se Ndivane naprasno "osvestio" i počeo da trči nazad ka automobilu. No čopor je uspeo da ga stigne, a pojedini pripadnici, bogme, i da ga ogrebu po gluteusu; ipak, spasio ga je rendžer koji je zapucao u vazduh i lavovi su ga ostavili na miru.

"Mislio sam da Bog hoće da me iskoristi kako bi pokazao svoju moć na životinjama", izjavio je sveštenik iz bolnice, a preneli Daily Mail, pa potom i domaći portali...

Na jednom od njih, u okruženju, beležimo i sledeći komentar:

"A da možda ipak razmisli, pa shvati da ga je Bog spasio, možda ne na način koji je on zamišljao, ali ipak je preživeo juriš na čopor lavova. To jeste čudo..."

Jes, al' matrak.

Sajt Christian Post, koji bi jako voleo da je priča istinita - ali je dovoljno kul da prizna da nije - razotkrio je ovaj mit na osnovu podataka jednog drugog portala, Africa Check, koji se bavi sortiranjem fakata od fikcije.

Odmah se javio portparol Nacionalnog parka Kruger, koji je kazao da nije obavešten da se išta slično ikada desilo, a da bi obaveza svakog rendžera bila da prijavi incident. Posebno ako je pucao.

Na nekim sajtovima objavljena je i fotografija čoveka koji kleči, spuštene glave, dok dvojica lavova skaču na njega. Ni to nije izvesni pop Ndivane, već "šaptač lavovima", Kevin Ričardson, koji ume sa velikim mačkama.

Budite s nama i u ponedeljak, kada ćete saznati da li Džejmi Oliver zna razliku između bureka i pite.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.