Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, onaj divni dekica nije nosio cveće za Osmi mart

Na Dan žena - koji je, naravno, bio još jedan razlog da se po društvenim mrežama zakrve znani i neznani - po srpskim sajtovima proširila se fotografija dekice koji nosi cveće i koji je, kažu, "uhvatio suštinu" ovog praznika. Fotografija je divna, ljudska, tera osmeh na lice, i navodi na razmišljanje, i treba je kačiti svakog dana... Ali baš zato ne valja lagati da je nastala na 8. mart, ili da je “verni momak” iz Srbije
Piše Marko Prelević
Datum: 09/03/2016

Ne, onaj divni dekica nije nosio cveće za Osmi mart

Džentlmen iz Sarajeva

Ima tako tih fotografija u koje stane ceo jedan život. Može biti napravljena skrnavim telefonom sa kamerom od nula megapiksela, može da bude toliko mala da ni napredni programi ne mogu da joj pomognu, ali tera vas na razmišljanje, na introspekciju, natera vas da počnete da razmišljate o svim tim teškim rečima kao što su Budućnost, Smisao ili Ljubav. I što je najvažnije – izmami vam veliki osmeh na lice.

Juče se, eto, na taj 8. mart za kojeg muškarci više nemaju pojma smeju li da čestitaju ili da prezrivo odmahnu rukom na nj – ja sam išao sigurnim putem i bio samo fin prema damama u našoj redakciji, kolega Miloš i kolega Čale su doneli slatkiše, tek popodne sam shvatio da je njihov pristup bio bolji – pojavila jedna takva.

Videli ste je, verovatno, pogureni deka koji prelazi tramvajske šine, u jednoj ruci mu kišobran, u drugoj buket cveća. Za koga? Za njegovu suprugu, rekao bih, jer je i buket nekako starinski i jer se uopšte ne razumem u cveće, ali ovo bi mogla biti lobelija, koju ponegde neformalno zovu i “verni momak”, i šta drugo da kupiš svojoj gospođi nego “vernog momka”?

Okej, možda previše učitavam, valjda zbog jednog starog bračnog para koji redovno dolazi na ručak u kafanu “Mornar”, drže se za ruke sve vreme i on joj ponekad skloni kosu iza uha, da ne pada po stolu, možda je buket bio za ćerku, unuku, snaju, možda je taj fini čovek krenuo na groblje, pa će nas ova fotografija odvesti još dalje u njegov život: koliko su se voleli, gde su se upoznali, jesu li imali dece, ima li deka još nekoga da mu pomogne, jesu li mu ovo jedine cipele, vidite šta vam napravi ta fotografija, obična, po oblačnom danu, ma kakav tekst, o njoj bi se roman dao napisati...

Shvatam, naravno, kao i vi, snagu te fotografije, zato je eno još jednom, umesto stalne pokrivalice ove rubrike, evo za onog ko ju je propustio, i nju bi trebalo puštati svakog dana, na svim sajtovima, neka stoji u uglu kao podsetnik, umesto vremenske prognoze koja ionako ništa ne znači, ili umesto onog “Dogodilo se na današnji dan”, ali ne treba je, makar zbog ljubavi, makar zbog ovog “vernog momka, lažno poturati kao – osmomartovsku.

Niti, kad smo već kod toga, srpsku, jer ljubav, valjda, nema nacionalnost?

A to su, pogađate, uradili domaći portali na Dan žena. Jedan ju je stavio među “Tri slike koje pokazuju suštinu Osmog marta”, drugi se, prenoseći FB profil izvesnog Danijela Pavlovića, opredelio za uvek pogodan naslov “Deka koji je danas rasplakao čitavu Srbiju”.

Zašto? Dobro je, kliktaće se, deliće se, pa čak i ako smo “zaboravili” da pomenemo da fotografija uopšte nije napravljena na 8. mart...

Već po tramvajskim šinama i saobraćajnim znacima vidi se da se ne radi o Beogradu. (U Beogradu tramvaji po travi voze samo Savskom ulicom, mada je to mnogo bolje zamišljeno no što je u praksi izvedeno, pa ta ruta više izgleda kao oranica-teren superligaškog kluba o kraju novembra, nego kao negovana engleska trava.)

Reč je, zapravo, o Sarajevu.

Fotografija se, koliko je pokazalo ovlaš istraživanje, prvi put pojavila novembra prošle godine, na FB stranici “Spotted Sarajevo”, a tih dana preneo ju je i jedan tviteraš.

Nema, ponavljamo, potrebe da se stari kavaljer na bilo koji način zloupotrebljava, nema razloga da se, zarad klika, on stavlja u kontekst Osmog marta. Jer “verni momak” je, vidite, mnogo bolji od toga: on cveće poklanja svakog dana, i ne stidi se toga, kao što se stide brojni Beograđani koji su juče krijući, gotovo zaverenički nosili cveće u rukama...

Deko, budi nam dobar i zdrav, i oprosti neiskrenim portalima, iako znaju šta rade, ali ih baš briga.


Budite s nama i sutra, kada ćete saznati kolike su šanse (u procentima) da još jedan moleban protiv kiše bude uspešan.


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Ivana
09.03.2016 - 10:39
bravo
Najbolja rubrika. Bravo! Samo ovako nastavite
Brodic Vinka
09.03.2016 - 19:24
Fakta
Volim kad novinari demantuju neistine sa iskontrolisanom istinom, jer istina uvek na kraju pobedjuje. Bravo!
Lida
10.03.2016 - 12:37
Čista desetka
Čista desetka za tekst Marka Prelevića. I za sve njemu (Marku i njegovom tekstu) slične. Sarajevo, Beograd, Vilnius, Pariz - kakva je razlika! Mart osmi, rascvetali maj ili zaledjena veljača-februar - kakva je razlika! Pouka je to o ljubavi. Stidljivo iznikla travka čovečnosti kojoj pravo na rast, cvetanje i umnožavanje svakodnevno, proračunato, beskrupulozno, osiono, nadmeno otimaju oni koji misle da imaju pravo i na naše duše, na naše cveće, na naše ljubavi. Na našu starost i našu mladost. E, pa, nemojmo se dati! Ovaj vanvremeni starac, buket, te travom obrasle tramvajske šine svojom simbolikom jesu mamac za suzu... i za okupljanje onih koji se suza ni cveća ne stide. Pogasimo TV smeće, potpalimo žutom štampom buktinje međusobnog uvažavanja i čovečnosti. Ima nas mnogo, mnogo više nego što staje i u najlepše snove - treba to uvideti i ne osećati se usamljenim. Hvala, Marko, odavno ništa ne napisah, nikome!