Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Simpsonovi nisu predvideli ovogodišnji Superboul. Ni rezultat, ni Lejdi Gagu

U ovom slučaju, „Simpsonovi" se suptilno rugaju vizuelnom identitetu i scenskim vratolomijama Lejdi Gage inspirisani sličnim performansom koji je izvela 2011. godine na koncertu „Good Morning America" i prikazujući je u nekoliko različitih kostima koje je već nosila
Piše Dimitrije Đurić
Datum: 07/02/2017

Ne, Simpsonovi nisu predvideli ovogodišnji Superboul. Ni rezultat, ni Lejdi Gagu

Iako bi u novinskim tekstovima trebalo izbegavati prideve, čini se da je to pravilo nemoguće ispoštovati kad pišete o spektakularnom nastupu Lejdi Gage na američkom Superoboulu.

Letela je, skakala, prevrtala se. I pevala. Čim je završila, pojavio se naslov: Da li su „Simpsonovi" predvideli nastup Lejdi Gage na utakmici američke nacionalne fudbalske lige, a usput i rezultat?

Što se tiče glasina za rezultat, a na to se moglo naići na društvenim mrežama, radi se o falsifikatu. Ni Atlanta ni Pejtriotsi se ne pojavljuju u sceni koja je iskorišćena za plasiranje ove vesti.

A kada je reč o Lejdi Gagi? Naime, ove glasine su se proširile pošto su fanovi popularne animirane serije uočili neverovatnu sličnost dela Gaginog nastupa, kada se ona pomoću sajli spušta sa oboda fudbalskog stadiona na sam teren, sa njenim nastupom iz jedne epizode crtanog filma.

Foto Tviter
Foto Tviter

 

 

Međutim, postoji nekoliko problema sa ovim „predviđanjem". Na primer, nastup Lejdi Gage u verziji „Simpsonovih" nije nastup u poluvremenu NFL finala. Isto tako, kao i sa drugim predviđanjima iz „Simpsona" - a o nekima ste čitali u ovoj rubrici - kreatori animirane serije, zapravo, imitiraju prethodne događaje, bez ambicija da predvide buduće.

U ovom slučaju, „Simpsonovi" se suptilno rugaju vizuelnom identitetu i scenskim vratolomijama Lejdi Gage inspirisani sličnim performansom koji je izvela 2011. godine na koncertu „Good Morning America" i prikazujući je u nekoliko različitih kostima koje je već nosila.

Ali, oni koji bi da poveruju u anticipatorske sposobnosti scenarista „Simposonovih" tvrde da je rasveta na Superboulu identična sa onom iz serije što, ispostaviće se, nije baš tako.

Rasveta u obliku kaubojskog šešira nije iz iste epizode u kojoj Gaga izvodi performans, ali jeste iz jedne od prethodnih, iz 2005. godine, u kojoj je Homer Simpson i Ned Flanders planiraju poluvereme Superboula. Slika osvetljenja u obliku kaubojskog šešira je stvarna, kao što su i vatrometi u tom obliku - ali, takav vatromet je izmišljen i pojavio se mnogo pre 2005. godine, kada je epizoda emitovana. Osim toga, u nastupu Lejdi Gage ne postoji vatromet u vidu kaubojskog šešira.

Ako ovakav splet slučajnosti i deluje pomalo jezivo, pažljiviji osvrt na dogodovštine porodice Simpson pokazuju da su one ništa više od kombinacije digitalne manipulacije i mašte.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.