Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, švedska princeza nije ovih dana skupljala kaku svog psa (a ni ta kuca nije više živa :( )

Prvi Mytbhusters u radnoj nedelji (za vas koji imate tu sreću da vam je vikend slobodan, jer niste, šta ti ja znam, tek pokrenuli novi sajt pa mislite da morate njime da se bavite non-stop!) posvećen je svima onima koji su jutros, na putu do posla, sočno opsovali kučkare nakon što im se cipela pozdravila sa psećom kakom
Datum: 06/03/2016

Ne, švedska princeza nije ovih dana skupljala kaku svog psa (a ni ta kuca nije više živa :( )

Izvor: Freepik

Za razliku od prethodnih nekoliko priča, kada smo se bavili portalima toliko željnih klikova da su spremni i da žive proglase mrtvima (i obrnuto), ovog puta ne demantujemo da se nešto zaista desilo. Samo dajemo objašnjenje da se nije dogodilo ovih dana - što, opet klikova radi, ne sprečava portale da uberu koji share - da nema mnogo veze za "švedskim standardom", i da priča ima i tužan podtekst, na koji kopipejsteri nisu obratili pažnju.

Ako ste član bilo koje društvene mreže - sem Tindera, valjda - niste ovih dana mogli da promašite fotografiju švedske princeze Madlene, vojvotkinje od Helsinglanda i Gestriklanda, koja skuplja izmet za svojim džekom raselom. Onda su "šareni" sajtovi sabrali dva i tvit i plasirali vest pod naslovima "Ako može švedska princeza da skuplja za svojim psom, zašto ne možemo i mi?" ili "Kad budete videli šta radi ova princeza biće vam jasno šta je švedski standard".

Na stranu što nam u 21. veku možda i nije najjasnije po čemu se to izdanci kraljevskih loza, pa još u zemljama gde je monarhija već jako dugo ceremonijalna, razlikuju od "nas običnih", te zašto neko ko je princeza (ali u isto vreme ima dva fakulteta: etnologije i istorije umetnosti i psihologije) ne bi trebalo da skuplja za ljubimcem - bio je to gest od kojeg bi, zaista, mnogi Dorćolci, Vračarci i ostali Beograđani koji se saginjati neće, mogli dosta da nauče.

No ovde je reč o nečemu drugom. Prvo, nešto o tajmingu sa kojim su plasirane vest i fotografija dva portalima. "Princeza je uslikana pre nekoliko meseci", kaže jedan portal. Drugi kaže "Da su i pripadnici kraljevskih porodica obični ljudi, potvrdila je ovih dana švedska princeza..."

Fotografija je, zapravo, nastala još početkom maja 2012. - dakle, pre skoro četiri godine. To, naravno, nijedan od domaćih sajtova nije našao za shodno da izvesti, a trebalo je.

Jer, dana 9. decembra 2015, kako je preneo dnevni list Aftonbladet, glavni junak fotografije, džek rasel po imenu Zoro, upokojio se u psećem Gospodu. Madlena je Zoroa dobila 2006. od bivšeg verenika Jonasa Bergstroma, a kada su se njih dvoje razdvojili, Zoro je pripao njoj. Smrt dragog ljubimca bila je, preneli su tada izvori iz najbližeg okruženja kraljevske porodice, veliki udar za majku dvoje. Između ostalog, i zato što ova rasa u proseku živi između 13 i 16 (ljudskih) godina, pa je jadni mali Zoro otišao prerano.

U komentarima na onim domaćim sajtovima debatovalo se i o rigoroznim švedskim zakonima, zbog kojih bi princeza bila maltene uhapšena da nije stavila ruku u kesu i posegnula za produktom defekacije njenog psa; no istina je, u stvari, da je fotografija te 2012. napravljena u Njujorku (iza protagonista se vide i kante na kojima piše NYC), kamo se Madlena odselila da bi radila u fondaciji World Childhood. U Njujorku će upoznati i sadašnjeg supruga, bogatog Kristofera O'Nila.

To, naravno, ne umanjuje poruku fotografije, pa je i mi još jednom objavljujemo, uz apel da možete da se osećate i kao princeza i kao princ i kao vojvoda (ali ne Šešelj) i kad se sagnete za svojim kerom.

 

Princeza Madlena i pokojni Zoro
Princeza Madlena i pokojni Zoro

 

Pozdrav za ekipu komšijskih kerovođa s Tašmajdana, samo vas gledamo.

Budite s nama i sutra, kada ćete saznati šta u tajnim vatikanskim arhivima piše o sukobu Tita i Leke Rankovića.


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.