Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Šešelj ne može da dobije odštetu od Tribunala

U statutu Tribunala u Hagu ne postoji nijedna odredba koja predviđa pravo na odštetu, niti je ovaj sud u praksi ikada priznao odštetno pravo za osobe oslobođene od optužbe
Datum: 31/03/2016

Ne, Šešelj ne može da dobije odštetu od Tribunala

Zatvor u Sheveningenu

U statutu Tribunala u Hagu ne postoji nijedna odredba koja predviđa pravo na odštetu, niti je ovaj sud u praksi ikada priznao odštetno pravo za osobe oslobođene od optužbe. To znači da će i Vojislav Šešelj, kojem je danas izrečena prvostepena oslobađajuća presuda, u kojoj se kaže da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za ratne zločine, ostati bez novčane nadoknade za sve godine koje je nevin proveo u zatvoru.

Ovo je, inače, i u praksi poznata činjenica još od 1996. godine, kada je Goran Ljajić postao prvi Srbin oslobođen u Hagu.

Ljajićev tadašnji advokat Toma Fila svojevremeno je izjavio da ne postoji način da se naplate godine provedene u zatvoru.

"Kada smo tražili odštetu za Ljajića, Tribunal je rekao da nema nadležnost da o tome odlučuje, jer je on eksteritorijalni sud. Potom nam je glavni pravnik u UN odgovorio da toj organizaciji 'ne pada napamet da plati i da treba da bude srećan što je uopšte oslobođen'", naveo je svojevremeno naš čuveni advokat.

Fila je podsetio da je bivši oficir JNA Miroslav Radić koji je u Tribunalu pravosnažno oslobođen optužbi za zločine na "Ovčari" kod Vukovara podneo tužbu protiv Srbije za naknadu štete zbog četiri godine neosnovanog pritvora.

To znači da bi Vojislav Šešelj mogao da tuži državu Srbiju, ali on je na današnjoj konferenciji već rekao da to neće učiniti.

On je na današnjoj konferenciji podsetio da je još 2012. godine zatražio odštetu od 12 miliona evra, koju bi mogao da dopuni, "jer je i poslednje četiri godine osećao veliku patnju dok je čekao presudu".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.