Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, programer nije greškom "izbrisao" sopstvenu kompaniju

Nisu samo novinari problem. Na Maršalinu priču i ono pakleno "rm - rf" pali su i eksperti za tehnologiju i oni koji nisu stali na BASIC-u legendarnog Commodore 64
Piše Marko Prelević
Datum: 18/04/2016

Ne, programer nije greškom "izbrisao" sopstvenu kompaniju

Pozdravni ekran čuvenog Komodora

Na internetu je već postao legenda, a njegov post obišao je planetu i, naravno, došao do srpskih medija. Pa čak i onih baš normalnih. (U njihovu odbranu, lik je prevario ceo svet, uključujući i brojne ugledne sajtove.)

Kao čovek koji je poslednji program napisao kada je imao sedam i po godina, na svom vernom Commodore 64,

(Glasio je, naravno, ovako:

10 PRINT MARKO + MERSIHA

20 GOTO 10

RUN)

(Mersiha je bila devojčica koja mi se tada sviđala, šta hoćete),

dakle, kao taj čovek, koji nema pojma o programiranju, ovde ću samo kopipejstovati tu vest.

Kada je slučajno na svom kompjuteru izdao komandu da se obriše sve sa servera, Marko Maršala je uklonio svaki trag postojanja njegove kompanije i web sajta koji je uređivao za mušterije.

Gospodin Maršala je na jednom forumu koji okuplja eksperte za servere opisao svoj problem, a većina eksperata ga je obavestila da je upravo slučajno obrisao podatke svoje kompanije i klijenata, i na taj način verovatno uništio sopstvenu kompaniju i to samo jednom pogrešnom linijom koda.

Problematična komanda je "rm - rf": osnovni deo koda koji briše sve šta mu je rečeno.

"rm" izdaje nalog kompjuteru za uklanjanje; "r" briše sve u okviru datog direktorijuma, a "f" označava silu koja nalaže kompjuteru da ignoriše uobičajena upozorenja koja se javljaju prilikom brisanja fajlova.

Gospodin Maršala vodi malu web kompaniju koja se brine o serverima i internet konekciji na kojima se čuvaju datoteke, a ima oko 1.500 klijenata.

Ovom komandom on je čak obrisao i bekapovane fajlove koje je čuvao u slučaju katastrofe.

Većina korisnika foruma na kom je potražio pomoć se složila da gospodin Maršala najverovatnije neće moći da povrati izgubljene podatke, a kao rezultat toga, njegova kompanija nažalost neće moći da se oporavi.

Mnogi su, već u komentarima, prozreli da ovde nisu baš čista posla.

- Vidio sam pitanje na Stack Exchange-u. Veeeelika je šansa da lik troluje.

- Ovo je kao da zubar povadi sve zube greškom - sam sebi. Dakle, malo vjerovatno da se desilo.

- "Ovom komandom on je čak obrisao i bekapovane fajlove koje je čuvao u slučaju katastrofe", ma važi, kompanija koja ima 1500 klijenata drži bekapovane fajlove na istom serveru gde su i originali!? Meni ovo liči na trolovanje...

A onda se ispostavilo da su ovi učeni komentatori - dočim u manjini - bili posve u pravu.

Moj veseli imenjak javio se italijanskom listu La Repubblica i kazao da je, zaista, sve bilo samo fora. Ne samo trolovanje radi trolovanja, nego prikriveni način da reklamira sopstvenu kompaniju.

"Samo sam se šalio", rekao je Maršala Republici. "Komanda koju sam pomenuo u članku je prilično bezopasna, a to niko nije primetio. Bilo je toliko netačnosti u onlajn komentarima da bih mogao knjigu da napišem o tome. Alatku Ansible, koja sprečava ovakve greške, koristi skoro svaki ozbiljni administrator. Mislim da zaista treba da objavim Unix for Dummies."

Ovaj nam slučaj pokazuje da nisu samo novinari problem. Na Maršalinu priču i ono pakleno "rm - rf" pali su i eksperti za tehnologiju i oni koji nisu stali na BASIC-u "šezdesetčetvorke". Reagovali su i domaćini na sajtu Stack Overflow koji nisu bili preterano oduševljeni što je Talijan uspeo sve da ih povuče za nos.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.